Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 12 Οκτωβρίου 2021

Ερντογάν: Προσφέρει στις ΗΠΑ 6 δισ. για να μιλήσει με τον Μπάιντεν

Ερντογάν: Προσφέρει στις ΗΠΑ 6 δισ. για να μιλήσει με τον Μπάιντεν

Με πακέτο 6 δισ. δολ. ο Ερντογάν επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις για την αγορά νέων όπλων

Τη διάσκεψη του G20, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στο τέλος του μηνός, προτίθεται να εκμεταλλευθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και να τον πιέσει ώστε να επιτραπεί στη χώρα του η αγορά δεκάδων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών, προσφέροντάς του ένα πακέτο ύψους 6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, στόχος του Ερντογάν είναι να παρακάμψει το απαγορευτικό που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στις μεγάλες εξοπλιστικές συμφωνίες με την Αγκυρα ως συνέπεια της ανυποχώρητης στάσης της τελευταίας στο θέμα της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400.

Ηδη η Αγκυρα απέστειλε στην Ουάσιγκτον επίσημο αίτημα για την αγορά 40 πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 70, όπως και περίπου 80 συστημάτων της Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων εκδόσεων F-16 που διαθέτει. Το κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους που έχουν, όπως αναφέρει το Bloomberg, καλή γνώση της κατάστασης και οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η έγκριση του αιτήματος από το Κογκρέσο αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τους ίδιους, επί του παρόντος δεν έχει συμφωνηθεί συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στη Ρώμη και είναι άκρως αμφίβολο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τη δεχθεί.

Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στη διάσκεψη του G20 στη Ρώμη.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν σχολιάζει προτάσεις που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να προβεί σε σχόλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ερντογάν δεν έχει καταφέρει να αποκλιμακώσει την ένταση με τις ΗΠΑ, που φοβούνται ότι οι ρωσικοί S-400 ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την υποκλοπή δεδομένων σχετικά με τις δυνατότητες των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, στο πρόγραμμα των οποίων συμμετείχαν αρχικά και τουρκικές εταιρείες. Τα F-35 βρίσκονταν στη «λίστα αγορών»της Αγκυρας πριν από την αντιπαράθεση για τους S-400. Μετά την αγορά η Τουρκία εξοβελίστηκε από το πρόγραμμα.

Η Ουάσιγκτον απαίτησε επανειλημμένως από την Τουρκία την ακύρωση των συμφωνιών με τη Μόσχα, προαπαιτούμενο για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Η Αγκυρα, όμως, κώφευσε. Η επιβολή τους δεν επιτρέπει στην Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία και στα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ.

Οπως επισήμανε πρόσφατα ο Ααρόν Στάιν, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής της Ουάσιγκτον, «το Κογκρέσο δεν πρόκειται να συνυπογράψει οποιαδήποτε μείζονα συμφωνία πώλησης οπλικών συστημάτων με την Τουρκία προτού επιλυθεί το θέμα των S-400. Το αίτημα για την εξαγωγή F-16 στην Τουρκία πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό» Ηδη η Αγκυρα έχει καθυστερήσει την απόσυρση των παλαιότερων F-4 και θεωρεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα αποτελέσει μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση προκειμένου να διατηρήσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα, ενόσω προσπαθεί να κατασκευάσει εγχώρια πολεμικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον αεροναυπηγό Αρντά Μεβλούτογλου, από την Αγκυρα, «εάν η Τουρκία επιτύχει την έγκριση αγοράς των νέων F-16 Block 70 και των συστημάτων εκσυγχρονισμού, θα διατηρήσει τις πολεμικές της δυνατότητες έως το 2040 και θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη της στην κατασκευή δικών της πολεμικών αεροσκαφών».

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube