REAL TIME |

Weather Icon

Η Ελλάδα να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία και να ξεσκεπάζει την Τουρκία

Η Ελλάδα να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία και να ξεσκεπάζει την Τουρκία

Σάββας Καλεντερίδης: Η Γερμανία δεν επανόρθωσε ποτέ! Αρνείται να αποζημιώσει τις καταστροφές που έκανε! Το πολιτικό σύστημα να ομονοήσει και να απαιτήσει αυτά που δικαιούμαστε. Ξεσκεπάζουμε διεθνώς την Τουρκία.

Για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα και την τουρκική προκλητικότητα μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Η Γερμανία δεν επανόρθωσε ποτέ! Αρνείται να αποζημιώσει τις καταστροφές που έκανε! Το πολιτικό σύστημα να ομονοήσει και να απαιτήσει αυτά που δικαιούμαστε. Η Ελλάδα για δεκαετίες απέφυγε να καταγγείλει την Τουρκία για όσα έκανε εις βάρος της. Πλέον ξεσκεπάζουμε διεθνώς την Τουρκία και αυτό την ενοχλεί.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του Infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1, στις 29 Οκτωβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Το ρεπορτάζ

Στην Αθήνα βρέθηκε από το βράδυ της Πέμπτης 28η Οκτωβρίου 2021, ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, η Άγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας αποχαιρετιστήρια επίσκεψη.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία που στην Ευρώπη καθώς συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τη χώρα μας, για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας,καθώς έπειτα από 16 χρόνια «αποχωρεί από την καγκελαρία και κάνει έναν τελευταίο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Χθες το βράδυ οι δύο ηγέτες δείπνησαν στο σπίτι του πρωθυπουργού.

Το σημερινό πρόγραμμα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμένεται επίσης να συναντήσει νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ατζέντα

Στο σημερινό τετ α τετ αναμένεται να γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, θα συζητήσουν για το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, ζήτημα το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Τι σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, εξηγούν, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Όπως εξηγούν οι κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός.

«Μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα»

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι προσγειώθηκε στη χώρα μας «μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα: η Άγκελα Μέρκελ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσιολογική στην Αθήνα: Εικόνες της Μέρκελ και του Σόιμπλε κυκλοφορούν εδώ για χρόνια με γένια του Χίτλερ, περιβραχιόνια με σβάστικα, σε τανκς ή ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της – τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ – από την Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι παγκόσμια έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew το Σεπτέμβριο έδειξε ότι η γερμανίδα καγκελάριος διατηρείται «σε καλή κατάσταση» καθώς τελειώνει η θητεία της, με το 79 % των ερωτηθέντων να έχουν θετική άποψη για τη Γερμανία και το 77 % να έχουν εμπιστοσύνη προσωπικά στη Μέρκελ κρίνοντας ότι «έκανε το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις».

Τα ποσοστά αποδοχής της Μέρκελ στην έρευνα ξεπερνούν τα ποσοστά των άλλων παγκόσμιων ηγετών όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μία εξαίρεση, η Ελλάδα. Στη χώρα μας, μόνο το 30% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στη Μέρκελ ότι κάνει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις και όπου μόνο το 32% είχε ευνοϊκή άποψη για τη Γερμανία.

Έχοντας κληθεί από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σχολιάσει τη σχέση του με τη γερμανίδα καγκελάριο, έχει δηλώσει πως είχε μια πολύ ειλικρινή σχέση, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι συνεισέφερε πολλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Προφανώς είχαμε και ενδεχομένως να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως στα δύο χρόνια που είμαι πρωθυπουργός σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας και όταν χρειάστηκε άλλαξε την άποψή της ειδικά στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης», είχε πει.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Η Μέρκελ έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 10.30 το πρωί, ενώ στις 11.00 μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό με βασικό θέμα στις συζητήσεις τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την ατζέντα δεν θα λείπουν το μεταναστευτικό και το ενεργειακό.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Μητσοτάκης: «Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία»
«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Κι εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας «η μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

«Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά, η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.

Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

Μέρκελ: «Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες»
«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε στενά. Γι’ αυτό στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία να μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ακόμα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία με την Ελλάδα διότι λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γειτνίασης της με την Τουρκία, οι προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τεράστιες. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα και ο ένας από τον άλλο και πολλές συζητήσεις οδήγησαν σε πολύ καλές λύσεις» πρόσθεσε.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων – Καμία αναφορά στις αποζημιώσεις
Σε ερώτηση για τη δήλωση πως ζήτησε πολλά από την Ελλάδα και τι θα μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικά, η Άνγκελα Μέρκελ, είπε: «Τότε, ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. Εγώ δεσμεύτηκα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις “δυνατές”. Τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι τρομερό (…) Η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας υπάρχει αλλά δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης πως μπορούμ,ε να συνεργαστούμε. Μόνο αν η Ευρώπη είναι καινοτόμος μπορουμε να συνεχίσουμε».

Σε ερώτηση για τη συνεργασία του με τον επόμενο καγκελάριο σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η συνεργασία τους θα είναι καλή. «Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η συζήτηση για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ως άδεια για να γυρίσουμε σε κακές συνταγές του παρελθόντος» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβούλευε τον διάδοχό της για την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε: «Αν κάνει κανείς μια αναδρομή όταν εγώ έγινα καγκελάριος αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εγώ είχα επικριτική στάση αλλά ήμουν μόνη μου. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. Δεν μπορούσαμε να τα είχαμε προβλέψει. Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως γείτονάς μας, πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός αλλά και να τηρούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση, είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες και η Ευρώπη και η Τουρκία θα μπορούν να ισχυροποιήσουν τη θέση του. Τις συμβουλές μου προς τον Όλαφ Σολτς δεν τις δίνω δημόσια».

Στην ίδια ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα ζητήσω από τον διάδοχο της κας Μέρκελ τίποτα περισσότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής». Σημείωσε δε ότι υπάρχει ο ένας δρόμος, της μείωσης των εντάσεων και εκείνος των κυρώσεων. «Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο αλλά δεν γίνεται η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, επικαλούμενη μια στρεβλή ανάγνωση της Συνθήκη της Λωζάνης και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι εξ ορισμού ευρωτουρκικά όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης αλλά γιατί τα προσβλήματα αντακλούν στην Ευρώπη, όπως το μεταναστευτικό. Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη στις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια και για τις ελληνοτουρικές σχέσεις είναι κατανοητό και στην τουρκική ηγεσία πως η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα που θεωρεί πως παραβιάζονται».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η κυρία Μέρκελ είπε: «Στην πλειονότητά του τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και προβλήματα της Ευρώπης με την Τουρκία. Έχουμε αλληλεξάρτηση και η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση και πάνω σ’ αυτό βασίζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει και με τις ανησυχίες της για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Πιστεύω ότι έχουμε μια ενιαία στάση στην ΕΕ».

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως δεν γίνεται να στηρίζονται λαθρέμποροι και διακινητές. «Το πρόβλημα που έχουμε είναι πως έχουμε τόσους παράνομους μετανάστες, που για έναν μικρό βαθμό είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε εκείνους που έχουν την ανάγκη μας. Γι’ αυτό και η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων είναι ευθύνη κάποιων χωρών και η Ελλάδα έκανε εξαιρετική δουλειά όταν είπε ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους. Το ίδιο κάνει και ο Λουκασένκο. Εμείς σαν ΕΕ δεν γίνεται να κάνουμε σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Κάθε χώρα που επωφελείται από το Σένγκεν πρέπει να αναλάβει ευθύνες. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί».

«Ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε μια κοινή γραμμή στην πολιτική της μετανάστευσης και του ασύλου. Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλα μέρος της λύσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Αυτό που έγινε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Συμβαίνει όμως το ίδιο στη Λευκορωσία. Η Ευρώπη τότε μας στήριξε. Η καγκελάριος έχει δίκιο όταν λέει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα, στην εξάρθωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Μπορεί να σταματάει τις βάρκες πριν φύγουν. Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο πριν μερικές μέρες, μια βάρκα διαλύθηκε, ήταν κόσμος χωρίς σωσίβια, έσπευσε το λιμενικό, έσωσε τους περισσότερους αλλά χάθηκαν άνθρωποι. Οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. σηκώνουν μεγάλο βάρος και η χρηματοδότηση πρέπει να αφορά και φυσικά εμπόδια όχι μόνο τεχνολογικά. Η φύλαξη των συνόρων είναι σημαντική για να κρατήσουμε ζωνταντή τη Σένγκεν» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μέρκελ
Νωρίτερα, στη διευρυμένη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική αυθαιρεσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επί τάπητος βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube