Weather Icon
Video , Γιάννος Χαραλαμπίδης 24 Οκτωβρίου 2021

Η Τουρκία ενισχύει τον άξονα από Λιβύη μέχρι Συρία

Η Τουρκία ενισχύει τον άξονα από Λιβύη μέχρι Συρία

Η Τουρκία ενισχύει τον άξονα από τη Μισράτα της Λιβύης μέχρι τη Συρία με δύο ενδιάμεσους συνδετικούς κρίκους, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται έξω από την Κρήτη και ο άλλος στην Κύπρο.

Οι στόχοι του άξονα αυτού καταγράφονται ως εξής:

Η διχοτόμηση της Ανατολικής Μεσογείου και η δημιουργία ενός τουρκικού συστήματος ασφαλείας, στην πρακτική της τουρκικής λίμνης από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα, εξ ου και η ανάγκη πλήρους ελέγχου της Κύπρου.

Το σύστημα αυτό είναι ενταγμένο στη λογική της Γαλάζιας Πατρίδας και πέραν αυτής. Είναι πρόδηλον ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Κρήτης δεν έχουν σχέση μόνο με το φυσικό αέριο, αλλά και με το ότι ο διάδρομος έξω από την Κρήτη προς την Κύπρο αποτελεί έναν από τους συνδετικούς κρίκους του άξονα από τη Σύρτη ώς τη Συρία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ελέγχεται από την Άγκυρα.

Και με πλωτά και με εναέρια μέσα. Επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να διαθέτει χερσαίο έδαφος, μία από τις επιλογές της είναι η θαλάσσια πλατφόρμα που αποτυπώνεται στην προσπάθειά της να κατασκευάσει ώς το 2023 ένα μικρό αεροπλανοφόρο.Ο έλεγχος των θαλάσσιων συγκοινωνιών και των γραμμών ανεφοδιασμού στην περιοχή, εντός και ενδεχομένως εκτός των ορίων της Γαλάζιας Πατρίδας.

Ο έλεγχος μιας ευρύτερης περιοχής που θα καθιστά την Τουρκία ακόμη πιο αναγκαία απ’ ό,τι είναι σήμερα για την ΕΕ και τα κράτη της. Και την ίδια την ΕΕ και τα κράτη της θα τα καθιστά εξαρτώμενα από την Άγκυρα, στον τομέα των θαλάσσιων και εναέριων συγκοινωνιών, έστω και μερικώς ή σε μεγάλο βαθμό. Αυξάνει, δηλαδή, η Άγκυρα την αξία της στο περιφερειακό και παγκόσμιο γεωπολιτικό χρηματιστήριο.

Αναφερόμαστε στην παγκόσμια διάσταση της Τουρκίας, καθότι ξεπερνά τα όρια των περιφερειακών της φιλοδοξιών. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι διαθέτει: 1. Βάσεις στο Κατάρ, στη Σομαλία, στη Λιβύη, ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό το Αζερμπαϊτζάν μετά τη βοήθεια που του παρείχε στη νίκη την οποία κατήγαγε σε βάρος των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 2. Στρατό και στο Ιράκ και στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο του δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη με τίτλο “Τουρκικός άξονας διχοτομεί την Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube