Ισχυροί δεσμοί με το Ριάντ
Ο κ. Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας διάδοχος συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια. Ο πρωθυπουργός εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, ενώ ενημέρωσε τον πρίγκιπα διάδοχο για τον αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, «υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες». Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν ως τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.
Ο πρίγκιπας διάδοχος φέρεται να εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Patriot» για την αεράμυνα της χώρας του. Σε γενικές γραμμές η αποστολή των πυραύλων και 120 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) αποτελεί μια χειρονομία, η οποία έχει εκτιμηθεί δεόντως από το Ριάντ. Ευρισκόμενος στο Ριάντ ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τρεις αξιωματικούς της Π.Α. που λειτουργούν ως σύνδεσμοι για τη μεταφορά και εγκατάσταση των «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.
Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Καλίφα. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, ενώ αναφέρθηκαν και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη Γαλλία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, καθώς και στην πενταετή ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ, ενώ εκφράστηκε η πρόθεση για ανταλλαγή επισκέψεων σε Αθήνα και Μανάμα, σε εύθετο χρόνο.
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα χθες βράδυ. Ωστόσο, χθες το πρωί, εκτός από τις διμερείς επαφές που είχε, πραγματοποίησε και σύσκεψη με Σαουδάραβες επιχειρηματίες. Επρόκειτο για μια ομάδα επιχειρηματιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών, που είτε δραστηριοποιούνται ήδη είτε ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Η ενασχόληση του κ. Μητσοτάκη με την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής – Μέσης Ανατολής δεν περιορίζεται στη Σαουδική Αραβία. Στις 12 Νοεμβρίου είναι προσκεκλημένος να συμμετάσχει σε διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr