Weather Icon

Μην έχουμε αυταπάτες! Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας;

Μην έχουμε αυταπάτες! Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας;

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Κενό γράμμα οι συμφωνίες με Γαλλία-ΗΠΑ! Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει ρόλο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία μόν της. Απουσιάζει η αποσιστικότητα που χαλυβδώνει μία στρατηγική ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας. Μην έχουμε αυταπάτες! Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας;

Τις όποιες θετικές κινήσεις σε επίπεδο συμφωνιών είτε με την Γαλλία κυρίως, είτε με τις ΗΠΑ ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Δεν έχουν καμία αξία ουσίας και δημιουργούν και επικίνδυνο εφησυχασμό, αν στο πεδίο των προκλήσεων η ίδια η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο με στρατηγική αποτροπής και προβολής ισχύος σε όσα με διαρκή κλιμάκωση επιδιώκει να πετύχει η Τουρκία , επενδύοντας στην Ελληνική υποχωρητικότητα και συνδιαλλαγή.

Καλές είπε, οι συμφωνίες και συμμαχίες που συνάπτει η Ελλάδα και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι θετικά βήματα. Ωστόσο, για να αποδώσουν αυτά που μπορούν στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και στο επίπεδο της αποτροπής πρέπει να ενταχθούν σε μια γενικότερη στρατηγική με δύο συγκεκριμένους στόχους:

Να υπάρξει η αντίστοιχη πολιτική βούληση για να καταστεί αξιόπιστη η αποτρεπτική μας στρατηγική.

Κυρίως όμως, να γίνουν βήματα που θα επιτρέψουν την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αφ’ ενός με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, αφ’ ετέρου με την ανακήρυξη ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών στα οριοθετημένα τμήματά της, με την αναμενόμενη προάσπιση αυτών των κινήσεων, διαφορετικά θα είναι κενό γράμμα.

Δεν μπορεί η Ευρώπη να κοιτά παθητικά την τουρκική προκλητικότητα. Η γαλλική συμφωνία μας προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης ερεισμάτων στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις.

Ο στρατηγικός αναλυτής και συν-διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο Ράδιο 9,84 στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube