Weather Icon

Η Ρωσία εγκαθίσταται δυναμικά στον Νότιο Καύκασο

Η Ρωσία εγκαθίσταται δυναμικά στον Νότιο Καύκασο

Αρμενία: Μεγαλύτερη παρουσία στον Καύκασο των ρωσικών δυνάμεων προβλέπει ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας! Η δημιουργία επαγγελματικού στρατού και το ρωσικό Σαχ Ματ

Μετά τον «Πόλεμο των 44 ημερών» στο Αρτσάχ, όπου οι Αρμένιοι οδηγήθηκαν σε ήττα και ταπεινωτικό συμβιβασμό με το Αζερμπαϊτζάν, χάνοντας το 70% των εδαφών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έγινε πλέον σαφές, ότι η παρουσία της Ρωσίας ήταν αναγκαία στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης, κάτι που επισφραγίστηκε, με τη μεσολάβησή της για τη επίσυναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αλλά και τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν για ανάπτυξη ειρηνευτικών ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την ένταση που προκλήθηκε τον Μάιο του 2021 με την εισβολή των Αζέρων στα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας και συγκεκριμένα στο Σιουνίκ και το Κεργακουνίκ.

Ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Αρμενία, η οποία βρισκόματαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όταν η χώρα διοικείτο υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μία μέρα μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές, ο Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Είναι πασιφανές, ότι η Ρωσία ήρθε για να μείνει στο Νότιο Καύκασο, από τη στιγμή που η Τουρκία, η συμμετοχή της οποίας στον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω της στήριξης σε εξοπλισμούς και ανθρώπινο δυναμικό, έχει δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, δια στόματος Ερντογάν, για την εγκαθίδρυση νέου status quo στην περιοχή.

«Το θέμα συζητιέται από τους αξιωματούχους Αρμενίας και Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων δημιουργείται η αντίληψη ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα μείνουν στην περιοχή περισσότερο».

Τάδε έφη ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποδομές που δημιουργούνται για τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο Αρτσάχ δίνουν επίσης βάση για ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Ερωτηθείς αν η Αρμενία θα μπορέσει να υπερασπιστεί το Αρτσάχ χωρίς τη Ρωσία, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε συζητήσεις να βρούμε λύση στο ζήτημα ασφάλειας από κοινού».

Ο Πασινιάν προανήγγειλε δημιουργία επαγγελματικού στρατού

Πάντως ο Νικόλ Πασινιάν προανήγγειλε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό της για το 2022, τη δημουργία επαγγελματικού στρατού στην Αρμενία. 

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2022 είναι 11% περισσότερος σχετικά με το 2021, δηλαδή σημείωσε αύξηση περισσοτέρων από 700 εκατομμυρίων δολαρίων. «Θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός για να δημιουργήσουμε έναν επαγγελματικό στρατό στην Αρμενία, αλλά θα το κάνουμε ομαλά, με στοχαστικά βήματα, αυξάνοντας σταδιακά την ελκυστικότητα της στρατιωτικής θητείας, βελτιώνοντας την εικόνα του αξιωματικού και της υπηρεσίας του, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας το αμυντικό δόγμα της Αρμενίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, η προστασία των συνόρων της χώρας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Υπογράμμισε ότι η έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης ύστερα από την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ιδιαίτερα στο τμήμα Σοτκ-Χοζναβάρ, θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

«Όσον αφορά την αμυντική στρατηγική της χώρας, έχουμε ήδη τονίσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα ότι η Αρμενία, όπως και κάθε ειρηνευτικό κράτος, θα αναπτύξει και θα μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της όχι για να ασκήσει επιθετικότητα, αλλά για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθετικότητα.

«Η Αρμενία δεν έχει καμία πρόθεση να κατακτήσει εδάφη», είπε ο Πασινιάν.

Αρμενία: Ο Πασινιάν προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικού στρατού! Φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης

Ρωσικό Σαχ Ματ

Κατά τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη, η παρουσία της Ρωσίας στον Καύκασο, αποτελεί Σαχ Ματ…

Με βάση την ανάλυση του καθηγητή Γεωπολιτικής, ερμηνεύονται η Διπλωματική και Επιχειρησιακή συμπεριφορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρίν, κατά και μετά την σύρραξη, όπως και εξάγονται συμπεράσματα για την παρούσα κατανομή ισχύος στον Νότιο Καύκασο, τους νικητές, τους ηττημένους και τις μέλλουσες δυναμικές αναφορικώς με τους υπερσυστημικούς δρώντες: Ρωσία και Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτής της αναλύσεως, δεν παραλείπεται η εξέταση της ελληνικής γεωπολιτικής θέσεως, αλλά και οι προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Αθήνα για τον έλεγχο των αναφυομένων σημαντικών ζητημάτων ασφαλείας που σηματοδοτεί η ανακατανομή ισχύος στο Καυκασιανό Σύμπλοκο».

Τις θέσεις του για την Αρμενία διατύπωσε πρόσφατα ο Ιωάννης Μάζης σε συνέντευξή του στην αρμενική τηλεόραση και το Yerkir Media. Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών βρέθηκε στο Ερεβάν το διήμερο 19-21 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Αρμενία και η περιοχή της. Μαθήματα, Εκτιμήσεις, Προοπτικές», το οποίο ήταν αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα των Συνθηκών της Μόσχας και του Καρς του 1921.

 

Απρόσμενη βοήθεια στην Τουρκία-Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τα βρίσκει με την Άγκυρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube