Η «βίβλος» των Viper στα χέρια της Ελλάδας: Όλο το χρονοδιάγραμμα – Στα μέσα του 2022 επιστρέφει στην Τανάγρα το πρωτότυπο μαχητικό
Έξι μαχητικά F-16 από τις Πολεμικές Μοίρες που θα αναβαθμιστούν βρίσκονται πλέον στα υπόστεγα της ΕΑΒ στην Τανάγρα προκειμένου να αποσυναρμολογηθούν για να μετατραπούν σε Viper. To μεγάλο πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο ανεβάζει επίπεδο στα ελληνικά «γεράκια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρά προς το παρόν μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Ήδη το πρώτο μαχητικό με τον σειριακό αριθμό «005» το οποίο βρίσκεται από την άνοιξη στις ΗΠΑ περνά το ένα μετά το άλλο τα εξονυχιστικά crash test από την κατασκευάστρια εταιρεία υπό την εποπτεία της USAF. Το πρωτότυπο αεροσκάφος ήδη έχει επιστρέψει στην βάση της Lockheed Martin στο Τέξας όπου συνεχίζονται οι εξαντλητικές δοκιμές στο έδαφος και στον αέρα μέχρι να ανάψουν οι Αμερικανοί το «πράσινο φως» και να λάβει την τελική πιστοποίηση πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό υπολογίζεται να γίνει στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022 με την οριστική του διαμόρφωση. Στις «αποσκευές» του θα φέρει και το Service Bulletin των Viper, δηλαδή τη «βίβλο» του μαχητικού πάνω στην οποία θα βασιστεί η αναβάθμιση των υπόλοιπων 83 F-16 block 52+ και block 52+ advanced τα οποία θα μετατραπούν σε Viper.
Στο Τέξας οι Αμερικανοί μηχανικοί παρακολουθούν κάθε πτήση αλλά και τη συμπεριφορά του πρωτότυπου μαχητικού σε δοκιμές στο έδαφος και καταγράφουν παρατηρήσεις οι οποίες άμεσα ενσωματώνονται στα νέα συστήματα του αεροσκάφους. Και αφορούν έως και την τελευταία λεπτομέρεια πριν το «005» μπει για μια ακόμη φορά στον ανηχοικό θάλαμο για τις τελευταίες μετρήσεις. Χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίας και παρατηρήσεων θα το συνοδεύσουν πίσω στην ΕΑΒ και θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων μηχανικών και τεχνιτών που θα αναλάβουν το γιγαντιαίο έργο να μεταμορφώσουν τα υπόλοιπα 83 F-16 σε «οχιές».
Ήδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα τα έξι μαχητικά βρίσκονται στη διαδικασία της αποσυναρμολόγησης από όλα τους τα συστήματα ακόμα και από το σύνολο των καλωδιώσεων. Έως τα μέσα του 2022 όταν και θα επιστρέψει πίσω το πρωτότυπο θα έχουν ήδη γίνει δώδεκα. Και τότε θα αρχίσει ο αγώνας δρόμου σε μια γραμμή παραγωγής που θα πρέπει κάθε χρόνο να δίνει συγκεκριμένο αριθμό μαχητικών πίσω στις Πολεμικές Μοίρες έτσι ώστε το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί το 2028.
Ωστόσο, ήδη στην ΕΑΒ παρατηρείται καθυστέρηση στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού το οποίο θα κληθεί να βγάλει έναν τεράστιο όγκο εργασίας τα επόμενα χρόνια. Και με δεδομένο ότι ο κόσμος που εκκρεμεί ακόμη να προσληφθεί και υπολογίζεται περίπου στα 250 άτομα όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει και να εκπαιδευτεί ώστε να είναι έτοιμος από τα μέσα του 2022 να αναβαθμίζει τα μαχητικά. Κατά συνέπεια το ζητούμενο είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που δίνει στην Ελλάδα και στην ΕΑΒ το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 Viper είναι ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με την εμπειρία που θα αποκτήσει αλλά και με την «βίβλο» των Viper στα χέρια της θα έχει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να αναλάβει ανάλογη αναβάθμιση μαχητικών και από άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ιορδανία. Αυτό άλλωστε ενθαρρύνουν και οι Αμερικανοί οι οποίοι επιθυμούν στο μέλλον η Ελλάδα και η ΕΑΒ να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο.
ΠΗΓΗ: newpost.gr