REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί το Ισραήλ δεν «χαιρέτησε» την Ελληνο-Γαλλική συμφωνία

Γιατί το Ισραήλ δεν «χαιρέτησε» την Ελληνο-Γαλλική συμφωνία

Ποιες είναι οι ουσιαστικές γεωπολιτικές προοπτικές του ελληνο-γαλλικού αμυντικού άξονα. Ποιοι λόγοι οδηγούν το Ισραήλ σε «ουδέτερη στάση». Η Αίγυπτος και οι νέες περιφερειακές ισορροπίες. Γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος.

Η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, αν την εξετάσει κανείς βαθύτερα και ευρύτερα, είναι πολυδιάστατη και ενδεχομένως ιστορική. Στην ουσία, η πιο ισχυρή στρατιωτικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit, δεσμεύεται να συνδράμει στρατιωτικά μια άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε., αν αυτή δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός της.

Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από μια σειρά γεγονότα, που είναι:

  • η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και η ρευστότητα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
  • η ασάφεια που καλλιεργείται από τις ΗΠΑ ως προς το διεθνή ρόλο τους στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας και γενικά τη διατήρηση της φιλελεύθερης τάξης στο παγκόσμια πράγματα.
  • η ταπεινωτική ήττα της Δύσης στο Αφγανιστάν από ένα συνονθύλευμα ισλαμιστών, λαθρεμπόρων, ναρκεμπόρων και θρησκόληπτων καιροσκόπων.
  • οι εκβιασμοί της Τουρκίας σε μια περιοχή της οποίας οι λαοί δεν διδάσκονται απολύτως τίποτε από την ιστορία και στην οποίαν όμως συγκρούονται οικουμενικοί πολιτισμοί.
  • η άνοδος της Κίνας στο γεωπολιτικό στερέωμα και η φιλοδοξία της να έχει πρώτους ρόλους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι…
  • η αφύπνιση της Ινδίας, της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο και οι προθέσεις της στην περιοχή Ινδικός-Ειρηνικός.
  • το μέλλον νέων συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο και ποιες είναι από την άποψη αυτή οι προθέσεις χωρών, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Γιατί, λόγου χάρη, το Ισραήλ δεν χαιρέτισε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, πράγμα που έπραξαν αμέσως οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Κατά τον γεωπολιτικό ερευνητή κ. Γαβριήλ Χαρίτο, που συνεργάζεται με το Ισραηλινό Ινστιτούτο «Μπεν Γκουριόν», το Ισραήλ είναι προβληματισμένο με τη συμφωνία γιατί δεν θα ήθελε να εγκλωβιστεί σε περιφερειακούς ανταγωνισμούς. Και η τάση αυτή φαίνεται καθαρά σε αρκετές ισραηλινές διπλωματικές ενέργειες. Συνδυάζεται δε και με την καχύποπτη στάση του Ισραήλ απέναντι στη Γαλλία, με αφορμή το εμπάργκο όπλων που ο στρατηγός ντε Γκωλ επέβαλε τρεις ημέρες πριν αρχίσει το 1967 ο πόλεμος των «έξι ημερών».

Δύσκολα ξεχνούν επίσης οι Ισραηλινοί τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Ζάκ Σιράκ στον Γιασέρ Αραφάτ, όταν ο τελευταίος το 1995 κήρυξε τη δεύτερη Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ.

Από γενικότερης γεωπολιτικής σκοπιάς, όπως επισημαίνει ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος, σε περιφερειακό επίπεδο, το Ισραήλ ανέκαθεν είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε εστία έντασης δυτικότερα των μεσογειακών του ακτών. Από της συστάσεώς του, απασχολείται με θερμά μέτωπα στα σύνορά του, και πέραν αυτών: στον Βορρά (Συρία, Λίβανος), στην Ανατολή (Δυτική Όχθη, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν) και στον Νότο (αιγυπτιακή χερσόνησος του Σινά, Γάζα). Ως εκ τούτου, από ισραηλινής απόψεως, η ενεργοποίηση ενός προσθέτου «δυτικού μετώπου» αποτελεί ένα ενδεχόμενο εξαιρετικά δυσάρεστο, το οποίο θα ήταν καλό να αποφευχθεί.

Λεπτές περιφερειακές ισορροπίες

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα επιμείνει να κρατηθεί μακριά από εντάσεις πέραν των δυτικών του ακτών, γεγονός το οποίο διαφαίνεται από την επιμονή της ισραηλινής κυβέρνησης να αποφεύγει να σχολιάσει περαιτέρω αυτήν την σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο θα είναι να ελέγξει τις εξελίξεις σε περίπτωση που η ίδια η Γαλλία πλέον θα αποφασίσει να καταστήσει αισθητή την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε βάθος χρόνου.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube