Weather Icon
Ιστορία , Τουρκία 5 Οκτωβρίου 2021

Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας

Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας

Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας

610: Ο έξαρχος της Αφρικής Ηράκλειος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ανατρέποντας τον διεφθαρμένο Φωκά.

869: Συνέρχεται η 8η Οικουμενική Σύνοδος και καταδικάζει την εικονολατρία.

1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713: Γεννιέται ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής Ντενί Ντιντερό, από τους κυριότερους εκπροσώπους του Γαλλικού Διαφωτισμού.

1791: Πεθαίνει ο Ρώσος πολιτικός, Γκριγκόρι Ποτέμκιν.

1825: Λήγει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

1850: Πεθαίνει ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 5/8/1777)

1900: Στο Παρίσι, το Συνέδριο της Ειρήνης καταδικάζει τη βρετανική πολιτική στη Νότια Αφρική και διακηρύττει το δικαίωμα της Δημοκρατίας των Μπόερς για αυτοδιάθεση.

1908: Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πρώτος τσάρος της χώρας ο Φερδινάδος Α’.

1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας στο μέτωπο των Συμμάχων και του Μαυροβουνίου, που είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.

1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου παρουσία και του Τούρκου Πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξαναγεμίζει το Παναθηναϊκό Στάδιο. Την πρωτοβουλία για τους αγώνες αυτούς πήρε το 1928, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Μιχάλης Ρινόπουλος. Ο επικοντιστής του ΠΑΟ Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.

1933: Λήγει στην Τουρκία η 10ήμερη επίσκεψη καλής θέλησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελευθέριου Βενιζέλου.

1941: Στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις στην Ουκρανία και το Λένινγκραντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειές του ήταν 1,1 εκατομμύριο, ενώ των Ναζί τρία εκατομμύρια.

1944: Καναδικές δυνάμεις καταρρίπτουν το πρώτο γερμανικό Τζετ.

1949: Στη Νέα Υόρκη, γίνεται η επίσημη έπαρση της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών στο νέο κτίριο του ΟΗΕ.

1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του (πεσόντες 28, τραυματίες 87). (Πόλεμος της Κορέας)

1992: Στη Γερμανία, νεοναζί προκαλούν ζημιές σε ελληνικό σχολείο στην πόλη Βούπερταλ.

1994: Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εγκαινιάζεται το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

1996: Στο Αφγανιστάν, μεγάλη επίθεση εξαπολύουν οι Ταλιμπάν εναντίον των δυνάμεων του ανατραπέντος Προέδρου Ραμπάνι, στην κοιλάδα Παντζέρ.

1997: Σέρβοι και Μαυροβούνιοι ψηφίζουν για την ανάδειξη Προέδρων.

2000: Μαζικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι οδηγούν στην παραίτηση του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2003: Ο Αχμάντ Καντίροφ εκλέγεται Πρόεδρος της Τσετσενίας.

2011: Πεθαίνει μετά από μάχη με τον καρκίνο ο χαρισματικός συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς.

2011: Στον κινεζικό ποταμό Μεκόνγκ δύο εμπορικά πλοία δέχονται επίθεση από ομάδα ενόπλων οι οποίοι σκοτώνουν και τα 13 μέλη των δύο πληρωμάτων. Η υπόθεση σχετιζόταν με ναρκωτικά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube