REAL TIME |

Weather Icon

Μετά τις Belharra έρχονται οι Gowind

Μετά τις Belharra έρχονται οι Gowind

Monitor: Μετά τις Belharra έρχονται οι Gowind! Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση του στόλου.

Από την ώρα που συμφωνήθηκε η αγορά των τεσσάρων φρεγατών Belh@rra, οι Γάλλοι διατύπωσαν δελεαστική πρόταση για τρεις συν μία κορβέτες Gowind.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι ήταν ήδη από τότε αρκετά προχωρημένες.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση να προμηθευτεί τέσσερις κορβέτες, με τις γαλλικές Gowind να έχουν το προβάδισμα.

Εφόσον η συμφωνία οριστικοποιηθεί, οι δύο πρώτες κορβέτες να ναυπηγηθούν στη Γαλλία και οι άλλες δύο να ναυπηγηθούν σε δεύτερο χρόνο σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ο χρόνος παράδοσης των κορβετών δεν διαφέρει από τις φρεγάτες Belh@rra. Τουλάχιστον οι δύο πρώτες θα παραδοθούν ταχύτατα. Για την πρώτη ο χρόνος παράδοσης είναι το 2025 και η δεύτερη πιθανότατα την επόμενη χρονιά.

Οι κορβέτες που θα αποκτηθούν θα φέρουν πλήρη «φόρτο» οπλισμού. Θα διαθέτουν δηλαδή τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet, εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων MICA, θα μπορούν να μεταφέρουν ελικόπτερο αλλά και μη επανδρωμένο αερόχημα. Αναμένεται επίσης να υπάρχει η ίδια πρόβλεψη όπως και για τις φρεγάτες δηλαδή η συμφωνία απόκτησης των 4 κορβετών να περιλαμβάνει και την υποστήριξη για τη συντήρησή τους (Follow on Support) για τρία χρόνια.

H ελληνική πλευρά πάντως με στόχο την αναζωογόνηση των ναυπηγείων και της αμυντικής βιομηχανίας επιδίωξε και την ναυπήγηση κορβετών επί ελληνικού εδάφους αλλά και κάτι ακόμη. Είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να πάρει όχι μόνο την άδεια ναυπήγησης των δύο κορβετών αλλά της εξαγωγής τους σε άλλες χώρες στη συνέχεια. Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν δείξει ότι μπορούν να ναυπηγήσουν πλοία τέτοιου μεγέθους. Αλλά βέβαια το κρίσιμο της υπόθεσης είναι τα ναυπηγεία να είναι «υγιή» και λειτουργικά ώστε οι παραδόσεις να γίνονται στην ώρα τους.

Κορβέτες Gowind επιχειρούν στο Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο πριν 10 μήνες παρέλαβε τη δεύτερο από τις τέσσερις Gowind 2500 που έχει παραγγείλει από τη Γαλλία.

Μάλιστα η κορβέτα Port Said κατασκευάστηκε στην Αλεξάνδρεια, με τη συνδρομή της Naval Group, κάτι που επίσης ισχύει με τις υπό παράδοση ENS El Moez και ENS Luxor.

Στη Γαλλία κατασκευάζεται μόνο ο υψηλής τεχνολογίας ιστός, που μεταφέρεται στην Αίγυπτο και τοποθετείται εκεί στο ναυπηγείο.

Η Αίγυπτος υπέγραψε την προμήθεια τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 τον Ιούνιο του 2014, με το κόστος της συμφωνίας να φτάνει το €1,4 δις. Η απόκτηση των όπλων (πυραύλων, τορπιλών) έγινε με δύο ξεχωριστές συμβάσεις ύψους €400 εκατ. και €100-200 εκατ. αντίστοιχα.

Εφόσον καταφέρουμε να αποκτήσουμε σύντομα 8 καράβια (δηλαδή 4 φρεγάτες Belh@rra αλλά και 4 κορβέτες Gowind) η δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού αλλάζει επίπεδο

Τα 8 πολεμικά πλοία θα έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Πρόκειται δηλαδή για μία σημαντική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού σε σύγκριση με τις δυνατότητες που έχει έως τώρα και προφανώς αυτό στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην προκλητική και συνάμα επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

Όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο γεωπολιτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, η Ελλάδα θα γίνει η απόλυτη κυρίαρχος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube