Weather Icon

«Φωτιά» βάζει ξανά η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο! Δοκιμάζει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

«Φωτιά» βάζει ξανά η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο! Δοκιμάζει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Απειλές, εκνευρισμός, εμπρηστικές δηλώσεις και «bullying» στο Nautical Geo από την πρώτη στιγμή που επιχείρησε έρευνα μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ συνθέτουν τα τελευταία 24ωρα το «πολεμικό» σκηνικό που επιθυμεί να στήσει εκ νέου η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο.

H Ελληνο-Γαλλικη αμυντική συμφωνία όχι απλά εκνεύρισε τους γείτονες αλλά όπως φαίνεται κρύβεται πίσω από την απόφασή τους να ανεβάσουν το «θερμόμετρο» της έντασης «στοχοποιώντας» τόσο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Ειδικά με δεδομένο ότι θεωρούν την Κυπριακή ΑΟΖ ως το «μαλακό υπογάστριο» του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας η αποστολή του Γαλλικών συμφερόντων ερευνητικού Nautical Geo νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν για μια ακόμη φορά επίδειξη ισχύος.

Από την πρώτη κιόλας μέρα ερευνών του πλοίου στην περιοχή η Άγκυρα έστειλε έναν μικρό στολίσκο. Φρεγάτα του Τουρκικού στόλου πλησίασε το «απροστάτευτο» ερευνητικό και μέσω ασυρμάτου με τη γνωστή στους γείτονες μέθοδο «Hailing» ζήτησε από τον κυβερνήτη να αποχωρήσει καθώς αυτό κινείται σε Τουρκική υφαλοκρηπίδα. To Nautical Geo εκείνη τη στιγμή έπλεε νότια της Πάφου και δεν είχε διανύσει ούτε καν το μισό «δρομολόγιο» μέσα στην δεσμευμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή. Το ερευνητικό αναγκάστηκε έπειτα από τον Τουρκικό «τσαμπουκά» να διακόψει την πορεία του και να επιστρέψει έξω από το λιμάνι της Λάρνακας όπου και παραμένει αναμένοντας νέες εντολές από την Λευκωσία.

Η Άγκυρα άλλωστε κάθε φορά που επιθυμεί να βάλει «φωτιά» στην ανατολική Μεσόγειο, θεωρεί προνομιακή περιοχή την Κυπριακή ΑΟΖ και κατά την πάγια τακτική της επιχειρεί να μεταφέρει εκεί την ένταση. Δεν δίστασε το 2018 να εμποδίσει ακόμα και το γεωτρύπανο SAIPEM της Ιταλικής ΕΝΙ ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε μπαράζ ερευνών και γεωτρήσεων ακόμα και μέσα στα οριοθετημένα Κυπριακά «οικόπεδα». Ανάλογα προνομιακό «χώρο» για προκλήσεις θεωρούν οι γείτονες συνολικά τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου έως το Καστελόριζο και την Κύπρο, όπως φάνηκε πέρυσι με τις έρευνες του ORUC REIS. Περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά στον μεγάλο ναύσταθμο του Aksaz και στην αεροπορική βάση της Bandirma απέναντι από τη Ρόδο. Ουσιαστικά η Τουρκία προκαλεί άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Ελλάδα απειλώντας με «θερμό» επεισόδιο εάν βγει και πάλι για έρευνες το «Nautical Geo».

Tην ίδια πάντως ώρα η «στοχοποίηση» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την παράλογη απαίτηση της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης κορυφώνεται. Η απόβαση στην Χίο στο πλαίσιο του ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 21 εξόργισε τους γείτονες που ανακάλυψαν 1989 παραβάσεις από τις αρχές του χρόνου στα δήθεν αποστρατικοποιημένα νησιά από πλωτά και εναέρια μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το μεσημέρι η Τουρκική πολεμική αεροπορία «εισέβαλε» για μια ακόμη μαζικά στο Αιγαίο με οπλισμένα μαχητικά για να διατηρήσει σταθερά την ένταση στα ύψη όπως άλλωστε κάνει συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα κατά τη διάρκεια της Εθνικής διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 21 όταν οι προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε όριο και οι «ατζαμήδες» Τούρκοι ιπτάμενοι πέταξαν στα όρια του ατυχήματος.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube