Weather Icon

Ενοπλες Δυνάμεις – Ποιοτική υπεροχή με Rafale, Belharra, Kiowa

Ενοπλες Δυνάμεις – Ποιοτική υπεροχή με Rafale, Belharra, Kiowa

Νέο σκηνικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από την ελληνογαλλική συμφωνία n Το τουρκικό προβάδισμα περιορίζεται στα UAV’s

 

Κεφάλι στο ισοζύγιο ισχύος σε κρίσιμες περιοχές όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος αρχίζει να παίρνει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας – και μάλιστα έπειτα από αρκετά χρόνια – μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία για την ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό τριών φρεγατών Belharra αλλά και των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία.

Μολονότι τα νέα αποκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έλαβαν μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων, η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των επιτελών. Και ο λόγος είναι – όπως εξηγούσαν – διότι αυτά τα οπλικά συστήματα μπορεί να μην προσφέρουν στην Ελλάδα αριθμητική υπεροχή αλλά ποιοτική. Μπορούν δηλαδή να κάνουν τη διαφορά σε μία πρόκληση της Τουρκίας ή σε μία κρίση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Μετά την ένταξη των 24 Rafale στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, η Τουρκία θα εξακολουθεί να υπερτερεί σε αριθμό μαχητικών έναντι της Ελλάδας. Θα διαθέτει 273 και η Ελλάδα 257. Ομως η Ελλάδα θα έχει αεροσκάφη 4,5 γενιάς που δεν τα γνωρίζει η Τουρκία και είναι ικανά με τα όπλα τους να επιφέρουν ισχυρά πλήγματα από μεγάλες αποστάσεις. Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει τα Stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, ενώ η Ελλάδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει και αυτά. Για να γίνει αντιληπτή η ποιοτική υπεροχή αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η τουρκική αεροπορία μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στον αέρα τα επίσης γαλλικής προέλευσης Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Αλλά και στη θάλασσα, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτάει τεράστια πλεονεκτήματα. Οι ψηφιακές φρεγάτες Belharra δεν θα έχουν μόνο τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες – καθώς θα είναι εξοπλισμένες με 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster – πάγια απαίτηση των επιτελών, αλλά θα μπορούν με την εμβέλεια των ραντάρ και το βεληνεκές των όπλων τους να «χτίζουν» ένα τείχος προστασίας στη θάλασσα σε ακτίνα δεκάδων ναυτικών μιλίων. Σημειώνεται εξάλλου ότι πέρυσι τα 4 «αόρατα» υποβρύχια 214 έκαναν τη διαφορά υπέρ της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία. Ομως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία ναυπηγεί έξι ίδιου τύπου και σύντομα θα έχει το πρώτο σε χρήση.

Aκόμη ένα όπλο που η Τουρκία δεν διαθέτει – και θεωρείται βέβαιο ότι η χρήση του από τις ελληνικές δυνάμεις την ανησυχεί – είναι τα 70 ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης της Αεροπορίας Στρατού. Εξι απ’ αυτά συμμετείχαν ενεργά στον «Παρμενίωνα» στον Εβρο σε αποστολή υποστήριξης των ελληνικών δυνάμεων στο σενάριο αντεπίθεσης που είχε σχεδιαστεί.

Τα τουρκικά drones

Υπάρχουν βέβαια και πεδία στα οποία η Τουρκία αυτή τη στιγμή υπερέχει και αριθμητικά και ποιοτικά. Για παράδειγμα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s, drones), η Τουρκία έχει κάνει άλματα. Διαθέτει περισσότερα από 200 μη επανδρωμένα κάθε τύπου – κάποια φέρουν και οπλισμό – παράγει και εξάγει. Αντίθετα, οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν στο δυναμικό τους περίπου 20 UAV’s, ενώ τώρα επιχειρείται η παραγωγή ενός νέου ελληνικού σε συνεργασία και με ελληνικά πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ: In.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube