Αναβάθμιση βρετανικών βάσεων, Σύνταγμα του 1960 και εγκατάλειψη ΔΔΟ
γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 το Sigmalive πρόβαλε σε ελληνική μετάφραση μια σημαντική είδηση. Την αποκλειστική συνέντευξη στο Forces News του Αρχηγού Στρατού Ηνωμένου Βασιλείου Στρατηγού Sir Mark Carleton-Smith.
https://www.forces.net/news/time-future-proof-british-bases-cyprus-army-chief-says
Η χρονική στιγμή της συνέντευξης (και το περιεχόμενο της) δεν ήταν τυχαία. Ήλθε σε μια συγκυρία έξαρσης «ενδιαφέροντος» από διάφορες χώρες να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο…
Στην πρώτη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στο νησί σε σχεδόν μια δεκαετία, ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith επεσήμανε τη «γεωγραφική θέση της Κύπρου» για τον βρετανικό στρατό, «η οποία προσέφερε στο ΗΒ ένα στενό διμερή συνεταιρισμό με την ΚΔ διατηρώντας δύο κυρίαρχες βάσεις για πολλά χρόνια». Το ταξίδι του ήταν μια ευκαιρία να δει από μόνος του το μόνιμο στράτευμα στην Κύπρο και την συνεισφορά του ΗΒ στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ στην Λευκωσία. Μίλησε για τα «μελλοντικά σχέδια (του ΗΒ) για την Κύπρο» για την «σημασία της Κύπρου» κτλ.
Ο Στρατηγός αναφέρθηκε και στα σημαντικά συμπεράσματα της «Ολοκληρωμένης Επιθεώρησης – για την Ασφάλεια, Άμυνα, Ανάπτυξη και Φόρειν Όφις» μετά την αποδέσμευσή της τον Μάρτιο του 2021 και πως τώρα είναι η ώρα:«να αποδείξουμε το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο» οι οποίες «τώρα χρειάζονται έναν βαθμό αναβάθμισης των υποδομών.( «Now’s the time to “future-proof” the British bases in Cyprus…need «degree of infrastructure upgrade»).
«Οι στρατιώτες που βρίσκονται στις βάσεις χρειάζονται να είναι έτοιμοι όχι μόνο για τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά να είναι προσανατολισμένοι και εγκλιματισμένοι για ένα πιθανό εύρος επιχειρήσεων σε αυτήν την περιοχή… θέλουμε να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις σε όλη την περιοχή, και αυτό υπογραμμίζει τη στρατιωτική συμβολή στην πολιτική αναγκαιότητα για επίτευξη των ευκαιριών μιας Παγκόσμιας Βρετανίας… Είναι μια περιοχή (Ανατολική Μεσόγειος) με ένα βαθμό στρατηγικής αστάθειας και είναι στρατιωτικό πλεονέκτημα για μας να εγκλιματίσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να προετοιμάζουμε τα στρατεύματά μας στην Κύπρο».
Ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith επιβεβαίωσε και τόνισε:
« «H Ολοκληρωμένη Επιθεώρηση» δεσμεύει την Βρετανία να έχει περισσότερες ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό πολύ πιο συχνά και για μεγαλύτερες περιόδους για εκπαίδευση και ασκήσεις…Εφόσον αναμένουμε να είμαστε εδώ με διαρκή δέσμευση, τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τις διευκολύνσεις στις κυρίαρχες περιοχές των βάσεων και μέρος της αναθεώρησης (έχει αποφασισθεί) να ετοιμαστεί οικονομικό σχέδιο για τις προτεραιότητες και βελτιώσεις εντός της δεκαετίας…. Τα στρατεύματα εδώ είναι έτοιμα για όλα τα ενδεχόμενα… είναι επίσης υπεύθυνα για επιχειρήσεις εκκενώσεων, ή υποστήριξη πλησίον χωρών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών.»
Τι εννοεί ο Στρατηγός, όταν τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα «να αποδείξουμε το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο» και ότι «θα ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις σε όλη την περιοχή» δεν είναι ξεκάθαρο. Μήπως εννοεί ανάμιξη και άλλων χωρών της περιοχής, και Τουρκίας; Στα «πλαίσια ευκαιριών μιας Παγκόσμιας Βρετανίας» σύμφωνα με την μετά το Brexit στρατηγική;
Ποιος σχεδιασμός υπάρχει, που δεν τον ανέφερε ο Στρατηγός με την δήλωσή του ««Εφόσον αναμένουμε να είμαστε εδώ με διαρκή δέσμευση, τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τις διευκολύνσεις στις κυρίαρχες περιοχές των βάσεων»;
Γιατί η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες στο λαό; Εφόσον τόσο ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith όσο και ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης στα twitter τους ανέφεραν ότι ο Στρατηγός επισκέφθηκε και το ΓΕΕΦ. Και «είχαν εποικοδομητική συζήτηση για τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και για το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας». Ο δε Sir Mark Carleton-Smith αποκάλεσε την ΚΔ ως σημαντικό εταίρο. Περιλαμβάνω τρείς φωτογραφίες από το twitter του Αντιστράτηγου Δ. Ζερβάκη που καλύπτουν την επίσημη επίσκεψη του Βρετανού Στρατηγού στο ΓΕΕΦ. Οι δύο με φόντο το κατεχόμενο λιμανάκι της σκλαβωμένης ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.
https://twitter.com/armycgs?lang=el
Πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960
Οι βρετανικές «κυρίαρχες» περιοχές των βάσεων πάνε πακέτο με την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της ΚΔ του 1960. Επομένως αν αφενός η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει τέτοιες προσαρμογές/αναβαθμίσεις των βάσεων,(αποικιακά κατάλοιπα υπό την κάλυψη «κυρίαρχες») και αφετέρου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμασά τον ίδιο καιρό επιστροφή στο «Σύνταγμα» του 1960 μήπως σχετίζονται; Όμως τόσο το Λονδίνο όσο και η Λευκωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν επιτέλους την 47χρονη εμμονή τους στην βρετανο-τουρκική ρατσιστική διαιρετική ΔΔΟ, καθώς τίποτα δεν είναι στατικό στην πολιτική. Να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως …«σημαντικοί εταίροι»!
Εξάλλου, η λέξη «κυρίαρχες» μπήκε το 1959 σκόπιμα ως μια ασφαλιστική δικλίδα έναντι αντιδράσεων των Κυπρίων. Γι΄αυτό και έκτοτε τονίσουν ότι η συνέχιση της παρουσίας των βάσεών τους στην Κύπρο εξαρτάται από την «ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ».
Άξιο μελέτης το συγκεκριμένο άρθρο του αγαπητού Γιώργου Κολοκασίδη δικηγόρου, στην «Σημερινή» 14 Σεπτεμβρίου 2021 «Σύνταγμα του ’60;» Αλλαγές στο Σύνταγμα χρειάζονται. Απαρχής το σχεδίασαν να είναι δυσλειτουργικό για να καταρρεύσει προς όφελος της Τουρκίας. Οι Βρετανοί ανέμεναν την κατάρρευση του εντός 4-5 χρόνων. Αλλά κρατήθηκε η ΚΔ με το ψήφισμα 186/1964. . Παρόλη την τουρκική βιασύνη με το πραξικόπημα για διάλυση του κράτους.
Η πρόταση Αναστασιάδη αν είναι ειλικρινής βοηθάει την ΚΔ να βρει το σωστό δρόμο λύσης. Όμως, ήδη βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τις προτάσεις του για ΜΟΕ που αναγνωρίζουν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κτλ (δηλώσεις του στο ΡΙΚ 4.10.21). Και τους Τουρκοκύπριους, όσους πράγματι ενδιαφέρονται για το καλό τους και σέβονται την ΚΔ ως πολίτες και της ΕΕ. Αλλά και το Λονδίνο, το οποίο αποχώρησε από την ΕΕ το 2020! Αν όλοι αποφασίσουν να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπιναδικαιώματα των πολιτών της ΚΔ, που καταπατούνται με την συνεχή εμμονή τους στην καταστροφική ΔΔΟ που την τουρκεύει ολόκληρη κατά συνταγή Δρ. Νιχάτ Ερίμ του 1956 και δήλωση βρετανού Υπ. Αποικιών 18.12.1956 για ξεχωριστή αυτοδιάθεση του 18%…
Από μόνοι τους οι Βρετανοί παραδέχονται ότι η πολιτική τους και η εμμονή τους να αναγκάσουν τους Έλληνες της Κύπρου να δεχθούν τις τουρκικές αξιώσεις είναι σχιζοφρενική. Τα συμφέροντά τους και η παραμονή των βάσεών τους δεν θα βρουν τους Κύπριους πιστεύω εναντίον των, αν αποφασίσουν να συμπεριφερθούν ανθρώπινα και σωστά. Έστω και μετά από 47 χρόνια και τις εγκληματικές των ευθύνες για την συνηγορία τους για τις δύο τουρκικές εισβολές. Ας σεβαστούν λοιπόν την ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ για αμοιβαίο συμφέρον. Έστω και τώρα.
Ο Sir Mark Carleton–Smith είναι μεταξύ των υποψηφίων ενώπιον του Πρωθυπουργού Boris Johnson για αντικατάσταση του στρατηγού Sir Nick Carter που κατέχει την Αρχηγία του Στρατεύματος από το 2018 (Chief of the Defence Staff). Λέγεται ότι διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, αμφότεροι απόφοιτοι του Eton, και υπηρέτησε στο Κόλπο, στα Βαλκάνια, στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Ένας από τους προκάτοχους του Sir Mark Carleton-Smith μεταξύ 1952-1955 ήταν ο Sir John Hardingο οποίος διετέλεσε Chief of the Imperial General Staff όπως ονομαζόταν ο ρόλος τότε.
Tο Κυπριακό βρίσκεται σε τελμάτωση. H Τουρκία αυξάνει τις επιθετικές και επεκτατικές της διαθέσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας (συν τις προετοιμασίες της να γιορτάσει τα 100χρονα της τουρκικής δημοκρατίας το 2023 με την φιλοδοξία του Ερντογάν να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και να εγκαινιάσει και τον πυρηνικό σταθμό που κτίζει η Ρωσία στο Άκιουγιου – 115 χιλιόμετρα από τα βόρεια της Λευκωσίας. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε φθορά και αφθαρσία, έχασε τον αποπροσανατολισμό του εφόσον αρχικά ιδρύθηκε ως αντίβαρο του Κομμουνισμού άσε που ποτέ του δεν έθεσε σε εφαρμογή το περιβόητο άρθρο 5 για να μην ενοχλήσει την Τουρκία… Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ακόμα χειρότερη μοίρα δεν τολμά να αντιμετωπίσει έμπρακτα και όπως επιβάλει το διεθνές δίκαιο την Τουρκία για τις ουκ ολίγες και όλων των ειδών παραβιάσεις της λόγω των στενών τους συμφερόντων με αυτήν… Η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν Αμυντική Συμφωνία, η οποία ανησύχησε το Λονδίνο και εξόργισε τους Τούρκους. Η Κύπρος προσπαθεί επιτέλους να εξοπλιστεί και έχουμε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο «Σύνταγμα του» 1960 ταυτόχρονα με το ΗΒ να αναζητεί το δικό του ξεχωριστό ρόλο δύναμης στο κόσμο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι η καλύτερη ίσως ευκαιρία για την ΚΔ και την Ελλάδα να τολμήσουν εκείνο που έπρεπε να ξεκινούσαν το 1974: Την απαίτησή για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ αντί την εμμονή τους για αναγνώριση των τετελεσμένων μέσω της βρετανο-τουρκικής Δι-κοινοτικής Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας, που συνεπάγεται και τα δύο κράτη. Ποτέ δεν είναι αργά και τίποτα στατικό στην πολιτική. Σε μας εναπόκειται, ηγεσία και λαό, να απαιτήσουμε το δίκαιο μας και να παύσουμε να εκλιπαρούμε συνεταιρισμό με ένα κράτος μαφία που «δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο» (Δρ. Νεοκλής Σαρρής).
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 10/10/2021
Σημ. Φ.Α
Η αντικατάσταση του Αρχηγού του Στρατεύματος ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη (7.10.21 το άρθρο μου είχε σταλεί στην «Σημερινή» δύο μέρες ενωρίτερα) με την έγκριση της Βασίλισσας και νέος Αρχηγός των Βρετανικών Δυνάμεων (Chief of the Defence Staff) διορίστηκε ο Admiral Sir Tony Radakin KCB ADC.
https://www.gov.uk/government/news/admiral-sir-tony-radakin-kcb-adc-appointed-new-chief-of-the-defence-staff