Weather Icon

Ντροπή για τον δήμαρχο Ιωαννιτών για αυτό το συνέδριο

Ντροπή για τον δήμαρχο Ιωαννιτών για αυτό το συνέδριο

Γιώργος Καραμπελιάς: Σκάνδαλο με το συνέδριο για τον Αλή πασά! Ντροπή για τον δήμαρχο Ιωαννιτών

Το συνέδριο που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών το τριήμερο 22 έως 24 Οκτωβρίου με θέμα: “Ο Αλή πασάς και η εποχή του» καυτηρίασε ο Γιώργος Καραμπελιάς.

Στη συζήτηση παρενέβη ο δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ με τον οποίο υπήρξε αντιπαράθεση.

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σκανδαλώδες Συνέδριο για τον Αλή Πασά, που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε για άλλη μία φορά, καταρρίπτοντας άλλον έναν ιστορικό μύθο της αποδομητικής ιστοριογραφίας, αυτόν του «φωτισμένο» και «προοδευτικού» Αλή.

Ο Αλή Πασάς, σταδιακώς, συγκέντρωσε στα δικά του χέρια το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου στο πασαλίκι, με αποτέλεσμα, στην περίοδο 1814-1819, το σύνολο των εσόδων του να υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια γρόσια ετησίως, στραγγαλίζοντας την παραγωγή, ενώ η προσωπική του περιουσία, στο τέλος της σταδιοδρομίας του, το 1820, έφθανε τα 72.640.000 γρόσια.

Όσο για τη θρυλούμενη ανάπτυξη των γραμμάτων και της εκπαίδευσης στα Γιάννενα, θα πρέπει να σημειώσουμε πως, επί των ημερών του, η πνευματική ακτινοβολία των Ιωαννίνων, στον συνολικό ελληνικό χώρο, μάλλον εξασθενεί. Οι δύο φημισμένες σχολές της πόλης, η Ζωσιμαία ή Μπαλαναία και η Καπλάνειος, που στο παρελθόν είχαν λαμπρυνθεί με την παρουσία του Μελέτιου Μήτρου (μετά το 1686), του Γεώργιου Σουγδουρή (1683-1709), του Μεθόδιου Ανθρακίτη (1709-1723), του Ευγένιου Βούλγαρη (1742-1753), κ.ά. συγκεντρώνουν λιγότερους σπουδαστές και μάλλον βρίσκονται σε σχετική παρακμή, την ίδια στιγμή που στην πρωτοπορία περνούν τα εκπαιδευτήρια της Χίου, των Κυδωνιών, της Σμύρνης, του Βουκουρεστίου.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς στην εκπομπή του Βασίλη Κοντογουλίδη θέσεις και Απόψεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube