Weather Icon
Κίνα , Τουρκία 13 Οκτωβρίου 2021

“Φλερτάροντας” με τον κίνδυνο ο Ερντογάν πέφτει όλο και πιο βαθιά στην “αγκαλιά” της Κίνας

“Φλερτάροντας” με τον κίνδυνο ο Ερντογάν πέφτει όλο και πιο βαθιά στην “αγκαλιά” της Κίνας

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ενισχύει την παρουσία της στον Εύξεινο Πόντο. Μέχρι σήμερα, η Κίνα δίσταζε να δεσμευτεί για μεγαλύτερες συγκοινωνιακές συνδέσεις και τις συνοδευτικές πολιτικοοικονομικές παρεμβάσεις κατά μήκος των νότιων διαδρομών της περιοχής. Μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road, η Κίνα επέλεξε σε μεγάλο βαθμό τη μεγαλύτερη σταθερότητα που προσφέρουν οι θαλάσσιες και βόρειες χερσαίες διαδρομές. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, οι πρόσφατες πολύπλευρες δεσμεύσεις της Κίνας στην Τουρκία υποδηλώνουν ότι η σημασία της περιοχής του Εύξεινου Πόντου αυξάνεται για το Πεκίνο.

Η απομόνωση του Ερντογάν και η στροφή προς ανατολάς

Στο ορόσημο των 100 χρόνων της, η Τουρκία έχει δει και καλύτερες μέρες. Η οικονομία της συνεχίζει την πορεία της προς τα κάτω ενώ η ανεργία και ο πληθωρισμός παραμένουν σε άνοδο. Με τη διεθνή απομόνωσή της να αυξάνεται διαρκώς, η Τουρκία φέρει ελάχιστη συμπάθεια προς την Ευρώπη ή την Αμερική. Πρόσφατα, η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής αναπόφευκτα συγκρούστηκε με βασικά ρωσικά συμφέροντα σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης και του Νοτίου Καυκάσου. Με εξαίρεση το Κατάρ και την τρέχουσα κυβέρνηση στην Τρίπολη, η Άγκυρα μπορεί να βασιστεί σε ελάχιστους φίλους στη Μέση Ανατολή.

Κι εδώ έρχεται η Κίνα. Υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία αναζητούσε σταθερά την εύνοια και τις επενδύσεις του Πεκίνου. Ο Ερντογάν πρεσβεύει την ένωση της τουρκικής πρωτοβουλίας διηπειρωτικών μεταφορών του Μεσαίου Διαδρόμου με τις προσπάθειες ανάπτυξης του BRI, ακόμη και επικαλούμενος τη “φυσική αρμονία” τους. Κατά συνέπεια, η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας το 2016 για τη διαδρομή Trans-Caspian International Transport (TCIT) για σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η Κίνα δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη σοβαρά τα χερσαία δρομολόγια της νότιας Ευρασίας, οι προσπάθειες από τον Οργανισμό Συνεργασίας BRI και Σαγκάης της Άγκυρας σηματοδότησαν την επιθυμία της για στενότερους δεσμούς με τη Κίνα.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube