Weather Icon
Τουρκία 2 Οκτωβρίου 2021

Foreign Policy: Ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας

Foreign Policy: Ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας

Ερντογάν: Είναι η πρώτη φορά που ένα σοβαρό μέσο μιλάει ανοιχτά για ανίατη ασθένειά του

Στο μικροσκόπιο δημοσιογράφων και δημοσιολόγων, ήδη από το 2019, βρίσκονται οι εξελίξεις σχεττικά με τις τουρκικές γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023. Αυτό συμβαίνει επειδή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν υπέστη ταπεινωτικές ήττες στις δημοτικές εκλογές, στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του ΑΚΡ και του Ερντογάν κινείται σε μια μέση κατάσταση, ακόμη και αν ο Ερντογάν διατηρεί τον έλεγχο των πολιτικών θεσμών της Τουρκίας και των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα, η αποδοχή του Τούρκου προέδρου  μεταξύ των νέων κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Ερντογάν μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος πριν από το 2023 – αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy,

 Τους τελευταίους μήνες, δημοσιοποιήθηκε μια σειρά βίντεο στα οποία ο Τούρκος ηγέτης δεν είχε καλή εμφάνιση. Ορισμένα από αυτά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο άλλα, αλλά όλα μαζί εγείρουν κάποια προφανή ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ερντογάν. Σε  ένα από αυτά, για παράδειγμα, ο πρόεδρος φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της γυναίκας του για να ανέβει μία σκάλα. Σε  ένα άλλο, στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δείχνει ζαλισμένος ενώ, σε ένα ακόμη  φαίνεται να μπερδεύει τα λόγια του.

Κατά καιρούς, επίσης δείχνει αρκετά θλιμμένος.

Σύμφωνα με τις φήμες, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει κρίσεις αναπνευστικών προβλημάτων, σύγχυση, ενώ του έχει εμφυτευτεί   απινιδωτής. Επίσης, αύξησε τον αριθμό των γιατρών γύρω του, μείωσε τις συναντήσεις με τον Τύπο και έλαβε  παυσίπονα πριν από δημόσιες εκδηλώσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλος ισχυρός άνδρας να κυβερνήσει την Τουρκία . Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής των πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού. Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται ότι είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβει την ηγεσία. Ο Φιντάν είναι πολύ γνωστός στους Τούρκους, αλλά λειτουργεί κυρίως πίσω από τις κλειστές πόρτες της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών. Ο Σοιλού  από την άλλη έχει υποστεί ζημιά, καθώς  σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο  αρχηγός του οργανωμένου εγκλήματος στην χώρα, Σεντάτ Πεκέρ,  υπάρχουν υπόνοιες ότι  πρωτοστατούσε περίεργες υποθέσεις βιασμού, διακίνησης ναρκωτικών και ύποπτες δολοφονίες.

Ο Ακάρ έχει εξάλλου ένα πλεονέκτημα έναντι του Φιντάν ή του Σοιλού: Κανένας από τους δύο δεν θα μπορούσε συμπλεύσει τόσο καλά με  τις ένοπλες δυνάμεις. ενώ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης, σημαντικό είναι πως κάποιοι στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν   «Εντάξει, δεν φαίνεται τόσο κακός. Μας φαίνεται ως ρεαλιστής. Μπορούμε να κάνουμε δουλειές μαζί του». 

Πάντως, κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι ο Ακάρ θα είναι φιλικός προς τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς συμπνέι με την πολιτική και την ιδεολογία του Ερντογάν ενώ στενές είναι οι σχέσεις του με μια σκληρή, ​​εθνικιστική, αντιδυτική ομάδα αξιωματικών. 

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Ερντογάν ή ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί, αλλά οι αναλυτές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποθέτουν ότι ο τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στις εκλογές του 2023. Εάν δεν το κάνει, η τουρκική πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με το status quo ante, ή οι ρωγμές στο AKP μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την αντιπολίτευση, ή η χώρα να γίνει πιο ασταθής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα ήταν μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε τα σημάδια ότι η υγεία του Ερντογάν μπορεί να επιδεινωθεί.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube