REAL TIME |

Weather Icon

Κίνηση πανικού της Τουρκίας μπροστά στην κυριαρχία της Ελλάδας! 40 F-16 block 70 και 80 αναβαθμισμένα Viper ζητά ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Κίνηση πανικού της Τουρκίας μπροστά στην κυριαρχία της Ελλάδας! 40 F-16 block 70 και 80 αναβαθμισμένα Viper ζητά ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Η πληροφορία ότι το Τουρκικό υπουργείο άμυνας απέστειλε τα τελευταία 24ωρα στην αρμόδια για τους εξοπλισμούς επιτροπή των ΗΠΑ Letter Of Request για Letter of Offer and Acceptance δηλαδή εξέφρασε εγγράφως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της για αγορά 40 καινούργιων μαχητικών F-16 αλλά και για αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper 80 μαχητικών τα οποία ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιο της επιβεβαιώνεται και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ειδικότερα η Τουρκική πολεμική αεροπορία επιθυμεί να αποκτήσει 40 μαχητικά F-16 στην πιο σύγχρονη έκδοσή τους αυτή του block 70 ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει 40 μαχητικά F-16 block 40 και ακόμη 40 block 52 σε διαμόρφωση Viper όπως ακριβώς τα 84 υπό αναβάθμιση Ελληνικά μαχητικά της HAF.

Και παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έως τώρα δεν έχει αναφέρει το παραμικρό για αυτή την κίνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελεί το ισχυρό «χαρτί» του Ταγίπ Ερντογάν όταν θα συναντηθεί στα τέλη του μήνα όπως διαρρέει η Τουρκική πλευρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κίνηση η οποία κάθε άλλο παρά αιφνιδίασε την Αθήνα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Και ειδικά την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια κίνηση τακτικής από την Άγκυρα η οποία με κάθε τρόπο επιχειρεί να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει τις ΗΠΑ έπειτα από την αποπομπή της από το πρόγραμμα του F-35. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη αντίδραση των Αμερικανών στην αιφνιδιαστική αν μη τι άλλο Τουρκική πρωτοβουλία ήταν έντονος προβληματισμός. Με το μεγάλο ‘’αγκάθι’’ να παραμένει το ζήτημα των Ρωσικών S-400 το οποίο άλλωστε επέφερε την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Oι Αμερικανοί επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα και ξεκαθάρισαν ότι S-400 και F-35 δεν μπορούν να συμβαδίσουν αφού με αυτόν τον τρόπο τα ‘’μυστικά’’ του stealth μαχητικού θα περάσουν στα χέρια των Ρώσων. Όμως ερώτημα παραμένει εάν τα μέτρα αφορούν και πώληση προς την Τουρκία άλλων οπλικών συστημάτων όπως τα F-16. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση τακτικής του Ταγίπ Ερντογάν στη ‘’σκακιέρα’’ με διπλό στόχο. Είτε να επιτύχει την επαναπροσέγγιση με την Ουάσιγκτον σε περίπτωση που οι ΗΠΑ απαντήσουν ‘’ναι’’ είτε να προχωρήσει σε ‘’ηρωική’’ έξοδο με ισχυρό άλλοθι και να στραφεί προς τη Ρωσία κάτι που άλλωστε φροντίζει να δηλώνει ακόμα και άμεσα.

Όμως το Ελληνικό επιτελείο και όσοι βλέπουν τη ‘’μεγάλη εικόνα’’ πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια επιμένουν ότι η κίνηση Ερντογάν πέρα από τακτική είναι και ουσίας. Αφού η Τουρκική αεροπορία κινδυνεύει να μην μπορεί να βγάλει ούτε καν στοιχειώδη αντίδραση απέναντι στα Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τα 24 Γαλλικά μαχητικά Rafale με τους πυραύλους Meteor, τα 84 αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα 38 αναβαθμισμένα F-16 block 50 αλλά και τα 24 Mirage 2000-5 συγκροτούν έναν πανίσχυρο αεροπορικό στόλο. Ειδικά οι Γαλλικές ‘’ριπές’’ και τα Viper με το υπερσύγχρονο ραντάρ AESA το οποίο δεν θα διαθέτει ούτε ένα Τουρκικό μαχητικό θα αποτελούν εφιάλτη για την Tuaf. Και παρά την μικρή αριθμητική υπεροχή των γειτόνων η ποιοτική διαφορά υπέρ της HAF θα είναι χαοτική. Μόνη λύση για τους γείτονες δείχνει πλέον να είναι αυτό που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ. 120 μαχητικά, 40 καινούργια και 80 αναβαθμισμένα με ραντάρ AESA.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube