REAL TIME |

Weather Icon

Διπλωματικές πιέσεις-αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των 400 στην Τουρκία

Διπλωματικές πιέσεις-αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των 400 στην Τουρκία

Επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση ξυπνάει από τον βαθύ λήθαργο και βλέπει την πραγματικότητα – Η Τουρκία να πάρει πίσω του 400 αλλοδαπούς

Αθήνα και Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με την συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας 

Σε συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάρει πίσω τους 400 και πλέον μετανάστες που μετέφερε το τουρκικό πλοίο προχωράει η Αθήνα.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος υπέβαλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.   

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με την Frontex και την Κομισιόν και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει  τους εκατοντάδες μετανάστες και εξέπεμψε sos ανοιχτά της Κρήτης, ρυμουλκήθηκε με ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες εωσότου γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους. 

Δείτε το βίντεο από τη γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης

Το φορτηγό πλοίο ο οποίο φέρει τουρκική σημαία, πλέει αυτήν την στιγμή σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές.

Δείτε τις φωτογραφίες από το  τουρκικό πλοίο με τους εκατοντάδες μετανάστες

metanastes0
kriti_B5ZGWiv_original

Στην επιχείρηση συμμετέχει ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

foto3

*Φωτογραφίες:  Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικό, aegeanboatreport.com

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube