Weather Icon

Ελλάς, Γαλλία… ναυπηγεία

Ελλάς, Γαλλία… ναυπηγεία

Του Κώστα Κετσιετζή

Παρά την αρχική ψυχρολουσία που έφερε στους επιχειρηματίες της ναυπηγικής βιομηχανίας της Ελλάδας η ανακοίνωση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών τύπου FDI, οι οποίες θα ναυπηγηθούν τελικά όλες στη Γαλλία, φαίνεται πως τα σχέδια για τα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, προχωρούν κανονικά.

Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η διοίκηση της ΟΝΕΧ ενημέρωσε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, πως το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας πρόκειται να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παραμένει η αμερικανική στήριξη
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα κρίθηκε αναγκαία για να καθησυχάσει όσους εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν θα προχωρούσε το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς το επενδυτικό σχέδιο της ONEX, και ειδικά η χρηματοδότησή του από τον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό DFC, είχε συνδεθεί με το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και την κατασκευή ορισμένων φρεγατών στην Ελλάδα.

Παρά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για πιθανή αποχώρηση της DFC, δηλαδή του αμερικανικού κράτους, από τη χρηματοδότηση της εξυγίανσης, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο σχήμα. Η απόφαση αυτή αποδίδεται στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, ειδικά στα ενεργειακά θέματα, αλλά και στην ανάσχεση της οικονομικής επέκτασης και επιρροής της Κίνας.

Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην Ελευσίνα σημειώνουν ότι το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων μέσω των διατάξεων του άρθρου 106 (παράγραφοι β και δ) προετοιμάζεται κανονικά, ανεξαρτήτως της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες. “Αυτή τη στιγμή επικαιροποιούνται τα τελικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στο δικαστήριο”, σημειώνουν.

Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, τα βασικά σημεία της πρότασης είναι ότι η ONEX, με τη στήριξη του DFC, θα αναλάβει χρέη 235 εκατ. ευρώ και θα δεσμευτεί για επενδύσεις 150-200 εκατ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια. Για την επόμενη ημέρα των Ναυπηγείων προβλέπεται η δημιουργία δύο τμημάτων (εμπορικό και αμυντικό), με όσους εργάζονται σήμερα στην επιχείρηση να μπορούν να επιλέξουν το πού θα πάνε.

Σιγή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναμένεται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) και του ακινήτου της ΕΤΑΔ στις εταιρείες του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου. Ο νέος επενδυτής, πάντως, τηρεί σιγή ιχθύος για τα μελλοντικά του σχέδια σχετικά με την επιχείρηση, καθώς μένουν ακόμη να αποσαφηνιστούν θέματα όπως οι διεκδικήσεις του Δήμου Χαϊδαρίου για εκτάσεις εντός των Ναυπηγείων αλλά και η εικόνα της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ελπίδες στις κορβέτες
Τα ελληνικά ναυπηγεία μπορεί να έχασαν τις φρεγάτες, αλλά ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τελικά δουλειές στην Ελλάδα να έρθουν από τη συμπληρωματική συμφωνία για την προμήθεια κορβετών τύπου “Gowind”, ορισμένες εκ των οποίων θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας ή του Σκαραμαγκά, αρκεί βέβαια να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεών και του εξοπλισμού τους.

H λύση των Gowind προκρίνεται ως εναλλακτική ή συμπληρωματική του αρχικού σχεδίου της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις κορβέτες με τη δυνατότητα προαίρεσης για ακόμα μία (3+1), ωστόσο οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση της παραγγελίας συνεχίζονται.

Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και οι συμμαχίες της Naval Group
Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε, προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμα κι αν αυτή είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών τους. Παράλληλα, η Ελλάδα θα παραλάβει τρεις φρεγάτες Belh@rra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Πάντως, η ναυπήγηση των φρεγατών στη Γαλλία δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν οφέλη και για ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος των φρεγατών, η Naval Group έχει εγκαταστήσει από τον περασμένο Μάιο στη χώρα μας ειδική task force, η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει πιθανές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που μπορούν να ενταχθούν στην αλυσίδα προμηθευτών της, τόσο για το ελληνικό πρόγραμμα όσο και για άλλες συμφωνίες.

Η task force της Naval Group έχει πραγματοποιήσει όλο αυτό διάστημα συναντήσεις με περισσότερες από 70 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Metka, Akmon, Stelma, Miltech, Prisma, Thales Hellas, Space Hellas Terra Spatium, Hydrus Engineering.

Ακόμα, τον Ιούνιο πραγματοποίησε ειδικές ημερίδες σε Αθήνα και Ηράκλειο για τη συνεργασία μέσω προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) από κοινού με ελληνικές βιομηχανίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα σε τομείς τεχνολογίας αιχμής όπως η παραγωγή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών.

Τέλος, η Naval Group έχει ήδη υπογράψει συνεργασίες με τρία από τα κυριότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Κέντρο της Forth.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube