REAL TIME |

Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Τεχνολογία 8 Οκτωβρίου 2021

Η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη καταστροφή στόχου μέσω οπλοποίησης Τεχνητής Νοημοσύνης

Η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη καταστροφή στόχου μέσω οπλοποίησης Τεχνητής Νοημοσύνης

Χωριανόπουλος Άγγελος

 Tην Πέμπτη 7 Οκτωβρίου ο Αμερικανικός Στρατός εκτέλεσε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία επιτυχημένη βολή κρούσης βόμβας GBU-32 μέσω πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανίχνευσης-ιχνηλάτησης-στοχοποίησης-καταστροφής με την χρήση αποκλειστικά και μόνο αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Ο αλγόριθμος μέσω δικτυοκεντρικής συνεργίας με δορυφόρο κατάφερε από μόνοw του να εντοπίσει τον στόχο (τον οποίο είχε προ-αποθηκευμένο σε τρισδιάστατη βιβλιοθήκη γραφικών) και να τον εξαλείψει μέσω της βόμβας GBU-32 η οποία εκτοξεύθηκε από μαχητικό F-35.

Τέτοιες λειτουργίες κρούσης μέσω μαχητικών F-35 αποτελούν μέρος της τέταρτης επανάληψης της ασκήσεως Scarlet Dragon του XVIII Αερομεταφερόμενου Σώματος, η οποία στοχεύει στο να ελέγξει εάν η οπλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει τους χρόνους που χρειάζονται μεταξύ του σταδίου εντοπισμού απειλής και καταστροφής της. Το λογισμικό A.I. που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί προϊόν του εξαιρετικά ριζοσπαστικού και φιλόδοξου Project Maven μέσω του οποίου οι ΗΠΑ ευελπιστούν να εφαρμόσουν στην πράξη μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία καταστροφής εχθρικών μονάδων που κινούνται πέριξ των αμερικανικών ζωνών στρατιωτικής παρουσίας σε όλον τον πλανήτη. Η σχετική αργοπορία που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα οφείλεται στις συνεχόμενες δικαστικές διαμάχες που αφορούν ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την προαναφερθείσα ”αυτοματοποίηση” εκτέλεσης βολών ακριβείας.

Σύμφωνα με τον Joe O’Callaghan, αξιωματικό του XVIII Airborne Corps, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες του Στρατεύματος καθώς ο αλγόριθμος A.I. ήταν ικανός να άρει, να επεξεργαστεί, να αξιολογήσει και να διαμοιράσει δεδομένα μεταξύ UAV, δορυφόρων, ημι-κατευθυνόμενων βλημάτων και μαχητικών αεροσκαφών σε απόσταση άνω των 7.500 χλμ. ενώ παράλληλα δεν μειώθηκε ούτε στο ελάχιστο η ταχύτητα απόδοσής του.

“Πραγματοποιήσαμε ένα επιχειρησιακό πείραμα εδώ για να δούμε πόσους στόχους θα μπορούσαμε να βρούμε σε μια ώρα”, δήλωσε ο O’Callaghan. Διαπιστώσαμε πως τελικά το πρόβλημα δεν ήταν η ποσότητα των στόχων που μπορούσαμε να βρούμε σε μια ώρα, αλλά η ποσότητα των αποφάσεων που καλούμασταν να πάρουμε σε μια ώρα”. Κατά την προγραμματισμένη επανάληψη της άσκησης θα συμμετάσχουν και Μονάδες από τη Διοίκηση του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, τη Διοίκηση Ανάπτυξης Πολεμικών Ναυτικών Πληροφοριών, την 53η πτέρυγα δοκιμής της Πολεμικής Αεροπορίας, την 461η πτέρυγα ελέγχου αέρα, το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης και την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA).

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως για να επιτευχθεί μία τέτοια διαλειτουργική συνεργασία χρειάζεται τεράστια υπολογιστική ισχύς και ασφαλής ροή υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων μεταξύ των συστημάτων τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ”θα μιλούν την ίδια γλώσσα”. Δεν μιλάμε για απλά για μία τυπική διαδικασία κρούσης στόχου μέσω δορυφορικής εικόνας. Μιλάμε για πρόπλασμα δημιουργίας ενός περιβάλλοντος μάχης το οποίο αλλάζει μερικώς την επιστημολογική χρήση του όρου της σκληρής ισχύος.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Έρχεται να δημιουργήσει κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά και απειλές οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Όποιος ηγηθεί σε αυτόν τον τομέα θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου »

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube