REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 22 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η έφεση της Halkbank στην υπόθεση για το ξέπλυμα χρήματος

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η έφεση της Halkbank στην υπόθεση για το ξέπλυμα χρήματος

Αμερικανικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ασκηθεί ποινική δίωξη στην τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, απορρίπτοντας έτσι την έφεση της τράπεζας.

Αναλυτικότερα, το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ αναφέρει ότι, παρόλο που ο νόμος παρέχει ασυλία σε ξένες κρατικές οντότητες, η Halkbank εξαιρείται καθώς η κατηγορία σε βάρος της αφορά την εμπορική δραστηριότητά της, που δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Ο Ρόμπερτ Κάρι, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Halkbank, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης στελέχη της τράπεζας και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η εισαγγελία κατηγορεί τη Halkbank ότι μετέτρεψε κέρδη από εμπόριο πετρελαίου σε χρυσό και έπειτα σε μετρητά, ώστε να εξυπηρετήσει το Ιράν. Επίσης σημειώνει ότι δημιουργήθηκαν πλαστά έγγραφα μεταφοράς τροφίμων για τις ανάγκες της μεταφοράς του πετρελαίου. Επιπλέον κατηγορεί την τουρκική τράπεζα για τη μυστική μεταφορά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ξεπλύθηκε στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Halkbank αρνείται της κατηγορίες απάτης, ξεπλύματος και της ίδρυσης εταιριών-βιτρίνα σε Ιράν, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποφυγή κυρώσεων.

Το επιχείρημα της είναι ότι έχει ασυλία, επειδή η τράπεζα είναι μια οντότητα η οποία ταυτίζεται με το τουρκικό κράτος. Με αυτό το σκεπτικό άσκησε έφεση στην απόφαση που εξέδωσε την 1η Οκτωβρίου ο δικαστής Ρίτσαρντ Μπέρμαν και επέτρεπε τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας.

Ο δικαστής Μπέρμαν έχει επιβλέψει πολλές σχετικές υποθέσεις, όπως εκείνη του πρώην στελέχους της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα που τελικά καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη και εκείνη του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες.

Το δικαστήριο είπε ότι η Halkbank λειτούργησε σε δύο επίπεδα: το ξέπλυμα χρήματος και τη λειτουργία ως αποθετήριο εσόδων της τουρκικής κυβέρνησης από το ιρανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η υπόθεση της Halkbank περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το 2018 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε υπόμνημά του προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στήριξε την αθωότητα της τράπεζας.

Πηγές: Reuters, Financial Post
Επιμέλεια: Νίκος Χριστοφορίδης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube