Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Κύπρος 4 Οκτωβρίου 2021

Να ζήσεις γίγαντα! Εθνοφύλακας ετών 74: “Κάθε φορά που παρελαύνω νιώθω εικοσάρης”

Να ζήσεις γίγαντα! Εθνοφύλακας ετών 74: “Κάθε φορά που παρελαύνω νιώθω εικοσάρης”

Έζησε τη φρίκη της τουρκανταρσίας του 1963, τον όλεθρο της τουρκικής εισβολής του 1974 και διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του. Τίποτα όμως δεν τον σταματά από το να κρατά άσβεστο τον όρκο που έδωσε “υπερ πίστεως και πατρίδος”.

Το AlphaNews.Live συνάντησε έναν από τους γηραιότερους εθνοφύλακες του τόπου μας, που αποτελούν καμάρι και φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους. Τον Σίμο Παύλου, ετών 74 και με καταγωγή το Καζάφανι της Κερύνειας, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να υπηρετεί με σθένος και θάρρος στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

“Δεν θα ρίξω ούτε μια σφαίρα εναντίον της ομάδας μου”

Μας μίλησε για τους λόγους που μέχρι και σήμερα παραμένει εθνοφύλακας. Για τα συναισθήματά του κάθε φορά που βρίσκεται ανάμεσα σε συναγωνιστές του και παρελαύνει στις εθνικές επετείους, αλλά και για τα έπαθλα που απέκτησε η ομάδα σκοποβολής που μέχρι πρότινος ήταν μέλος.

“Δεν θα ρίξω ούτε μια σφαίρα εναντίον της ομάδας μου”, δηλώνει μετά την μετακίνησή του σε άλλη ταξιαρχία, προσθέτοντας πως δεν θα συμμετάσχει σε επικείμενους αγώνες.

Η σημερινή ημέρα, είναι για αυτόν ευλογημένη και για άλλη μια φορά θα είναι παρών στη στρατιωτική παρέλαση για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Έθνοφύλακας θα παραμείνω μέχρι να με καλέσει ο Κύριος”, μας είπε όταν τον ρωτήσαμε πότε σκοπεύει να εγκαταλείψει τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Ο Σίμος Παύλου είναι ένας από τους εθνοφύλακες που φορούν περήφανα το χακί και πιστεύουν στα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδας. Και σε αυτούς οφείλουμε ένα ευχαριστώ, που μέχρι σήμερα στέκονται αγέρωχα και με το κεφάλι ψηλά αναμένοντας την ημέρα που η Κύπρος θα απελευθερωθεί.

Ποιος είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα παραμένετε εθνοφύλακας;

“Στην Εθνοφυλακή υπηρετώ από την ίδρυσή της, στο 91 ΤΕΘ μετονομαζόμενο μετά 42 ΤΕΘ. Δυστυχώς τελευταίως από την τρίτη ταξιαρχία μας έστειλαν στην έκτη και έχασα τους φίλους μου. Προσπαθώ να πάω πίσω αλλά δεν είναι εύκολο”.

Σας συναντάμε στο πεδίο βολής στο Τσέρι. Έρχεστε συχνά εδώ;

“Όποτε υπάρχει βολή, ναι. Δεν έχασα ούτε μια φορά. Ερχόμαστε το πρωί, γίνεται αναφορά, γινόμαστε ομάδες αρχίζουμε τη βολή μας. Εκτός από τον λόχο έχουμε και την σκοπευτική ομάδα που είμαι μέλος από την ίδρυσή της. Συνήθως ερχόμαστε μόνο η ομάδα και κάνουμε τη βολή μας από τα 300 μέτρα. Υπάρχει πρωτάθλημα κάθε χρόνο. Για τέσσερις με πέντε χρόνια το έπαιρνε η ομάδα μας. Είμαι περήφανος”.

Μέχρι πότε θα παραμείνετε εθνοφύλακας;

“Έθνοφύλακας θα παραμείνω μέχρι να με καλέσει ο Κύριος. Εφόσον είμαι υγιής και με κρατούν τα πόδια μου, και έχω καλά μάτια θα παραμείνω μέχρι τότε”.

Ο κύριος Παύλου με τον αδικοχαμένο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη

Γιατί νιώθετε την ανάγκη να συνεχίζεται να συμμετέχετε με αυτό τον τρόπο στην Εθνική Φρουρά;

“Δεν είναι μόνο εγώ που πρέπει να νιώθω την ανάγκη αλλά όλος ο κόσμος. Όλοι οι Κύπριοι αλλά και οι γυναίκες. Πρέπει ο νόμος να τις καλέσει. Ο Τούρκος είναι απέναντι”.

Το 1974 κληθήκατε να υπερασπιστείτε την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 47 χρόνια μετά, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη. Πως νιώθετε για αυτό;

“Νιώθω απογοήτευση. Δεν είναι στο χέρι το δικό μας, στους πολίτες ή στους εθνοφύλακες ή εθνοφρουρούς. Η μητέρα πατρίδα τι κάνει;”

1η Οκτωβρίου, τι σημαίνει για σας αυτή η ημέρα.

“Είναι ευλογημένη. Είναι η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που οφείλουμε να την κρατήσουμε ακέραιη”.

Να υποθέσω ότι βρίσκεστε στις επάλξεις σε κάθε στρατιωτική παρέλαση.

“Όπως κάθε χρόνο. Περηφάνεια, τίποτε άλλο, ούτε να δειχτούμε ούτε τίποτε. Θα πάμε να παρελάσουμε και να τιμήσουμε την ημέρα. Κάθε φορά που παρελαύνω νιώθω 20άρης”.

Ο κύριος Παύλου φορώντας τη στολή του ελεύθερου σκοπευτή
“Μόνο μια μέρα δεν παρέλασα και αυτό ήταν υπαιτιότητα των αρχηγών μας. Είμαι ελεύθερος σκοπευτής με ειδική στολή και ειδικά όπλα. Όταν κάναμε πρόβα τους είπα ότι θέλω να παρελάσω με τη στολή μου και η απάντηση που πήρα ήταν “δεν περιλαμβάνεται”. Οι Λοκατζήδες και οι βατραχάνθρωποι παρελαύνουν με τη στολή τους. Δεν παρέλασα ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ως εκεί που σκεφτόμουν να ντυθώ και την ώρα που παιρνούν οι δικοί μου να πεταχτώ πίσω τους να παρελάσω και δεν το έκανα. Δεν ξέρω αυτοί οι κύριοι δεν με άφησαν να παρελάσω”.

Θέλετε να μας πείτε κάτι και για τους αγώνες σκοποβολής;

“Οι σκοπευτικοί αγώνες είναι παγκύπριοι. Πριν χρόνια ήταν και η Εθνική Φρουρά μαζί μας. Αποχώρησαν και μείναμε μόνοι μας. Γίνεται μια ωραία γιορτή. Πήραμε τέσσερα με πέντε πρωτεία, έχουμε τις ασπίδες μας. Δυστυχώς όμως θα σταματήσω διότι μετακίνησαν το λόχο μας στην έκτη ταξιαρχία. Δεν πρόκειται να ρίξω ούτε μια σφαίρα εναντίον της ομάδας μου. Για αυτό δεν θα αγωνιστώ ξανά σε παγκύπριους αγώνες, θα λαμβάνω μέρος σε βολές του λόχου. Εκτός από πρωτεία, πήραμε και δευτερεία θυμάμαι. Είναι μαράζι όταν δεν πάρεις το πρωτείο”.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες.

“Οι νεοσύλλεκτοι δεν πρέπει να φοβούνται. Ο στρατός είναι Πανεπιστήμιο. Θα τους προστατεύσουμε, θα τους εκπαιδεύσουμε. Να μην προσπαθούν να ξεφύγουν από την Εθνική Φρουρά διότι είναι αμαρτία. Ο Τούρκος είναι απένταντι. Χρειαζόμαστε κόσμο. Ήταν λάθος της Κυβέρνησης που μείωσε τη θητεία. Τους καλώ να είναι υπομονετικοί, να υπακούουν στους αξιωματικούς τους”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube