REAL TIME |

Weather Icon

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο: Πώς οι δράστες αντάλλασσαν πληροφορίες για ελληνικά πλοία

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο: Πώς οι δράστες αντάλλασσαν πληροφορίες για ελληνικά πλοία

Τα ντοκουμέντα που «καίνε» τους κατηγορούμενους για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για την υπόθεση κατασκοπείας στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, με βασικούς κατηγορούμενος τον 36χρονο γραμματέα του προξενείου και τον 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».
Συγκεκριμένα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι εκθέσεις των εργαστηριακών ελέγχων στις ηλεκτρονικές συσκευές των δύο εμπλεκόμενων, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στην παραπεμπτική πρόταση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, από την έκθεση επισκόπησης – ανάλυσης συσκευής κινητού τηλεφώνου του 53χρονου, μάρκας Samsung, προκύπτει πλήθος κλήσεων προς τον αριθμό του 36χρονου συγκατηγορουμένου του μέχρι και την 19.11.2020.
Σε τέσσερις συνομιλίες τους κατά τις ημερομηνίες 13.10.2020, 1.11.2020, 03.11.2020 και 19.11.2020 και σε ένα μήνυμα SMS την 19.11.2020, η τηλεφωνική σύνδεση του 53χρονου ενεργοποιείται από κεραία στο Καστελόριζο.
Πολλές συνομιλίες γίνονται πριν την αναχώρηση του πλοίου για το Καστελόριζο, καθώς η τηλεφωνική σύνδεση του 53χρονου ενεργοποιεί την κεραία του λιμανιού της Ρόδου.

Επίσης στη συσκευή του κινητού του 53χρονου φαίνονται αποθηκευμένα αρχεία εικόνας, μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020 και από υψόμετρο.

Σε μήνυμα που απέστειλε ο 36χρονος στον 53χρονο την 03/11/2020 και ώρα 07:55, ζητά πληροφορίες για την θέση του σκάφους Ρ32 με το εξής γραπτό κείμενο «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;».
Ο 53χρονος του απάντησε αργότερα την ίδια μέρα: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Εν συνεχεία, ο 36χρονος χρησιμοποιώντας την συσκευή του κινητού τηλεφώνου του περιηγείται στο διαδίκτυο τουλάχιστον από τις 9 το βράδυ στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.
Από το τελευταίο αυτό μήνυμα, επιβεβαιώνεται ότι ο 53χρονος παρέχει πληροφορίες στον 36χρονο για αριθμούς πολεμικών πλοίων στην ανοικτή θάλασσα και τις θέσεις τους, ενώ φαίνεται ότι ο 36χρονος αναζητά τα πλοία στον ιστότοπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Kατά το χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου, ήτοι από 1/10/2020 έως την 30/11/2020, οι δύο κατηγορούμενοι συνομιλούν μεταξύ τους 61 φορές, κάτι που αποδεικνύει ότι η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής.
Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι αντάλλαξαν πληθώρα μηνυμάτων και κλήσεων μεταξύ των διαδικτυακών εφαρμογών facebook/messenger, viber και Whatsapp.
Κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021, ο 36χρονος επικοινωνεί μέσω της εφαρμογής Whatsapp με μία πληθώρα τουρκικών αριθμών τηλεφωνίας (κωδικός +90), πράγμα που αποδεικνύει, όπως επισημαίνει η Εισαγγελέας, ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που λάμβανε σε άτομα στην Τουρκία.
Στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν αρχεία εικόνας που είχε αποστείλει με το κινητό του ο 53χρονος και που απεικονίζουν ελληνικό πολεμικό πλοίο αγκυροβολημένο στον λιμένα του Καστελόριζου με ναυτικούς στο κατάστρωμά του, εν ώρα καθήκοντος.
Eπίσης, στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν φωτογραφίες σκάφους του λιμενικού σώματος με στοιχεία Ρ-206 τραβηγμένες εμφανώς από την συσκευή κινητού τηλεφώνου του 53χρονου μάρκας Samsung από κοντινή απόσταση, αλλά και από την πάνω πλευρά του, ώστε να είναι ορατός ο ακριβής εξοπλισμός του, η ετοιμότητά του και η κατάσταση συντήρησής του, αλλά και άλλες φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίων του λιμενικού σώματος.
Ο 53χρονος έδινε και προφορικά πληροφορίες για τους αριθμούς και τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων που συναντούσε κατά τον πλου στην ανοικτή θάλασσα.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι φωτογραφίες από κοντά δίνουν πληροφορίες για το είδος, την ποιότητα και την ετοιμότητα του οπλισμού και των ναυτών που μεταφέρουν.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube