Weather Icon

Αξιωματούχος των ΗΠΑ: “Ενισχύουμε την ανεξάρτητη περιοχή του Κουρδιστάν”

Αξιωματούχος των ΗΠΑ: “Ενισχύουμε την ανεξάρτητη περιοχή του Κουρδιστάν”

Η Ουάσιγκτον «ενισχύει την ανεξάρτητη περιοχή του Κουρδιστάν», λέει ο κορυφαίος επίσημος των ΗΠΑ

Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ είναι μακροπρόθεσμη και στοχεύει στην «ενίσχυση της ανεξάρτητης περιοχής του Κουρδιστάν», δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια βοηθός γραμματέας για το Ιράν και το Ιράκ Τζένιφερ Γκαβίτο.

Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ερευνών Μέσης Ανατολής (MERI) στην πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, ο Γκαβίτο είπε ότι η Ουάσιγκτον «διπλασιάζει» τις επενδύσεις της στην περιοχή και «δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις μας για το λαό της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG )», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Kurdistan 24.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να πούμε αυτό: το Ιράκ δεν είναι Αφγανιστάν», είπε ο Γκαβίτο, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον βλέπει το Ιράκ ως «βασική στρατηγική σχέση και βασικό στρατηγικό εταίρο».

Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν «ξεκάθαρη» από την «τεράστια επένδυση» που είναι το υπό κατασκευή νέο κτίριο του προξενείου στην κουρδική πρωτεύουσα, είπε η Γκαβίτο, απαντώντας σε έναν πάνελ όπου αμφισβητήθηκε η πίστη της Ουάσιγκτον στους συμμάχους της, ανέφερε το Κουρδιστάν 24.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον αγώνα και στη συνεχή ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Πεσμεργκά», είπε, αναφέροντας ονομαστικά τα κουρδικά στρατεύματα. Σύμφωνα με την αναπληρωτή βοηθό γραμματέα, η Ουάσιγκτον μέχρι το τέλος του έτους περνά στην «αυστηρή παροχή συμβουλών, βοήθειας και παροχής δυνατοτήτων» ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS.

Conference in Erbil criticized for having few women speakers

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται τόσο με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ όσο και με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), «για να υποστηρίξουν μια σταθερή, κυρίαρχη, ευημερούσα και δημοκρατική χώρα», είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα, αφού η βουλή του Ιράκ ψήφισε το 2020 υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων στο έδαφός του, κάτι που υποστήρηξε και η ιρακινή κυβέρνηση. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο στρατός των Η.Π.Α.  ανακοίνωσε τις προθέσεις του να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων στη χώρα σε 3.000.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Η.Π.Α., στρατηγός πεζοναύτης Φρανκ ΜακΚένζι δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αποσυρθούν οι τελευταίοι 2.500 στρατιώτες από το Ιράκ και ότι η εκστρατεία κατά του ISIS θα συνεχιστεί.

«Η υποστήριξη του ιρακινού στρατού μακριά από τις πολεμικές επιχειρήσεις, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το Ιράκ. Είδαμε ότι η ικανότητα της ιρακινής ασφάλειας έχει βελτιωθεί, επομένως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», ανέφερε η Gavito, όπως μεταδίσει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος National News.

Πηγή: ahval.io

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube