REAL TIME |

Weather Icon

Αποκάλυψη για τις προσπάθειες σύνδεσης της Μαύρης Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου από τον Αρμένιο ΥΠΕΞ

Αποκάλυψη για τις προσπάθειες σύνδεσης της Μαύρης Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου από τον Αρμένιο ΥΠΕΞ

Στην πρωτοβουλία Περσικού Κόλπου-Μαύρης Θάλασσας αναφέρθηκε ο Υπουργός ΕΞωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν.

Όπως αναφέρει το el.armradio.am, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ομόλογό του στην Αρμενία, ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμάνιαμ Τζαϊσάνκαρ πρότεινε τη χρήση του ιρανικού λιμένα Τσαμπαχάρ ως κόμβου για τον διεθνή μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου.

Ο Τζαϊσανκάρ ανέφερε αρχικά ότι η έλλειψη άμεσης επικοινωνίας αποτελεί εμπόδιο για τις επαφές, τις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι τόσο η Ινδία όσο και η Αρμενία είναι μέλη του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου, ο οποίος έχει προοπτικές ανάπτυξης συνδεσιμότητας.

«Μαζί με τον υπουργό Μιρζογιάν συζητήσαμε το ενδιαφέρον που έχει δείξει η Αρμενία για τη χρήση του λιμανιού Τσαμπαχάρ στο Ιράν, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Ινδία. «Προτείναμε επίσης να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι ως κέντρο για διεθνείς διαδρόμους μεταφορών», είπε.

Ο Αραράτ Μιρζογιάν, με τη σειρά του, τόνισε ότι ο ίδιος και ο Ινδός ομόλογός του άγγιξαν το ζήτημα των υποδομών στη μεγάλη περιοχή, τον διάδρομο μεταφορών «Βορράς-Νότος». «Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας. Συζητήσαμε τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις γύρω από το λιμάνι, τη δημιουργία δρόμου άμεσης επικοινωνίας Ινδίας-Αρμενίας, καθώς και το ζήτημα των περαιτέρω μεταφορών από την Αρμενία μέσω της Γεωργίας στη Ρωσία και πιθανώς μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα πιθανό συστατικό της ατζέντας μας », δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Περσικού Κόλπου-Μαύρης Θάλασσας, ο Μιρζογιάν είπε ότι είχε συζητήσει αυτό το θέμα με την ιρανική πλευρά την προηγούμενη μέρα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα γεγονότα όσον αφορά αυτό το πρόγραμμα και τη συμφωνία εξελίσσονται αρκετά δυναμικά. «Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε την υπογεγραμμένη συμφωνία για αυτό το έγγραφο», είπε.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube