Weather Icon

Η Κύπρος στην «ατζέντα»… των μεταξύ άλλων

Η Κύπρος στην «ατζέντα»… των μεταξύ άλλων

«Η Κύπρος δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί τον εμπαιγμό και να αποδέχεται τα μείζονα θέματα να βρίσκονται στην ατζέντα των μεταξύ άλλων»

Ανδρούλα Γκιούρωφ

Η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το Σάββατο με τον Τούρκο Πρόεδρο και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην Κύπρο. Όχι βέβαια για τα μείζονα και τραγικά που κατατρύχουν εδώ και 47 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους Ελληνοκύπριους -Ευρωπαίους πολίτες- που έχασαν το βιος, τις περιουσίες και τα σπίτια τους, αλλά το έθιξε επιφανειακά και έμμεσα. Έτσι για να καλύψει όσα υποσχέθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία θα θέσει το ζήτημα των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου με τον εποικισμό των Βαρωσίων και τους τραμπουκισμούς στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν γνωρίζουμε με πόσα άλλα δώρα επέστρεψε στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ, αλλά ένα είναι σίγουρο. Πολύ καλά τα βρήκαν με τον Ερντογάν, ο οποίος εκθείασε τον ρόλο της για τις καλές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας και τον «σημαντικό ρόλο που διεδραμάτισε» η ίδια από το 2016 μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με τον ισλαμοφασίστα Ταγίπ.

Προφανώς η Μέρκελ δεν θα χαλούσε τη ζαχαρένια της και τις σχέσεις της με τον Ερντογάν για την Κύπρο, για ένα νησί που λένε πως είναι σύνορα της Ευρώπης. Προφανώς και δεν το εννοούν. Μας θεωρούν έναν ενοχλητικό εταίρο, σαν μια αλογόμυγα που βουίζει στ’ αφτιά τους όταν τους υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα και τις υποχρεώσεις τους. Δεν μας υπολογίζουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μας μετέτρεψαν σε πειραματόζωα με το παράνομο κούρεμα στο Eurogroup.

Η Μέρκελ, τα τελευταία 16 χρόνια επισκέφθηκε 12 φορές την Τουρκία. Στην πρόσφατη συνάντησή τους ο Ερντογάν την αποκάλεσε «ακριβή καγκελάριο». Την επαίνεσε αποκαλώντας την «νηφάλια, προσανατολισμένη στην εύρεση λύσεων, η οποία με θετική προσέγγιση καταφέρνει να υπερβαίνει τεταμένες καταστάσεις».

Η απερχόμενη καγκελάριος είναι ο αρχιτέκτονας της προσφυγικής συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ, ύψους 6 δις ευρώ, η οποία και απέτυχε παταγωδώς. Οι χώρες του νότου μετατράπηκαν σε αποθήκες ψυχών. Η Τουρκία, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, κατηύθυνε χιλιάδες παράτυπους μετανάστες σε Ελλάδα και Κύπρο. Στόχος της να προστεθούν νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, προκαλώντας κοινωνικές εκρήξεις και οικονομική ασφυξία. Πέραν τούτου, στα παράνομα μπουλούκια που εισέρχονται παράτυποι μετανάστες είτε μέσω θαλάσσης είτε μέσω κατεχομένων, βρίσκονται πράκτορες ή και εντεταλμένοι από την Τουρκία ισλαμιστές για να προκαλέσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης. Οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Κύπρο και Ελλάδα ανακαλούν στη μνήμη δηλώσεις του πρώην και μακαρίτη Τούρκου Πρωθυπουργού, Γιλμάζ, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια πως πίσω από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 βρίσκονταν η Τουρκία και οι πράκτορες της ΜΙΤ.

Η τουρκική πολιτική της Μέρκελ είναι πλέον ξεπερασμένη. Με την ανοχή της έδωσε την εντύπωση στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η ΕΕ εξαρτάται από αυτόν όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Παρά τους εκβιασμούς και τις προκλήσεις της Τουρκίας, την κορύφωση της πολιτικής βίας απέναντι στους Κούρδους, τις προκλήσεις με τον εποικισμό των Βαρωσίων και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Μέρκελ συνέχισε τις στενές οικονομικές σχέσεις με τη χορήγηση νέων όπλων, υποβρυχίων και έκανε όλα τα χατίρια του «ακριβού της φίλου».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αυτή που εμπόδιζε κάθε συζήτηση ή λήψη αποφάσεων για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στις συνόδους κορυφής των 27 που αφορούσαν κατάφωρες παραβιάσεις σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.

Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες δυνάμεις αποκοιμίζουν την Κύπρο με φραστικές δηλώσεις στήριξης και ενισχύουν την Τουρκία από την πίσω πόρτα.

Αγάλι-αγάλι η αγουρίδα δεν γίνεται μέλι

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα καταρτίσει ένα έγγραφο επιλογών αναφορικά με το πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στη μη βελτίωση της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Να υπενθυμίσουμε πως τα ίδια έλεγε ο κ. Μπορέλ το καλοκαίρι. Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και πιο πριν, όταν ο Ερντογάν έφτανε παράνομα στην Κύπρο και προετοίμαζε τον εποικισμό των Βαρωσίων. Οι τουρκικές παραβιάσεις εναντίον της Κύπρου δεν ήταν στην ατζέντα των συνόδων κορυφής αλλά στα μεταξύ άλλων θέματα της επικαιρότητας. Τώρα μας λένε πως με το έγγραφο θα αναλύεται η κατάσταση και θα καταγράφει τις επιλογές του Συμβουλίου για διάφορους τύπους μέτρων ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας. Μας δουλεύουν κανονικά.

Η Τουρκία όμως προχωρεί. Μετατρέπει τα κατεχόμενα σε μιαν απέραντη στρατιωτική βάση με στρατιωτικά αεροδρόμια και ναυτικές βάσεις. Τουρκικά πλοία παρενοχλούν νόμιμες δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η πρόσφατη του «Nautical Geo».
Είναι καιρός η Κύπρος να κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι. Δεν νοείται η Γερμανία ως η ηγεμονική δύναμη της Ε.Ε.να παρεμποδίζει μέτρα κατά της Τουρκίας και να προωθεί κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για ένα αεροσκάφος της. Ακόμα να υποχρεώνει τα κράτη μέλη της Ε.Ε.να χορεύουν στους δικούς της σκοπούς κατευθύνοντας μέτρα κατά της Ρωσίας.

Η Κύπρος δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί τον εμπαιγμό και να αποδέχεται τα μείζονα θέματα να βρίσκονται στην ατζέντα των μεταξύ άλλων.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube