REAL TIME |

Weather Icon
Οικονομία & Αγορές , Τύπος 13 Οκτωβρίου 2021

Γιατί οι πολυεθνικοί όμιλοι φτιάχνουν Data Centers στην Ελλάδα

Γιατί οι πολυεθνικοί όμιλοι φτιάχνουν Data Centers στην Ελλάδα

Του Κώστα Κετσιετζή

Και ξαφνικά… data centers. Εκεί που εδώ και χρόνια η χώρα μας υστερούσε σημαντικά στον αριθμό κέντρων δεδομένων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιχειρηματικοί όμιλοι προχωρούν σε νέες επενδύσεις βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο.

Η Lamda Hellix, η οποία μετράει ήδη 18 χρόνια στην ελληνική αγορά, ξεκίνησε στην επόμενη μεγάλη της επένδυση ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ για δύο ακόμη εγκαταστάσεις, ως μέλος πλέον του αμερικανικού ομίλου Digital Realty.

Η Microsoft ετοιμάζει την κατασκευή του Data Center Region στην Αττική, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει πιθανότατα τρία data centers. Αρκετές είναι οι μικρότερες επενδύσεις, της τάξης των 3-10 εκατ. ευρώ από εταιρείες όπως η Hellas Sat, η Cloudrock και η Lancom.

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί σήμερα τις επενδύσεις στα data center στη χώρα μας; Την απάντηση έδωσαν τα στελέχη της Lamda Hellix και του ομίλου Digital Realty κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής θεμελίωσης του Athens-3 (ATH3), του τρίτου data center της εταιρείας στην Αθήνα.

Το βασικό όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση όλων των πλευρών της ζωής μας. Μια ψηφιοποίηση η οποία προϋποθέτει την κίνηση και την αποθήκευση δεδομένων. “Σήμερα το 60% των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη είναι εταιρείες πληροφορικής, ενώ οχτώ στις 10 διαχειρίζονται δεδομένα. Όταν ξεκινήσαμε πριν από 18 χρόνια η αναλογία ήταν δύο στις 10”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα ως data hub
Εκτός όμως από την αύξηση της χρήσης των τεχνολογικών εφαρμογών που είναι δεδομένη, ρόλο παίζει και η τοποθεσία της χώρας. Όπως σημείωσαν τα στελέχη της Digital Realty στόχος των επενδύσεων που πραγματοποιεί ο όμιλος είναι η δημιουργία ενός δεύτερου κόμβου μεταφοράς δεδομένων από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εναλλακτικό της Μασσαλίας.

Η γαλλική πόλη έχει γίνει ο βασικός διάδρομος μεταφοράς δεδομένων μέσω των σημαντικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί τα τελευταία χρόνια, μόνο η Digital Realty έχει επενδύσει στην γαλλική πόλη περί τα 260 εκατ. ευρώ σε έξι μόλις χρόνια. Σε αυτόν τον διάδρομο συνωστίζονται υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τεράστιες χωρητικότητες τα οποία μάλιστα θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς εταιρείες-κολοσσοί όπως η Facebook και η Google ετοιμάζουν νέα καλώδια.

Αντί λοιπόν τα δεδομένα μεταφέρονται στην ΝΑ Ευρώπη από τη Μασσαλία και πίσω, η παρουσία των μεγάλων παρόχων υπηρεσιών στη χώρα μας θα επιτρέψει σε κρίσιμες εφαρμογές να προσφέρονται με μικρότερο χρόνο απόκρισης (latency), ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε τεχνολογίες όπως η Εικονική Πραγματικότητα ή ακόμη και τα αυτόνομα οχήματα.

Εξάλλου, η ανάγκη εναλλακτικών οδεύσεων για τα δεδομένα αυξάνεται συνεχώς. Όπως σημείωσε ο Mike Hollands, senior director της Digital Realty προς ένα πιο “στιβαρό ίντερνετ”, με περισσότερες οδεύσεις, “μια εξέλιξη-κλειδί για την ανάπτυξη της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής”.

“Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων στην περιοχή όπου ήδη υλοποιούνται μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα υποδομών Data Center σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Athens-3 διευρύνει τις επιλογές κάλυψης, χωρητικότητας και συνδεσιμότητας θέτοντας τα θεμέλια για την περαιτέρω προώθηση της χώρας ως της κύριας ψηφιακής πύλης εισόδου της περιοχής”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty, A. William Stein.

H σημασία των επενδύσεων
Όπως είπε ο κ. Κάκκος, η ύπαρξη σύγχρονων data centers ενισχύει το οικοσύστημα τεχνολογίας μια χώρας προσελκύοντας επιπλέον επενδύσεις και από άλλες εταιρείες όπως οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, και οι μεγάλοι πάροχοι περιεχομένου. Όπως είπε δημιουργείται έτσι ένα “βαρυτικό πεδίο δεδομένων” (“Data Gravity”) που ελκύει επενδύσεις σε τομείς όπως τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), Cloud και Big Data.

“Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μασσαλίας στην οποία ο Όμιλός μας κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να καταστήσει τον ένατο μεγαλύτερο κόμβο διαδικτύου στον κόσμο, είμαστε βέβαιοι ότι μέσω των ATH3 και ATH4 αλλά και των περαιτέρω επενδύσεών μας, αυξάνουμε κατακόρυφα το Data Gravity της Ελλάδας και συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της χώρας μας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων IDG, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Digital Realty, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε ένα neutral mutli-tenant data center στην Ελλάδα, όπως το Athens-3, αποφέρει ανταποδοτικά 8,23 ευρώ στην οικονομία. Υπολογίζεται ότι το συνολικό αποτύπωμα των επενδύσεων της εταιρείας, για το Athens-3 και το Αthens-4, το οποίο θα ακολουθήσει και βρίσκεται στην διαδικασία των αδειοδοτήσεων, θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube