Μήνυμα του Πρέσβη της Κίνας για την 61η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μήνυμα του Πρέσβη της Κίνας για την 61η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μήνυμα του Πρέσβη Liu Yantao για 72η Επέτειο από την Ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και την 61η  επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την 1η Οκτωβρίου φέτος γιορτάζουμε την 72η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και την  61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου που έστειλαν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τα θερμά συγχαρητήριά τους  για την επέτειο. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καθώς και ο κρατικός σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι έστειλαν  μηνύματα στους Κύπριους ομολόγους τους, συγχαίροντας τους για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου της Κινεζικής Πρεσβείας στην Κύπρο, εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες και τους χαιρετισμούς μας στους Κύπριους φίλους μας από όλους τους κοινωνικούς χώρους, καθώς και εγκάρδιους χαιρετισμούς και ευχές στους Κινέζους συμπατριώτες μας που ζουν στην Κύπρο.

Το 2021 είναι πραγματικά  ένα  σημαντικό έτος για την Κίνα. Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Τα τελευταία 72 χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ένωσε και οδήγησε τον κινεζικό λαό στη διερεύνηση μιας αναπτυξιακής πορείας και ενός μοντέλου εκσυγχρονισμού που ταιριάζει στις  εθνικές συνθήκες της Κίνας, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού με τα κινεζικά χαρακτηριστικά και στην επίτευξη δύο θαυμάτων: της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και μακροπρόθεσμης κοινωνικής σταθερότητας μέσω της αυτάρκειας, της σκληρής δουλειάς, της μεταρρύθμισης και  του ανοίγματος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και  της καινοτομίας. Το κινεζικό έθνος έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα από το να αντισταθεί στους ισχυρούς της γης  μέχρι να γίνει πλούσιο και  ισχυρό έθνος.

Η Κίνα έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κατασκευαστής, ο μεγαλύτερος έμπορος αγαθών και κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις. Έχει  τη μεγαλύτερη τάξη μεσαίων εισοδημάτων στον κόσμο με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.Η Κίνα έχει επίσης κάμει σημαντικές ανακαλύψεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως εξερεύνηση θαλασσών σε μεγάλα βάθη, σχέδια για τη Σελήνη και τον Άρη, κατασκευή διαστημικών σταθμών, κβαντική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη.

Αντιμετωπίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, η Κίνα συντόνισε την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 12,7%, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, και αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,5% για ολόκληρο το έτος, συνεισφέροντας πάνω από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Φέτος, η Κίνα ανακοίνωσε πανηγυρικά την ολοκλήρωση του στόχου της οικοδόμησης μιας μέτρια ευημερούσας κοινωνίας από όλες τις απόψεις και την εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας, 10 χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί από την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030 για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στο επόμενο στάδιο, η Κίνα θα δεσμευτεί στην προώθηση της κοινής ευημερίας όλων των ανθρώπων της στην επιδίωξη υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και θα προχωρήσει προς τον στόχο της οικοδόμησης μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας με ολοκληρωμένο τρόπο. Προχωρώντας μπροστά, η Κίνα αναμφίβολα θα επιδείξει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς, την ικανότητα καινοτομίας και τις ξένες επενδύσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας δεν θα σταματήσει, ενώ η ιστορική διαδικασία της μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους είναι μη αναστρέψιμη.

Τα τελευταία 72 χρόνια, η Κίνα ακολούθησε αταλάντευτα μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική, διαφύλαξε την παγκόσμια ειρήνη, υποστήριξε τη δίκαια μεταχείριση και τη δικαιοσύνη και προώθησε την κοινή ανάπτυξη. Η Κίνα έχει τηρήσει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας, της αμοιβαίας και επωφελούς για όλους συνεργασίας, εισάγοντας θετική ενέργεια στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης καθώς και της ανθρώπινης προόδου.

Απαντώντας στα ερωτήματα “τι είδους κόσμο πρέπει να χτίσουμε” και “πώς να τον χτίσουμε”- που είναι τα κύρια ερωτήματα της εποχής μας- ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υιοθέτησε μια ευρεία και μακροπρόθεσμη άποψη και πρόβαλε τη σημαντική ιδέα της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.Αυτός είναι ο γενικός στόχος της διπλωματίας της Κίνας και είναι επίσης το αποτέλεσμα του βαθύτατου προβληματισμού της Κίνας για το μέλλον και την μοίρα του κόσμου.

Αντιμετωπίζοντας την πανδημία καθώς και τις σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό, αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, η Κίνα διαδραματίζει το ρόλο του οικοδόμου της παγκόσμιας ειρήνης, παραμένοντας προσηλωμένη στην έννοια μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, υποστηρίζοντας τις κοινές αξίες της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της δίκαιης μεταχείρισης, της δημοκρατίας και ελευθερίας για όλη την ανθρωπότητα και υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση «διαλόγου χωρίς αντιπαράθεση, μιας « εταιρικής σχέσης χωρίς συμμαχία» στις σχέσεις μεταξύ κρατών. Η Κίνα διαδραματίζει το ρόλο ενός παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια ανάπτυξη, ακολουθώντας μια ανοικτή στρατηγική που αποσκοπεί στο κοινό όφελος και την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και προωθώντας την κοινή ανάπτυξη όλου του κόσμου. Η Κίνα διαδραματίζει το ρόλο υπερασπιστή της διεθνούς τάξης, όντας   πραγματικά προσηλωμένη στην πραγματικά πολυμερή προσέγγιση και εφαρμόζοντας τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Κίνα διαδραματίζει ρόλο του παρόχου δημόσιων αγαθών υπογράφοντας τα έγγραφα συνεργασίας  του”Belt and Road Initiative” (Πρωτοβουλίας της Ζώνης και Δρόμου) με 140 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμούς και παρέχοντας πάνω  από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 και αποθέματα εμβολίων σε περισσότερες από 100 χώρες και στο πρόγραμμα COVAX της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας  καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Κίνα ακολουθεί πάντοτε τις αντιλήψεις περί ειρήνης,  φιλίας και  αρμονίας. Η Κίνα ποτέ  δεν θα εισβάλει ή θα εκφοβίσει άλλους, ούτε θα επιδιώξει ηγεμονία, εξουσιαστική πολιτική, παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και εξασφάλισης κέρδους από τέτοιες συμπεριφορές. Αντίθετα, η Κίνα θα επιμείνει στην ειρηνική ανάπτυξη, θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και το κράτος δικαίου, θα υποστηρίξει την επωφελή συνεργασία για όλους και θα υπερασπίζεται  τη σωστή προσέγγιση σε θέματα δικαιοσύνης και συμφερόντων.

Το 2021 είναι επίσης ένα εξαιρετικό έτος για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ  Κίνας και Κύπρου. Όλα αυτά τα  50 χρόνια, οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου σημείωναν μια ολοκληρωμένη, υγιή και σταθερή ανάπτυξη.Οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν από κοινού στις αλλαγές και τις προκλήσεις που παρουσίαζε η διεθνής κατάσταση, καθιέρωσαν μια βαθιά φιλία μεταξύ τους που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, και έχουν καταστεί πρότυπο αμοιβαίου σεβασμού, ίσης μεταχείρισης και αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ χωρών διαφορετικού μεγέθους.

 Πολιτικά, η Κίνα και η Κύπρος είναι σταθερός και αξιόπιστος φίλος η μία της άλλης και ισχυροί υποστηρικτές των βασικών συμφερόντων και ανησυχιών που έχει η κάθε μια τους. Τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος εφαρμόζουν την πολιτική «Μία Κίνα» και «Μία Κύπρος». Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα υποστήριζε πάντα μια αντικειμενική και δίκαιη θέση για το Κυπριακό Πρόβλημα, υποστήριζε όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κύπρος για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της και διευκόλυνε την προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση  του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πρόσφατα, στο θέμα του ανοίγματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και της ανανέωσης της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, η Κίνα υποστήριξε σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αντιτάχθηκε σε κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και έσπασε τη διαδικασία σιωπής ώστε να εξασφαλίσει δικαιοσύνη και δίκαιη μεταχείριση για τους Κύπριους φίλους μας, συντονίζοντας και προτρέποντας  τα ενδιαφερόμενα μέρη να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες της Κύπρου στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό αποτελεί  ένα τέλειο παράδειγμα  για τη φιλική και στενή σχέση μεταξύ Κίνας και Κύπρου.

Στο οικονομικό και εμπορικό μέτωπο, οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας συνέχισαν να επεκτείνονται και οι εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές μας έχουν ευθυγραμμιστεί στενότερα. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας κατέγραψε πέρυσι νέο υψηλό πενταετίας, φτάνοντας στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια  ΗΠΑ. Το έργο του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο που ανέλαβε η China Petroleum Pipeline Engineering προχωρά κανονικά. Τα λεωφορεία King Long από την Κίνα λειτουργούν ομαλά στην Κύπρο. Η Huawei διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προώθηση της κατασκευής του δικτύου 5G,στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εκπαίδευση ψηφιακών ταλέντων στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι δύο λαοί μας βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο, σε ένα εγκάρδιο διάλογο. Η αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση συνεχίζουν να ενισχύονται και η δημοτικότητα της Κύπρου στην Κίνα και της Κίνας στην Κύπρο αυξάνονται συνεχώς. Πραγματοποιούνται γενικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, καθώς και των πολιτιστικών και τουριστικών ιδρυμάτων των δύο πλευρών.

Υπάρχουν πέντε σημαντικές εμπειρίες από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα και να δώσουμε συνέχεια στην επιτυχία των σχέσεων Κίνας-Κύπρου: Πρώτον, η ισχυρή στρατηγική καθοδήγηση της ηγεσίας των δύο χωρών. Δεύτερον, οι κοινές αρχές και αξίες που υποστηρίζουν και  δύο πλευρές. Τρίτον, ο αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και η σταθερή υποστήριξη των βασικών συμφερόντων και των βασικών ανησυχιών η μία χώρα της άλλης. Τέταρτον, η προσήλωση στην ίση μεταχείριση, τη δικαιοσύνη και τη δίκαιη μεταχείριση και τη πραγματικα πολυμερή  προσέγγιση. Πέμπτον, η αμοιβαία εκτίμηση και το να μαθαίνει η μία χώρα από τον πολιτισμό της άλλης – ως δύο αρχαίων πολιτισμών – και οι ανταλλαγές  μεταξύ ανθρώπων που βασίζονται σε κοινές φιλοδοξίες.

Τους τελευταίους 10 μήνες από την άφιξή μου στην Κύπρο, πραγματοποίησα ολοκληρωμένες, σε βάθος και φιλικές ανταλλαγές με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα στην Κύπρο, επισκέφτηκα πολλές όμορφες πόλεις και χωριά και έκανα πολλούς καλούς φίλους. Καθημερινά, νιώθω να με περιβάλλει η ατμόσφαιρα φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου, με συγκινούν οι ιστορίες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας και εμπνέομαι στην αποστολή μου που είναι η οικοδόμηση διαρκούς φιλίας μεταξύ μας.

Για να αναπτυχθούν οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου, πρέπει να σκεφτόμαστε το παρόν και να κοιτάζουμε το μέλλον. Οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις τους σε στρατηγικό επίπεδο καθώς γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών μας σχέσεων, ώστε να συμπεριλαμβάνουν την  ενίσχυσης της ευθυγράμμισης των αναπτυξιακών στρατηγικών μας, συνεργαζόμενοι στην οικοδόμηση ενός πράσινου, υγιούς και ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο άνοιγμα των απευθείας πτήσεων, στις εξαγωγές κυπριακού χοιρινού κρέατος, μελιού και άλλων γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων στην Κίνα και στη διασφάλιση της επιτυχίας του εικονικού εθνικού περιπτέρου της Κύπρου στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Εξαγωγών -Εισαγωγών στην Κίνα, έτσι ώστε να διευρυνθεί και να ισοζυγιστεί το διμερές μας εμπόριο. Πρέπει να δημιουργήσουμε ενεργά μια συμμαχία αδελφών πόλεων, πανεπιστημίων και μουσείων και να δημιουργήσουμε νέα πλαίσια συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης, του πολιτισμού και του τουρισμού, και ιδιαίτερα να ενθαρρύνουμε περισσότερους Κινέζους να επισκεφθούν την Κύπρο για τουρισμό και επενδύσεις, ώστε να δώσουμε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Κύπρου τόσο σε στρατηγικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κύπρο για να διοχετεύσουμε σοφία και δύναμη για στενότερη φιλία και συνεργασία τόσο στην Κίνα όσο και στην Κύπρο, και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου,  ώστε να ωφελήσουμε καλύτερα τους δύο λαούς μας.

Τέλος, εύχομαι ευημερία τόσο για την Κίνα όσο και για την Κύπρο. Είθε η φιλία Κίνας-Κύπρου να κρατήσει για πάντα! Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube