REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ 12 Οκτωβρίου 2021

Φυγαδεύτηκε από το Αφγανιστάν ο άνθρωπος που είχε σώσει τον Μπάιντεν το 2008

Φυγαδεύτηκε από το Αφγανιστάν ο άνθρωπος που είχε σώσει τον Μπάιντεν το 2008

Ο Αφγανός διερμηνέας που συμμετείχε σε αποστολή διάσωσης του Τζο Μπάιντεν όταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον νυν Αμερικανό πρόεδρο – τότε γερουσιαστή των ΗΠΑ – έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Αφγανιστάν το 2008, κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα αφού κρυβόταν για εβδομάδες από τους Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμάν Χαλίλι πέρασε τα σύνορα με το Πακιστάν μαζί με την οικογένειά του πριν απομακρυνθούν με αεροπλάνο στη Ντόχα του Κατάρ, όπου χιλιάδες Αφγανοί πολίτες περιμένουν να λάβουν βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, Αμερικανοί και Αφγανοί εθελοντές καθώς και Αμερικανοί βετεράνοι βοήθησαν τον διερμηνέα, τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους να ταξιδέψουν αεροπορικώς.

Με βάση την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, ο Χαλίλι ήταν μέρος μιας μονάδας που πήγε να βοηθήσει τρεις Αμερικανούς γερουσιαστές, τους Τζο Μπάιντεν, Τζον Κέρι, τον Τσακ Χάγκελ, που επισκέφθηκαν το Αφγανιστάν τον Φεβρουάριο του 2008.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τους τότε γερουσιαστές, έπεσε σε χιονοθύελλα και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση σε μια κοιλάδα περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τη βάση.

Μόλις οι τρεις γερουσιαστές ήταν ασφαλείς, ο διερμηνέας ανέλαβε να φρουρεί για τριάντα ώρες το ελικόπτερο μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες ώστε να απογειωθεί ξανά.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στα μέσα Αυγούστου, η οικογένειά του έφτασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου οι ΗΠΑ οργάνωναν μια τεράστια αερογέφυρα για να απομακρύνουν Αμερικανούς πολίτες και Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις. Αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην οικογένειά του να εισέλθει στον ασφαλή χώρο του αεροδρομίου.

Ζήτησε βοήθεια από τον πρόεδρο Μπάιντεν με μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου από την Wall Street Journal.

«Καλησπέρα σας κύριε Πρόεδρε: Σώστε εμένα και την οικογένειά μου. Μην με ξεχάσετε εδώ», παρακαλούσε, ισχυριζόμενος ότι φοβόταν για τη ζωή του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα τον βοηθήσουν. «Σας ευχαριστούμε που πολεμήσατε μαζί μας τα τελευταία 20 χρόνια», είπε. «Θα σας βοηθήσουμε να φύγετε».

Στο τέλος των επιχειρήσεων της αερογέφυρας, κατά την οποία απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν πάνω από 120.000 άνθρωποι, ο Αμάν Χαλίλι και η οικογένειά του κρύφτηκαν σε ένα ασφαλές μέρος στην Καμπούλ. Αφού επιχείρησαν να μπουν σε αεροπλάνο στο βόρειο Αφγανιστάν, πέρασαν παράνομα τα σύνορα με το Πακιστάν στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα.

Η Wall Street Journal διευκρίνισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ξεκινήσει μια επείγουσα διαδικασία ώστε η οικογένεια να λάβει ειδική θεώρηση μετανάστευσης για να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube