Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ , Τουρκία 14 Οκτωβρίου 2021

Ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Την δέσμευση των ΗΠΑ για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλή επίθεση, περιλαμβάνει το κείμενο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ίδια αναφορά υπάρχει και στην επιστολή Μπλίνκεν προς το Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Διατύπωση που αποτελεί ισχυρή αναφορά, αντίστοιχη ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής. Το γεγονός ότι η σχετική αναφορά, εκτός από το κείμενο, επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά και σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής.

Όσο για το κείμενο της συμφωνίας, αυτό αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, «επαναλαμβάνοντας τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, τη κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανόμενης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».

Είναι η πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Blinken, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της. Επίσης, όπως λένε οι ίδιες πηγές, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS, υπογραμμίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου, είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες και διέπει την οριοθέτηση των ζωνών αυτών.

Καταδίκη του casus belli

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, με την επιβεβαίωση της απόφασης για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης, καθώς και με τη δέσμευση των δυο πλευρών να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες, αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές, είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε συμβατικό κείμενο με τις ΗΠΑ η ουσιαστική απόρριψη της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής (το casus belli είναι του 1995, άρα μετά την υπογραφή της MDCA).

Νησιά

Στην επιστολή, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και «περιφερειακός ηγέτης», υποδηλώνοντας έτσι ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τόσο με την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως παράγων σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, ενώ επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις.

Κάνει επίσης ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, ενώ σε μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι δυνάμεις αυτές θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους.

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας

 

Όσο για την επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για τη περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης.

Η διμερής σχέση έχει περάσει σε επίπεδο χωρίς σύγκριση στην διακοσαετή ιστορία των δύο κρατών, σημειώνουν πάντα οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη.

Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας, στη συνέχεια των γεγονότων του Έβρου, του “τουρκο-λιβυκού μνημονίου” και των προκλήσεων της Τουρκίας στις περιοχές αυτές, ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας σημασίας για την χώρα μας.

Παράλληλα, όμως επιτρέπει την χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Σημειωτέον ότι βασικοί κανόνες για κάθε επένδυση είναι η σταθερότητα και η προοπτική ότι η επένδυση θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Στην κατεύθυνση αυτή, η πενταετία (η συμφωνία είναι πενταετής, με περίοδο “χάριτος”, εφόσον μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει, δύο ετών) θα επιτρέψει την έγκριση των κονδυλίων από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Εξάλλου, η αρχική συμφωνία του 1990 είχε οκταετή διάρκεια και προβλεπόταν περίοδος 17 μηνών για τον τερματισμό της, εφόσον καταγγέλλονταν από μία πλευρά.

Η Αμερικανική πλευρά επιβεβαιώνει, τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία, σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον πλέον, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Στην επιστολή αναφέρεται επί λέξη ότι η νέα Συμφωνία “επεκτείνει την στρατηγική αμυντική μας εταιρική σχέση” και “έμπρακτα καταδεικνύει την σταθερή μας αποφασιστικότητα για προάσπιση κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων”.

Στρατηγικός ρόλος και σχέση με Τουρκία

 

Εκτενή αναφορά κάνουν οι ίδιες πηγές στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή σε μια μια στιγμή μάλιστα, όπως αποδεικνύουν οι αναδυόμενες συμμαχίες (QUAD, AUKUS), οι ΗΠΑ αποδεσμεύονται από την Ευρώπη και βασική προτεραιότητα είναι η περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, με συμβατική δέσμευση που θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου, καθώς είναι τουλάχιστον πενταετής η διάρκεια της συμφωνίας.

Η μεγαλύτερη διάρκεια είναι προφανές ότι επιτρέπει στη συμφωνία να μην εξαρτάται από τη συγκυρία της στιγμής στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής και προσδίδει μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στη δέσμευσή τους να επενδύσουν γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά δεν μας βάζουν στο “ίδιο καλάθι”, τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν πτοούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δε διστάζουν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα.

Συμφωνία με Γαλλία

 

 

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς και τις συμφωνίες με τα ΗΑΕ, δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, η οποία υπερβαίνει δεσμεύσεις σε πολυμερή σχήματα.

Στρατηγικοί σύμμαχοι της Ελλάδας επενδύουν διμερώς στην χώρα μας, ενισχύοντας υπάρχουσες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υποδηλώνοντας έτσι την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην προστασία και ευημερία της χώρας μας.

Παράλληλα στρατηγικοί σύμμαχοι, εκτός των πολυμερών σχημάτων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν στην άμυνα της Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ενίσχυση των δεσμών με άλλους εταίρους.

6. Η Ελλάδα καθίσταται κρίσιμος παράγοντας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ενισχύει την Ευρωπαϊκή Άμυνα και παράλληλα ενδυναμώνει τον διατλαντικό δεσμό, τηρώντας στο ακέραιο τις συμμαχικές της δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία με την Γαλλία ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η Ελλάδα, με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, συνεισφέρει στην κατανομή των βαρών μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ. Επίσης ενισχύονται οι αμυντικές δυνατότητες τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ παραμένει ακέραια και δυναμική.

Οι δύο συμφωνίες αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές. Αποτελούν σημεία σταθμούς στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή, καθώς και την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια.

Η Ελλάδα εργάζεται για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, ενισχύοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής.

Μπλίνκεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

 

Νωρίτερα, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας -ΗΠΑ ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για στη σημασία της Αθήνας ως αξιόπιστου συμμάχου, χαρακτηρίζοντάς την πυλώνα σταθερότητας τόσο στην Αν. Μεσόγειο, όσο και για τις βορειοατλαντικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, η συμφωνία μιλάει για τέσσερις τοποθεσίες και συγκεκριμένα τη Ναυτική Βάση Σούδας, το Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και το Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη)

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από τη Τουρκία, υπάρχει το casus belli, αν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι η από κοινού συνεργασία. Έκανε ειδική μνεία στις διπλωματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, όπως αυτές για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και στην ελληνογαλλική συμφωνία, για την οποία είπε, θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας και την ενδυνάμωση του βραχίονα του ΝΑΤΟ.

H συμφωνία σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αν. Μπλίκεν, τονίζοντας ότι ενδυναμώνουμε την αμυντική μας συνεργασία, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τη συνεισφορά της τελευταίας στο Αφγανιστάν, για τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες από τη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στην μακρά φιλία μεταξύ των δύο χωρών, στους Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ, κάνοντας ειδική μνεία στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube