Weather Icon

Δεν μπορούμε ως Ελλάδα να κάνουμε, ότι κοιμόμαστε!

Δεν μπορούμε ως Ελλάδα να κάνουμε, ότι κοιμόμαστε!

Κωνσταντίνος Γρίβας: Τρομακτική αυθαιρεσία! Οι Τούρκοι προσπαθούν να ακρωτηριάσουν την Ελλάδα και να σβήσουν την Κύπρο. Πόλεμος ή υποταγή; Δεν μπορούμε ως Ελλάδα να κάνουμε, ότι κοιμόμαστε.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα για την Ελλάδα μετά τις συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ αλλά και αυτήν με τα ΗΑΕ που την ξεχνάμε, ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Γρίβας.

Χρειάζεται μία ρεαλιστική αντίληψη των τεκταινομένων στην περιοχή μας αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος.

Η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι μία γενικότερη τάση που υπάρχει στον πλανήτη για «εδαφοποίηση» των εγγύς περιφερειακών υδάτων. Συμβαίνει στην Κίνα, στον Αρκτικό κύκλο και στον Ειρηνικό. Είναι μία τάση που αγγίζει και εμάς.

Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι, το διαπράττουν με τρομακτική αυθαιρεσία.

Το Αιγαίο όμως είναι ελληνικό γαλάζιο έδαφος. Οι Τούρκοι προσπαθούν να το σταματήσουν. Προσπαθούν να ακρωτηριάσουν την Ελλάδα και να σβήσουν την Κύπρο.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση της Ελλάδας.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που προσφέρουν νέα δεδομένα στο ισοζύγιο ισχύος δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει ποιοτική υπεροπλία. Οι συμφωνίες αναβαθμίζουν την Ελλάδα γεωπολιτικά. Αλλά δεν είναι ένα κύπελλο που θα το τοποθετήσει η κυβέρνηση στο ράφι με τα έπαθλα.

Προκαλεί υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε ως Ελλάδα να κάνουμε, ότι κοιμόμαστε. Αν συνεχίσουμε με την πολιτική κατευνασμού μετακινώντας τις κόκκινες γραμμές και μη ασκώντας κυριαρχικά δικαιώματα, παίζοντας κατενάτσιο κατά κάποιο τρόπο, τότε όλες αυτές οι επιτυχίες με τις συμφωνίες θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ.

Θα περάσει μία εικόνα χώρας σε εχθρούς και φίλους, ότι δεν μπορεί να υπερασπίσει την ίδια της την ύπαρξη.

Με την Τουρκία δεν έχουμε να πούμε τίποτα, πέρα από ως οιωνεί εμπόλεμη, όπως είχε πει ο αείμνηστος Σήφης Βαλυράκης. Η Τουρκία εδώ και καιρό διεξάγει άτυπο υβριδικό, ολοκληρωτικό μεν πόλεμο.

Το ερώτημα είναι πόλεμος ή υποταγή; Φυσικά προτιμούμε τον πόλεμο. Αλλά πριν τον πόλεμο υπάρχει και η αποτροπή.

Πέρα από την καρικατούρα αυτής της προκλητικής ρητορικής, η Τουρκία κρύβει μεγάλη ανασφάλεια, γιατί ως γεωστρατηγικό μέγεθος είναι πολύ πιο εύθραυστο από την Ελλάδα.

Η αποτροπή πρέπει να βασιστεί πάνω σε θεωρία νίκης. Αυτά τα εξοπλιστικά κινούνται προς την κατεύθυνση για να νικήσουμε.

Ο Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Τομέα « Διεθνούς Γεωγραφίας και Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών» και διδάσκων «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γρίβας, στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη στον Κρήτη tv στις 22 Οκτωβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube