Weather Icon

Αποκάλυψη! Το AKP κρύβεται πίσω από τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS σε Άγκυρα και Σουρούτς

Αποκάλυψη! Το AKP κρύβεται πίσω από τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS σε Άγκυρα και Σουρούτς

Τουρκία: Σύμφωνα με έκθεση του κέντρου ανάλυσης πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βομβιστική επίθεση του ISIS στην πλατεία του σταθμού της Άγκυρας, στις 10 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με εντολή του AKP.

Σύμφωνα με την Ahval, στη συνολική έκθεση της “Eu INTCEN” , με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2015, αποκαλύφθηκε έγγραφο με τίτλο “βομβαρδισμός της Άγκυρας”, με την ένδειξη “άκρως απόρρητο”, το οποίο στάλθηκε στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων υψηλότερου επιπέδου της ΕΕ.

Η αναφορά παρουσιάζει λεπτομερώς σε ποιο πολιτικό περιβάλλον και υπό ποιες συνθήκες έλαβε χώρα η επίθεση του ISIS. Στο σημαντικότερο μέρος της έκθεσης, υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ της επίθεσης ISIS στην Άγκυρα και σε αυτήν της περιοχής Σουρούτς στις 20 Ιουλίου 2015, κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 άτομα και τραυματίστηκαν 109.

Διαβάστε σημεία αξιολόγηση της έκθεσης:

*Το ESP, το φιλοκουρδικό κόμμα των καταπιεσμένων ήταν στόχος βομβιστών της Άγκυρας. Ο συμπρόεδρος του HDP, Figen Yüksekdağ ήταν εκ των ιδρυτών του ESP. Η επίθεση στην Άγκυρα έγινε εν μέσω έντονων προεκλογικών εκστρατειών για τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και της συνεχιζόμενης βίαιης στρατιωτικής επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του PKK.

* Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των επιθέσεων στο Σουρούτς και στην Άγκυρα. Και στις δύο βομβιστικές επιθέσεις, η αστυνομική προστασία από τα πλήθη ήταν ανεπαρκής ή ανύπαρκτη. Το ESP ήταν παρόν και στις δύο συγκεντρώσεις. Και οι δύο συγκεντρώσεις αφορούσαν τους Κούρδους. Ο ύποπτος τόσο στις επιθέσεις Σουρούτς όσο και στην Άγκυρα ήταν ο ISIS.

* Η ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, σε εκδήλωση που συμμετείχαν Κούρδοι, ειρηνιστές και ακτιβιστές πιθανότατα θα πέσει στους τρομοκράτες του ISIS που λειτουργούν κατά μήκος των μακρών συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, η επικείμενη διεξαγωγή των γενικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου έχει προκαλέσει υποψίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι δυνάμεις που υποστηρίζουν τις σκληρές κυβερνητικές πολιτικές υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να εμπλέκονται στην επίθεση.

* Το ISIS βλέπει τόσο τους Κούρδους όσο και το τουρκικό κράτος ως νόμιμους στόχους, οι οποίοι στα μάτια του επαρκούν για να δικαιολογήσουν τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον άοπλων αμάχων.

* Το στυλ και / ή η μορφή της επίθεσης (χρήση βομβιστών αυτοκτονίας) δείχνει το ISIS. (Ωστόσο) δεδομένων των περιστάσεων όπως η έλλειψη αναζήτησης των λεωφορείων που μεταφέρουν τους διαδηλωτές και η σχεδόν πλήρης απουσία αστυνομίας σε μαζική συγκέντρωση, υπάρχει εύλογος λόγος να πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις του AKP ανέπτυξαν ειδικά μαχητές του ISIS στην περίπτωση αυτή.”

Η δίκη για την τρομοκρατική επίθεση συνεχίζεται. Κατά τη διάρκεια της δίωξης για την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της της Άγκυρας, αποκαλύφθηκε ότι οι επιθέσεις σε Σουρούτς και Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν με εντολή του μέλους του ISIS, Ιλχαμί Μπαλί, με την κωδική ονομασία Εμπουμπεκίρ, και ότι ο Balı βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση από το 2002. Μετά την επίθεση, αποκαλύφθηκε ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ζήτησε άδεια να διερευνήσει ορισμένους αρχηγούς της Αστυνομίας για “κατάχρηση εξουσίας” μετά την έκρηξη, αλλά το γραφείο του Κυβερνήτη της Άγκυρας αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια για έρευνα. Με την έκθεση του επιθεωρητή για την επίθεση, πληροφορήθηκε ότι η αστυνομία προειδοποίησε για πρώτη φορά το προσωπικό της για πιθανή επίθεση αυτοκτονίας, αλλά δεν προειδοποίησε τους συμμετέχοντες και την οργανωτική επιτροπή.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ελήφθησαν πληροφορίες από το 16ο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τους Αντέπ Εμίρ και Γιουνούς Ντουρμάζ και τις σχέσεις τους με το ISIS . Αποκαλύφθηκε ότι το 16ο ανώτατο ποινικό δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ντουρμάζ στις 11 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο αγωγής.

Η επίθεση στην Άγκυρα

Στις 10 Οκτωβρίου 2015 έγινε διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας με στόχο προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό. Η τρομοκρατική επίθεση έσπειρε το θάνατο και τον πανικό, απειλώντας να εκτροχιάσει πλήρως το ήδη ασταθές κλίμα πριν τις κάλπες της 1ης Νοεμβρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες είχαν τοποθετήσει στους εκρηκτικούς μηχανισμούς μεταλλικά σφαιρίδια, για να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Η επίθεση έσπειρε το θάνατο και τον πανικό, απειλώντας να εκτροχιάσει πλήρως το ήδη ασταθές κλίμα πριν τις κάλπες της 1ης Νοεμβρίου.

 

Στις 27 Οκτωβρίου 2015 οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε 30 συλλήψεις στην πόλη Ικόνιο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η συγκεκριμένη πόλη, στην κεντρική Τουρκία, θεωρείτο προπύργιο των φανατικών ισλαμιστών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των τουρκικών αρχών και των τζιχαντιστών στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 11 άτομα.

Όπως σημείωναν πρακτορεία ειδήσεων εκείνη την εποχή, «μετά την επίθεση στην Άγκυρα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 άτομα, η τουρκική κυβέρνηση έχει κλιμακώσει τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστικών θυλάκων που δραστηριοποιούνται στη χώρα».

Η επίθεση στο Σουρούτς

Στις 20 Ιουλίου 2015 φανατικός ισλαμιστής σκόρπισε τον θάνατο σε επίθεση αυτοκτονίας στην τουρκική πόλη Σουρούτς της επαρχίας Σανλιούρφα. Ζωσμένος με εκρηκτικά προκάλεσε έκρηξη σε συγκέντρωση μελών της Ένωσης Σοσιαλιστών Νέων, με τραγικό απολογισμό 27 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία αναγνωρίστηκε μια γυναίκα σαν υπεύθυνη της βομβιστικής επίθεσης, μέλος μιας τριμελούς ομάδας αυτοκτονίας, και οι τρεις γυναίκες, οι οποίες πέρασαν στην Τουρκία τον περασμένο Ιούνη, με σκοπό να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα στο τουρκικό έδαφος, εναντίον των Κούρδων και Τούρκων που στηρίζουν και ετοιμάζονται να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση του Κομπανί.

Σε Δελτίο Τύπου που μοίρασε το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (Αντιπροσωπεία Ελλάδας) αναφέρονται τα εξής:

«300 φοιτητές από την ομοσπονδία αριστερών φοιτητων Τουρκίας και Κουρδιστάν, καθ’ οδόν για την πόλη Κομπανί, όπου πήγαιναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μετά την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε στην πόλη η πολύμηνη πολιορκία από την τρομοκρατική οργάνωση της ISIS, σταμάτησαν στην τουρκική πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η ομάδα των νέων βρέθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Αμάρα. Στη μέση της εκδήλωσης και ενώ πλήθος κόσμου φώναζε συνθήματα και τραγουδούσε τραγούδια, τρομοκράτης της ISIS ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε, σκορπίζοντας τη φρίκη και το θάνατο. Ο απολογισμός της έκρηξης ήταν 27 νεκροί και περί τους 100 τραυματίες

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές τις μέρες υπάρχει έντονη παρουσία της τουρκικής αστυνομίας και του στρατού στην πόλη του Σουρούτς. Παρά την παρουσία τους, όμως, οι ισλαμοφασίστες κατάφεραν να χτυπήσουν εντός του τουρκικού εδάφους -και μάλιστα με το φως της μέρας. Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεργαστεί με τα όργανα της αυτοδιοίκησης της Ροζάβα, για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Εμείς στο PYD καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της αριστερής και δημοκρατικής νεολαίας. Για άλλη μια φορά, καλούμε το τουρκικό κράτος να συνεργαστεί με τις κουρδικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή και την διεθνή αραβική συμμαχία στον πόλεμο κατά των ισλαμοφασιστών της ISIS».

Το πρώτο χτύπημα του ISIS στην Τουρκία

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη επίθεση τζιχαντιστών σε τουρκικό έδαφος και αυτό όπως μετέφεραν διεθνή ΜΜΕ εκείνη την εποχή αποτελούσε επικίνδυνη κλιμάκωση στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οποία ως τώρα είχε μείνει ουσιαστικά αλώβητη από τη μήνη του ISIS.

Κύριος ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, ήταν Τούρκος ο οποίος είχε ταξιδέψει παράνομα στη Συρία μέσα στο 2014, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο. Συνδεόταν με τον αντίστοιχο ύποπτο για την επίθεση σε κομματική συγκέντρωση του αριστερού, φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας, πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube