REAL TIME |

Weather Icon

Απόφαση δικαστηρίου: H τουρκική Halkbank θα διωχθεί για το λαθρεμπόριο χρυσού του Ρεζά Ζαράμπ

Απόφαση δικαστηρίου: H τουρκική Halkbank θα διωχθεί για το λαθρεμπόριο χρυσού του Ρεζά Ζαράμπ

Η τουρκική τράπεζα Halkbank θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για το γεγονός ότι παρέκαμψε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν μέσω του πολύπλοκου σχήματος ανταλλαγής χρυσού με ιρανικό πετρέλαιο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε ο Τουρκο-ιρανός λαθρέμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και ο τότε διοικητής της τράπεζας Μεχμέτ Χακάν Ατίλα.

Το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ επικύρωσε την απόφαση του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Richard M. Berman. Ένα κατηγορητήριο το 2019 ανέφερε ότι η τράπεζα μετέφερε παράνομα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εμπόριο ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Robert Cary, δικηγόρος της Williams & Connolly που εκπροσωπεί τη Halkbank, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε απόφαση που έγραψε ο Πρωτοδίκης Jose A. Cabranes, μια ομάδα τριών δικαστών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί ότι η Halkbank προστατεύεται από τη δίωξη λόγω ασυλίας που παρέχεται σε ξένες εταιρείες μέσω του Νόμου περί Εξωτερικών Κυριαρχικών Ασυλιών ξεπερνιέται με εξαίρεση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια εμπορικής δραστηριότητας.

Στις 19 Μαρτίου 2016, ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας, και “ταμίας” της οικογένειας Ερντογάν, Ρεζά Ζαράμπ, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς πήγαινε με την οικογένειά του στη Disney World. Ο λόγος; Σε κατηγορητήριο που υπεγράφη από τον δικηγόρο Πρίτ Μπαράρα, από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Ζαράμπ, φίλος σχεδόν με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων Ερντογάν, με τους οποίους έχει κάνει μπίζνες (όπως και με την Εμινέ), και δύο συνεργάτες του (μεταξύ αυτών ο Ατίλα) κατηγορήθηκαν για παραβίαση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και εμπόριο χρυσού. 

Λίγο πριν καθίσουν στο εδώλιο, ο Ζαράμπ εξαφανίστηκε, και, μετά από υποτιθέμενη έρευνα, ανακοινώθηκε ότι ο κατηγορούμενος Ζαράμπ είχε γίνει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη ενάντια στον μοναδικό εναπομείναντα Ατίλα. Ο Ζαράμπ παραδέχτηκε μεν ότι είχε δωροδοκήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών ώστε να πάρει τις δουλειές, που θα του απέφεραν κέρδη, όμως τελικά αυτός που… την πάτησε ήταν ο Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 32 μήνες φυλάκιση.

Το γραφείο του Μπαράρα ξεκίνησε τις “μάχες” με τη δίκη εναντίον του Ρεζά Ζαράμπ το 2016. Ο Μπαράρα απολύθηκε από τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2017, λίγο πριν συλληφθεί ο Χακάν Ατίλα από πράκτορες του FBI στη Νέα Υόρκη. Σε μία σαφή αποκάλυψη των προθέσεων, αλλά και της εμπλοκής του Ερντογάν στην όλη υπόθεση, είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε στον Ατίλα, μόλις αυτός αποφυλακίστηκε από τις ΗΠΑ. Τον έχρισε… διοικητή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, για να τον ανταμείψει.

Για τη συνέχεια CAPITAL 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube