Η Αρμενία αναζητεί εναλλακτικές λύσεις μετά την απαγόρευση εισαγωγής τουρκικών προϊόντων
Αρμενία: Η χώρα απαγόρευσε την εισαγωγή 2350 προϊόντων από την Τουρκία και αναμένει να βρει εναλλακτικές αγορές για την εισαγωγή τους.
Μετά την απαγόρευση της εισαγωγής τουρκικών προϊόντων, η κυβέρνηση της Αρμενίας έκανε έκκληση στους εταίρους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας την αντικατάστασή τους με προϊόντα που παράγονται στις χώρες τους.
Όπως αναφέρει το el.armradio.am, ο υφυπουργός Οικονομίας της Αρμενίας, Βαρός ΣΙμονιάν, δήλωσε ότι η Αρμενία έχει παρουσιάσει μια λίστα με περίπου 2350 προϊόντα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της EEU. Η χώρα μας απαγόρευσε την εισαγωγή τους από την Τουρκία και αναμένει να βρει εναλλακτικές αγορές για την εισαγωγή τους.
Και από αυτή την άποψη, οι σοβαρές ελπίδες συνδέονται με τις χώρες της ΕΟΚ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ιρανικά προϊόντα είναι μια εναλλακτική λύση στα τουρκικά, μόνο που οι ανησυχίες τους δεν εξαντλούνται αναζητώντας μια εναλλακτική λύση στα τουρκικά. Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί πρώτα η τοπική παραγωγή.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει μια οδηγία στην ΕΕΕ για τη δημιουργία ενός χάρτη εκβιομηχάνισης. Αυτό θα είναι επίσης χρήσιμο για την Αρμενία. Το υπό επεξεργασία έγγραφο έχει τρεις ενότητες. Πρώτων, είναι έργα μεγάλης κλίμακας που πρέπει να υλοποιηθούν και να προγραμματιστούν. Ο χάρτης εκβιομηχάνισης περιέχει σημαντικές λεπτομέρειες για τα διάφορα έργα. Εξετάστηκαν 21 βιομηχανικοί κλάδοι, 178 μεγάλα έργα συνολικής αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να προσανατολιστούν. Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει 500-600 τεχνολογικές κατευθύνσεις που σχετίζονται με περισσότερους από 20 κλάδους της βιομηχανίας. Το τρίτο τμήμα περιλαμβάνει ομάδες προϊόντων με τον σημαντικότερο όγκο εισαγωγών στο τελωνειακό έδαφος της ΕΟΚ. Η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη του Μέγκρι ιδρύθηκε επίσης στο πλαίσιο της ΕΕΕ ».
Η Αρμενία συμμετέχει ενεργά σε αυτό το έργο, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών αγορών στην τουρκική αγορά. Η απαγόρευση της εισαγωγής τουρκικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών επιβλήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Βαχάν Κερόμπιαν όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας.
“Η απαγόρευση εισαγωγής θα πρέπει να θεωρηθεί όχι μόνο ως οικονομική κύρωση κατά της Τουρκίας, αλλά και, από την άποψη της ασφάλειας, τη διακοπή χρηματοδότησης του τουρκικού κρατικού ταμείου από αρμενικές πηγές”.
Η απαγόρευση άνω των δέκα μηνών άφησε τον αναμενόμενο αντίκτυπο. Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι συνολικές εισαγωγές από την Τουρκία μειώθηκαν κατά 70%. Η σύνθεση των εισαγόμενων προϊόντων έχει επίσης αλλάξει δραματικά.
Τα τουρκικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 5% του βάρους εισαγωγής της Αρμενίας, σχεδόν όσο τα ιρανικά προϊόντα. Μόνο η σύγκριση αυτών των αριθμών είναι ήδη ένας ενδεικτικός δείκτης με την έννοια ότι η Αρμενία μπορεί να αντικαταστήσει περισσότερα από 2200 προϊόντα με ιρανικά και να καλύψει το κενό κατανάλωσης. Ο οικονομολόγος Γκαγκίκ Μακαριάν πιστεύει ότι η ιρανική αγορά μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στην τουρκική, επιπλέον, σε όλους σχεδόν τους τομείς.
«Το Ιράν παράγει οικιακές συσκευές υψηλής ποιότητας, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τα τουρκικά προϊόντα. Μπορούμε να εισαγάγουμε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, απορρυπαντικά ρούχων, πλαστικά είδη, ποδήλατα. Το Ιράν παράγει επίσης ψυγεία, πλυντήρια και τηλεοράσεις υψηλής ποιότητας. Η αντικατάσταση είναι σταθερή, πλήρης, αλλά είναι δύσκολο και ακριβό να αντικατασταθούν τα τουρκικά προϊόντα με αυτά άλλων χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων, οι οικονομολόγοι προσεγγίζουν το ζήτημα από άλλη οπτική γωνία, συμπληρώνοντας το κενό με τη δική τους παραγωγή, τονώνοντας την τοπική παραγωγή.
To εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα
Τον Οκτώβριο του 2020 η Αρμενία απαγόρευσε την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων εξαιτίας της ανοικτής υποστήριξης της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο των 44 ημερών στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Ο Ερντογάν ενίσχυσε τις αζέρικες ένοπλες δυνάμεις τόσο με υλικό όσο και με έμψυχο δυναμικό.
Από τη μία παρείχε drones τα οποία εν τέλει έκριναν τη μάχη κατά των Αρμενίων και από την άλλη ενίσχυσε τις γραμμές των Αζέρων με τζιχαντιστές μεταφερμένους από τη Συρία. Μέχρι εκείνη την εποχή η Αρμενία εισάγαγε τουρκικά προϊόντα αξίας ύψους 250-270 εκατ.δολαρίων ετησίως.