REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 26 Οκτωβρίου 2021

Η Σύμβαση της Βιέννης έδωσε διέξοδο στον Ερντογάν

Η Σύμβαση της Βιέννης έδωσε διέξοδο στον Ερντογάν

Οι ΗΠΑ “διευκόλυναν” τον Ερντογάν να υποχωρήσει από την απειλή απέλασης των δέκα πρέσβεων, με την επίκληση της Σύμβασης της Βιέννης

Συμμόρφωση με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης που προβλέπει τη μη ανάμειξη των διπλωματών στα εσωτερικά μιας χώρας δηλώνουν οι Πρεσβείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Σουηδίας στην Άγκυρα, καθώς και ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι είχαν ζητήσει την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Σε μήνυμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα μέσω τουίτερ αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι συμμορφώνονται με το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις». Μετά τις ΗΠΑ, οι Πρεσβείες του Καναδά, της Νορβηγίας και της Σουηδίας στην Άγκυρα και ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας μοιράστηκαν την ίδια ανάρτηση λίγα λεπτά αργότερα.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι τις δηλώσεις της Πρεσβείας των ΗΠΑ και των άλλων Πρεσβειών χαιρέτισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, μέλη τουρκικής οργάνωσης νεολαίας, τα οποία πρόσκεινται στην τουρκική κυβέρνηση, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα με τουρκικές σημαίες, κρατώντας αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή για 10 πρέσβεις και πλακάτ που έγραφαν «Πρέσβεις του Ατλαντικού, η σωτηρία του Καβαλά», «Η νέα ρότα της Τουρκίας λέει αντίο στον Ατλαντικό». Φώναζαν το σύνθημα: «Θα φύγουν όπως ήρθαν».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση των πρέσβεων ήρθε ενώ στην Άγκυρα συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο και ένα από τα θέματα που θα συζητούσε ήταν και το θέμα των δέκα πρέσβεων. Η δήλωση για συμμόρφωση με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης έρχεται να δώσει διέξοδο στο διπλωματικό πρόβλημα. Γιατί από τη μια επιτρέπει στον Ερντογάν να εμφανίζεται ως θριαμβευτής έναντι των ξένων και ότι τους έκοψε το δρόμο στο να ανακατεύονται στα εσωτερική της Τουρκίας. Την ίδια ώρα η Σύμβαση επιτρέπει στους ξένους να δηλώνουν ότι συνεχίζουν να ασκούν έλεγχο στην Τουρκία σ’ ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε νέα χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ καθώς οι εντάσεις της ‘Αγκυρας με τη Δύση συνδυάστηκαν με τη μη συμβατική νομισματική πολιτική και την αύξηση του πληθωρισμού. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε πάνω από 2%, πλησιάζοντας την ισοτιμία των 10 λιρών ανά δολάριο μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διέταξε την απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ και εννιά άλλων δυτικών χωρών, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Η ένταση της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για τον Καβαλά σημειώνεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, με τις απώλειες της λίρας από την αρχή του έτους να φτάνουν το 24% που είναι η χειρότερη επίδοση με διαφορά μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Ziraat Bank, Vakifbank και Halkbank μείωσαν τα επιτόκια χορηγήσεών τους έως και 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες), ανάλογα με το είδος του δανείου και τη διάρκειά του, όπως ανέφεραν σε κοινή σημερινή ανακοίνωσή τους μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Οι 10 Πρέσβεις προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και διερωτήθηκε πώς μπορούν να σταματήσουν την τρομοκρατία, αφού την προωθεί η Γαλλία, η Αμερική. “Προσπαθούν να μας γονατίσουν. Με δέκα Πρέσβεις προσπαθούν να μας φέρουν στα μέτρα τους”, είπε και πρόσθεσε ότι “ακόμα κι αν συγκεντρωθούν όλοι μαζί, δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψουν την πορεία του Ταγίπ Ερντογάν, του AKP, της Λαϊκής Συμμαχίας ή της Τουρκίας”.

Στο μεταξύ ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΑΚΡ Γιασάρ Γιακίς δήλωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Τζουμχουριέτ, ότι η εντολή Ερντογάν “persona non grata” δεν έπρεπε να δοθεί. “Θα πρέπει να αφήσουν τέτοια θέματα σε διπλωμάτες και να καθορίσουν εκείνοι πώς να βρεθεί μια φόρμουλα”. Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γιακίς η κήρυξη ενός προσώπου ως ανεπιθύμητου θεωρείται το βήμα πριν την κήρυξη πολέμου σε μια χώρα.

Για τη δήλωση των Πρέσβεων σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά, ο Γιασάρ Γιακίς είπε ότι θα ήταν καλύτερα να μην έκαναν κάτι τέτοιο αλλά οι διεθνείς σχέσεις είναι μια πάλη στην οποία ο ένας προσπαθεί να λυγίσει τον άλλο. Ανέφερε ότι τέτοια μεγάλη κρίση η Τουρκία έζησε κατά το 1974 “κατά τη διάρκεια των κυπριακών γεγονότων” (όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή) αλλά όχι έτσι χωρίς λόγο”, είπε.

Ο Φιλελεύθερος   

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube