Weather Icon
Τουρκία 14 Οκτωβρίου 2021

Ερντογάν όπως… Γκιουλέν: Ο γιος του Τούρκου προέδρου διορίζει κόσμο όπως έκαναν οι γκιουλενιστές

Ερντογάν όπως… Γκιουλέν: Ο γιος του Τούρκου προέδρου διορίζει κόσμο όπως έκαναν οι γκιουλενιστές

Το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (TÜGVA), ένα ισλαμιστικό ίδρυμα το οποίο έχει καταγεγραμμένο ως σύμβουλό του τον γιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, χρησιμοποιεί την επιρροή του για να διασφαλίσει ότι τα μέλη του διορίζονται σε κυβερνητικές θέσεις, σύμφωνα με μια σειρά καταλόγων που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος Μετίν Τζιχάν, σε μία πρακτική που θυμίζει πολύ αυτή για την οποία κατηγορεί τους γκιουλενιστές ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας ότι με τέτοιους τρόπους έφτασαν να ελέγχουν μεγάλα κομμάτια του συστήματος.

Ο Τζιχάν στις 12 Οκτωβρίου ανήρτησε διάφορους καταλόγους, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων ατόμων που συνδέονται με το TÜGVA, τους αριθμούς τηλεφώνου τους, τους αριθμούς ταυτότητας, το πανεπιστήμιο αποφοίτησης, το όνομα των υπουργείων στα οποία θα ήθελαν να διοριστούν, τις ημερομηνίες των συνεντεύξεων τους σε αυτά τα υπουργεία και το όνομα των “αναφορών” τους. Μεταξύ αυτών των αναφορών είναι άτομα που βρίσκονται στις εκτελεστικές θέσεις του TÜGVA καθώς και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μαχμούτ Κατσάρ.

Ο Τζιχάν έλαβε αυτές τις λίστες σε ένα email από κάποιον που ήταν στο παρελθόν μέλος του TÜGVA, αλλά αργότερα παραιτήθηκε από το ίδρυμα. Το άτομο που έγραψε το e-mail είπε στον Τζιχάν ότι το TÜGVA έστειλε αυτούς τους καταλόγους σε κυβερνητικά ιδρύματα για να δοθεί προτεραιότητα στα σχετικά άτομα στις θέσεις εργασίας.

Το άτομο είπε στον Τζιχάν ότι τα μέλη του TÜGVA θα συμπληρώσουν αυτές τις λίστες με τις πληροφορίες τους, οι οποίες αργότερα θα αποσταλούν σε υψηλόβαθμα στελέχη “στην κορυφή”. “Τα περισσότερα άτομα σε αυτούς τους καταλόγους θα διοριστούν. Αυτό που έχω στείλει είναι μερικά μόνο από αυτά… Όσοι έχουν καθήκον στο ίδρυμα εργάζονται όλοι σε ένα [κυβερνητικό] ίδρυμα. Θα τα γράψω όλα”, είπε το άτομο στο e-mail του. 

Στο tweet του, ο Τζιχάν δεν αποκάλυψε το όνομα του πληροφοριοδότη του.

Ο Τζιχάν παρομοίασε την επιρροή του TÜGVA στην κυβέρνηση με τη διείσδυση του δικτύου Gülen, που αναφέρεται ως Fethullahist Terrorist Organization (FETÖ) από τις αρχές, στις κρατικές δομές.

“Αν είχα μετατρέψει τα έγγραφα του TÜGVA σε ρεπορτάζ ειδήσεων, θα είχα δώσει τον τίτλο της “παράλληλης κρατικής δομής”. Ό,τι έχει ειπωθεί για τη FETÖ, υπάρχει και με αυτούς, ιδίως ως προς την εκμετάλλευση στρατιωτικών, αστυνομικών δυνάμεων και δικαστικών αρχών με βάση την κατάχρηση της θρησκείας. Επιπλέον, υπάρχει μια λίστα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών ταυτότητάς τους. Η λίστα excel είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη, αλλά έχω δημοσιεύσει το στιγμιότυπο οθόνης ενός μέρους της [της λίστας] για να μπορώ να μοιραστώ την εικόνα”, έγραψε ο Τζιχάν στο tweet του.

Ο δημοσιογράφος δεν αποκάλυψε τα ονόματα και τις πληροφορίες των ανθρώπων, αλλά έγραψε ότι παρόλο που μπορεί να είναι “ευτυχισμένοι” σήμερα με τις θέσεις τους που έχουν επιτύχει μέσω των επιρροών επαφών τους, “μπορεί να περάσουν δύσκολες στιγμές αύριο”.

Λίγο μετά τη δημοσίευση των καταλόγων, ο πρόεδρος του TÜGVA Ένες Εμινόγλου εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι τα έγγραφα είναι “πλαστά”. “Ο στόχος αυτής της νέας επιχείρησης δεν είναι μόνο το TÜGVA. Όλα τα θεμέλια και οι ενώσεις μας που εξυπηρετούν εθνικές και συναισθηματικές αξίες είναι στο στόχαστρο”, δήλωσε ο Εμινόγλου σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP), Ερκάν Μπας, ζήτησε τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ισχυρισμών σχετικά με το TÜGVA: “Όταν εκατομμύρια νέοι άνθρωποι τελειώνουν το πανεπιστήμιο, αργότερα προετοιμάζονται για το KPSS [τουρκικό ΑΣΕΠ] και στη συνέχεια απορρίπτονται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, είναι ένας πολύ σοβαρός και σοβαρός ισχυρισμός ότι φιλοκυβερνητικό ίδρυμα, ένωση και οργανώσεις δημιουργούν ένα κράτος εν κράτει”, δήλωσε ο Μπας σε συνέντευξη Τύπου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Πέτρος Κράνιας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube