Weather Icon
Κίνα 13 Οκτωβρίου 2021

Η Δύση πρέπει να προστατεύσει την Ταϊβάν από την Κίνα

Η Δύση πρέπει να προστατεύσει την Ταϊβάν από την Κίνα

Τις τελευταίες μέρες, η Ταϊβάν υπέστη ένα ακόμη κύμα παρενόχλησης από την Κίνα. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι νέο, καθώς η Κίνα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν τουλάχιστον από το 2014. Τη Δευτέρα όμως, ένας αριθμός-ρεκόρ 34 μαχητικών αεροσκαφών κατευθύνθηκαν προς την Ταϊβάν. Η ολοένα και περισσότερο σπασμωδική συμπεριφορά του Πεκίνου προς την Ταϊβάν φέρνει στο προσκήνιο τους λόγους για τους οποίους η Δύση πρέπει να υπερασπιστεί την τελευταία.

Η Ταϊβάν είναι μια δημοκρατία της ελεύθερης αγοράς η οποία, παρά τον αυταρχικό της γείτονα στον βορρά, κατάφερε να δημιουργήσει μια ζωντανή οικονομία που κατατάσσεται στην έκτη θέση των πιο ελεύθερων οικονομικών παγκοσμίως. Κομβική σημασία έχει το γεγονός πως η Ταϊβάν είναι ένας από τους σημαντικούς παραγωγούς ημιαγωγών (ενός εξαρτήματος απαραίτητου σε ένα εύρος μηχανημάτων, από αυτοκίνητα μέχρι δορυφόρους) και αντιστοιχεί στο 92% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής των πιο εξελιγμένων και σημαντικών μικροτσιπ. Συνεπώς, τόσο από ιδεολογικής, όσο και από στρατηγικής σκοπιάς, η υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι μια αμοιβαίως επωφελής κίνηση.

Το επιχείρημα υπέρ της υπεράσπισης της Ταϊβάν ενισχύεται περαιτέρω αν δούμε τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ασία, αν η Κίνα καταλάμβανε διά της βίας την Ταϊβάν.

Με τα λιμάνια και τις αεροπορικές βάσεις της Ταϊβάν, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ( People’s Liberation Army – PLA) θα επεξέτεινε την ναυτική του δράση στο βορρά μέσω των νήσων Ριουκού (την αλυσίδα των νησιών ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία) και των νήσων Σενκάκου (που διαφιλονικούνται από Κίνα και Ιαπωνία). Αυτό θα ενίσχυσε τη δυνατότητα άσκησης πίεσης από την Κίνα προς την Ιαπωνία εν μέσω περιόδων κρίσης, περιορίζοντας για παράδειγμα το ιαπωνικό ναυτικό εμπόριο.

Ακόμη, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν και ως βάση για στενότερο έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας κλείνοντας τα στενά της Λουζόν (μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων) και το κανάλι Μπαλιντάνγκ, που θα έκοβε την παραδοσιακή δίοδο που χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στην περιοχή. Ουσιαστικά, η Κίνα θα γινόταν αμέσως η απόλυτη δύναμη στον Ινδο-ειρηνικό που θα μπορούσε εντέλει να εκδιώξει από την περιοχή τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Δυστυχώς, η απειλή μιας κινεζικής εισβολής δεν είναι μια μακρινή πιθανότητα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο ναύαρχος Philip Davidson, ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, προειδοποίησε ότι η Κίνα μπορεί να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube