Weather Icon
Ιωάννης Μάζης 19 Οκτωβρίου 2021

Ο Ιωάννης Μάζης ομιλητής στην Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας

Ο Ιωάννης Μάζης ομιλητής στην Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας

Ο Ι. Μάζης ομιλητής στο συνέδριο «Η Αρμενία και η περιοχή της. Μαθήματα, Εκτιμήσεις, Προοπτικές», αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα των Συνθηκών της Μόσχας και του Καρς του 1921

Ζηκόπουλος Ευστράτιος*

Αποτελεί ύψιστη τιμή για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η πρόσκληση του Καθηγητή Μάζη ως ομιλητoύ στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Αρμενία και η περιοχή της. Μαθήματα, Εκτιμήσεις, Προοπτικές», αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα των Συνθηκών της Μόσχας και του Καρς του 1921. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, από την 19η έως την 21η Οκτωβρίου, 2021 στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στο Ερεβάν (Yerevan).

            Το συνέδριο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορίας και το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Από την ARF, το Κεντρικό Συμβούλιο της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας. Και τέλος από το «Κέντρο Σπουδών θεμάτων Δυτικής Αρμενίας».

            Όπως ενημερωνόμαστε από το πρόγραμμα (συνημμένο) του διεθνούς συνεδρίου, η εναρκτήριες εργασίες της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν από τον Πατριάρχη των Αρμενίων, Άγιο Karekin II και τον πρόεδρο της Αρμενικής Δημοκρατίας εξοχότατο Armen Sargsyan. Εξέχουσες προσωπικότητες, επίσης, της Αρμενικής Ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων χωρών θα συμμετέχουν ως ομιλητές. Εκτός από την Αρμενία, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γεωργία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Δημοκρατία του Αρτσάχ, η Πολωνία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ελλάδα με σημαντικούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.

            Ο Καθηγητής Μάζης, έχει εισάγει διεθνώς την Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση (ΣΓΑ) δια των τεσσάρων Πυλώνων Ισχύος, που καταλήγουν στο Γεωπολιτικό Υπόδειγμα το οποίο ως εργαλείο πλέον δίνει την δυνατότητα απόκτησης εθνικής στρατηγικής. Η ΣΓΑ δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον/εργαλείο/όπλο από οποιονδήποτε εθνικό δρώντα ο οποίος στη συνέχεια θα την αξιοποιήσει προς όφελος των δικών του εθνικών συμφερόντων. Η ομιλία του Καθηγητή θα πραγματοποιηθεί την 20ή Οκτωβρίου με θέμα «Γεωπολιτικά ευρήματα επί της στρατηγικής προσέγγισης της Ρωσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Ακολούθως, το Συνέδριο θα κλείσει το επιστημονικό μέρος του με γενική συζήτηση των διαλεκτών, την περίληψη των αποτελεσμάτων και την υιοθέτηση δήλωσης.

            Η τελευταία μέρα του προγράμματος, η 21η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη σε επισκέψεις στο Etchmiadzin και συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα Πατριάρχη των Αρμενίων Garegin II.

* Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube