REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Οκτωβρίου 2021

Ιορδανία-Συρία: Μίλησαν πρώτη φορά από το 2011 Αμπντάλα ΙΙ – Μπασάρ αλ Άσαντ

Ιορδανία-Συρία: Μίλησαν πρώτη φορά από το 2011 Αμπντάλα ΙΙ – Μπασάρ αλ Άσαντ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα ΙΙ, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, ανακοίνωσε το παλάτι στο Αμάν.

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα δέχθηκε σήμερα τηλεφώνημα εκ μέρους του προέδρου Άσαντ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δύο άνδρες συζήτησαν «τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αδελφές χώρες και τρόπους για την ενίσχυσή τους».

Ο ιορδανός βασιλιάς διαβεβαίωσε τον σύρο πρόεδρο «για την υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειες διαφύλαξης της κυριαρχίας, της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» σημειώνεται σχετικά.

Η Ιορδανία είναι μία από τις λίγες αραβικές χώρες που διατήρησαν σχέσεις με τη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011. Στο διάστημα των δέκα αυτών ετών, ο πόλεμος άφησε πίσω του μισό εκατομμύριο νεκρούς και προκάλεσε την έξοδο εκατομμυρίων Σύρων από τη χώρα τους.

Το καθεστώς της Δαμασκού κατόρθωσε, μετά την απώλεια του ελέγχου της χώρας κατά την εξέλιξη της σύρραξης, να ανακτήσει τον έλεγχο επί του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας με την υποστήριξη της Ρωσίας.

«Φαίνεται ότι η Ιορδανία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των χωρών που θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Δαμασκό» δήλωσε πολιτικός αναλυτής στην Δαμασκό που δεν κατονομάζεται, τονίζοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ιορδανία φιλοξενεί 650.000 σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Το Αμάν υποστηρίζει ότι έχει υποδεχθεί 1,3 πρόσφυγες από τη Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube