REAL TIME |

Weather Icon

Εθνική Φρουρά και θητείας θηλέων…

Εθνική Φρουρά και θητείας θηλέων…

ΠΡΩΤΑ να παραθέσουμε τέσσερα συγκεκριμένα γεγονότα. Με ονόματα και ημερομηνίες. Ενδεικτικά από πλήθος περισσότερα. Ως εισαγωγή για το ζητούμενο που δηλώνεται με τον τίτλο του σημερινού άρθρου:

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

1ο ΓΕΓΟΝΟΣ: 13η Οκτ. 2007 η Εθνική Φρουρά διεξήγαγε την τελευταία στην ιστορία άσκηση ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ. Επικεφαλής των επισήμων εκεί στο Καλό Χωριό ήταν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Δ. Χριστόφιας, που το επόμενο έτος εξελέγη ΠτΔ. Με θαυμασμό τότε φωτογραφιζόμενος με τις ένοπλες μόνιμες υπαξιωματικούς των ΛΟΚ, κυρίες Ελένη Σιακαλλή και Μαρία Βασιλείου, οι οποίες μόλις είχαν πραγματοποιήσει, μπροστά του, άλμα αλεξιπτώτων ελευθέρας πτώσεως από ελικόπτερο ιπτάμενο στα 12.000 πόδια ύψος.

2ο ΓΕΓΟΝΟΣ: 20ή Μαΐου 2009, στον διαγωνισμό βολής τυφεκίου των 205 πιο επίλεκτων σκοπευτών όλης της ΕΦ στο Σταυροβούνι, πρώτευσε η μόνιμη λοχίας τεθωρακισμένων κ. Μαρία Παπαδοπούλου με την σπάνια επίδοση 10-50 άριστα, αμιλλώμενη μόνιμα στελέχη, κληρωτούς, εφέδρους και εθνοφύλακες. Της απονεμήθηκε το ετήσιο έπαθλο: Το προεδρικό τυφέκιο ακριβείας «ΚΗΦΕΥΣ».

3ο ΓΕΓΟΝΟΣ: 1η Ιουλίου 2013, πρώτη φορά στα 168 χρόνια της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ελλάδος, μία γυναίκα πέτυχε να ξεπεράσει και όλους τους άνδρες συναδέλφους της για να γίνει η πρώτη στην ιστορία Γυναίκα Αρχηγός Σχολής. Ήταν η κ. Ελένη Ιωσήφ, Κύπρια από τον Άγ. Αμβρόσιο Λεμεσού, η οποία υπηρετεί έκτοτε αξιωματικός στο Ναυτικό της Ε.Φ.

4ο ΓΕΓΟΝΟΣ: 26η Φεβρ. 2018 στο στρατόπεδο των Λοκατζήδων, όπου πέρασαν το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης και οι πρώτες γυναίκες μάχιμες δεκανείς ΣΥΟΠ των Καταδρομών και οι νέοι ΔΕΑ (Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί) των ΛΟΚ, ο τότε Αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επέδωσε την τιμητική πλακέτα του ΓΕΕΦ στην πρωτεύσασα ΣΥΟΠ, λοκατζού, κ. Στέφανη Γεδεών.

ΑΥΤΑ τα τέσσερα συγκεκριμένα γεγονότα, ως δείγματα, θέλουν να πουν εκείνο που και Διοικητές μάχιμων μονάδων της ΕΦ χαίρονται να διαβεβαιώνουν:

– Τις αξιοζήλευτες επιδόσεις ικανοτήτων πολλών γυναικών ΣΥΟΠ, τις οποίες οι ίδιοι έχουν διαπιστώσει από το 2016 που οι «Συόπες» πρωτοπροσλήφθηκαν στην ΕΦ με σύμβαση 10 ετών και τοποθετήθηκαν στις μονάδες τους. Επιδόσεις όμοιες και μερικές φορές υψηλότερες των αρρένων ΣΥΟΠ.

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ το επιχείρημα εναντίον της ισχύουσας από το 1964 ανδροκρατικής νομοθεσίας. Η οποία προνοεί υποχρεωτική θητεία στην ΕΦ μόνο των 18χρονων αρρένων. Κρίνοντας δυσμενώς, λόγω φύλου, όλες αδιακρίτως τις γυναίκες ως δήθεν ασθενές φύλο, υποδεέστερο του «ισχυρού» φύλου των αρσενικών ομιλήκων τους. Δηλαδή:

– Νόμω διαιωνιζόμενη, παρωχημένων αντιλήψεων, ανισότητα των φύλων. Νομοθεσία που κρίνει εισέτι ως… ανάξιες τις γυναίκες και ανίκανες να υπηρετήσουν θητεία και εφεδρία και εθνοφυλακή, ίσα και όμοια με τους άνδρες ομηλίκους τους!

Αναρτήσαμε προ ημερών στο «Σίγμαλαϊβ», δύο επί του θέματος άρθρα:

– ΠΡΩΤΟ: Με αφορμή τις περί Γυναικοκτονιών ευαισθησίες της πρώτης εν Κύπρω γυναίκας η οποία εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτας Δημητρίου, την ημέρα των 36ων γενεθλίων της, γράψαμε και τα εξής:

‘‘Είναι πιθανότατο ότι: Η 18χρονη το 2003 Αννίτα Δημητρίου, όπως κι άλλες ομήλικές της, θα ήσαν πολύ ικανότερες από πολλά 18χρονα αγόρια της 2003Β ΕΣΣΟ (Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών) εάν και αυτές υπηρετούσαν θητεία για να εκτελέσουν με επάρκεια τα καθήκοντα υποχρεωτικής στράτευσης. Εξάλλου, με τις ικανότητές της τότε, ξεπέρασε πολλούς συμμαθητές της στις εισαγωγικές του πανεπιστημίου όπου σπούδασε. Εάν η ίδια το επέλεγε, πιθανότατα θα επιτύγχανε να εισαχθεί τότε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Και σήμερα θα υπηρετούσε ως ικανότατη λοχαγός στην ΕΦ αναμένοντας και την προαγωγή της σε ταγματάρχη (…) Δύναται η ΠτΒ να προσκαλέσει π.χ. σε επιτροπή της Βουλής για να τους τα πει, τον υπηρετήσαντα 1988-1993 Υπουργό Άμυνας, κ. Ανδρέα Αλωνεύτη, που πρώτος άνοιξε το 1989 τις πόρτες της ανδροκρατούμενης ΕΦ για την πρόσληψη της 1ης σειράς γυναικών Εθελοντριών Μονίμων Υπαξιωματικών. Ν’ αφηγηθεί ακόμη πως, όταν το 1990 είχε εξαγγείλει σχέδιο του Υπουργείου για υποχρεωτική θητεία και των 18χρονων κοριτσιών έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, «εππέσαν πάνω τους» (τα πλήθη ψυχολογικών ανασφαλειών της ανδροκρατίας) «να τους φάσιν τζιαι να τους ξεκοκκαλίσουν» γιατί θα… «έστελναν τις κόρες τους στα φυλάκια να τις ξεπαρθενεύσει ο κάθε Κωστής Γιαννής», με συνέπεια τη ματαίωση του σχεδίου. Εκεί ακριβώς, στο «ξεπαρθένεμα», ενεδρεύει ανέκαθεν στις νοοτροπίες – ψυχολογίες έως και σήμερα, μία από τις σημαντικότερες γενεσιουργές αιτίες ολόκληρου του οικοδομήματος των εξουσιαστικών συμπεριφορών του «ισχυρού» φύλου σε βάρος του «ασθενούς», που οι ακρότητες του φτάνουν μέχρι και στις Γυναικοκτονίες…’’ («Σίγμαλαϊβ», 18.10.2021).

– ΔΕΥΤΕΡΟ: Με αφορμή τη δήλωση του 63χρονου Υπουργού Παιδείας κ. Πρ. Προδρόμου ότι το υπουργείο του «με βαθιά συναίσθηση της αποστολής του για προώθηση της έμφυλης ισότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με συνέπεια και προσήλωση, δίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του θέματος», θίξαμε και τα εξής:

‘‘Τον άκουγαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο και ήξεραν ότι τα περί ισότητας είναι ακόμη κραυγαλέα κουτσουρεμένα. Γι’ αυτό ευθύνεται και ο κ. Προδρόμου. Ο οποίος, πριν γίνει από το 2018 μέλος της κυβέρνησης, είχε ήδη υπηρετήσει άλλα 13 χρόνια βουλευτής. Και ουδέν έπραξε για την νομοθετική εξάλειψη της ανισότητας των φύλων στο καίριο ζήτημα που απασχολεί και τις κόρες και τους γιούδες που βρίσκονται στην τελευταία σχολική χρονιά και θ’ αποφοιτήσουν 18 χρονών και θα βιώσουν την κατά νόμον ανισότητα των φύλων και τον υποβιβασμό των τελειόφοιτων μαθητριών σε «ασθενές φύλο» με υπέρτερο το «ισχυρό φύλο» των συμμαθητών τους (…) Αυτήν την ανισότητα και προσβλητική και δυσμενή λόγω φύλου μεταχείριση από το κράτος, βιώνουν οι 18χρονες γυναίκες. Από την άλλη, οι 18χρονοι άνδρες, υποχρεωτικά στην ΕΦ, αισθάνονται μια διαφορετικού περιεχομένου δυσμενή λόγω φύλου μεταχείριση: Οι δικές τους συμμαθήτριες θα προηγούνται κατά 14 μήνες στις σπουδές και στη γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση. Κραυγαλέα ανισότητα φύλων για εντελώς παρωχημένους και ήδη αποδεδειγμένα γελοίους και ανόητους λόγους. Η ανοησία των οποίων αποδεικνύεται εκκωφαντικά από το γεγονός ότι: Το ίδιο κράτος, η ίδια Κυβέρνηση και Βουλή, με άλλη νομοθεσία, κρίνει τις γυναίκες ισάξιες και εξίσου ικανές με τους άνδρες για να διεκδικούν έκαστος και εκάστη με τα προσωπικά τους προσόντα και τις ατομικές τους επιδόσεις, μια θέση 10ετούς στρατιωτικής υπηρεσίας ως ΣΥΟΠ, Συμβασιούχες Οπλίτισσες και Συμβασιούχοι Οπλίτες. Ο κ. Προδρόμου της 1976Β ΕΣΣΟ, 18χρονος είχε υπηρετήσει 26μηνη θητεία ως ΔΕΑ και ως ανθυπολοχαγός Διαβιβάσεων («μοδιστρούλα» τότε το… υποκοριστικό των Διαβιβαστών) στην 2α ΣΔΙ στα Πλατάνια και στο 45 Τάγμα Διαβιβάσεων στη Λευκωσία. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά, από τότε, ότι οι ομήλικες συμμαθήτριές του, ήσαν γενικά εξίσου άξιες και ικανές να υπηρετήσουν με την ίδια επάρκεια, μαζί του, ως «Μοδιστρούλες»…’’ («Σίγμαλαϊβ», 20.10.2021).

ΠΗΓΗ: Sigma

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube