REAL TIME |

Αυτό το δόγμα μπορεί να υποστηρίξει την απελευθέρωση της Κύπρου!

Αυτό το δόγμα μπορεί να υποστηρίξει την απελευθέρωση της Κύπρου!

Ιωάννης Μάζης: Αυτό το δόγμα μπορεί να υποστηρίξει την απελευθέρωση της Κύπρου. Οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βγάζουν άχνα! Υπάρχει υποχρέωση των Ελλήνων απέναντι στο έδαφός τους! Αυτό θα το κάνουν πρώτα οι Έλληνες. Και όποιος επιθυμεί, ας συνδράμει.

Τις αντιδράσεις των Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά φρεγατών σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

O Μακρόν με τη συμφωνία AUKUS δέχτηκε ένα πλήγμα στο κύρος του, το οποίο η αντιπολίτευση στη Γαλλία το εξεμεταλλεύθη και δημιούργησε κλίμα εναντίον του. Αυτό οδήγησε και τον Μακρόν σε στάση επιθετική απέναντι σε αυτό που προκάλεσαν οι τρεις δυνάμεις ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία.

Ο Μακρόν ζήτησε εξισορρόπηση του πλήγματος, το οποίο εδέχθη η Γαλλία. Ένα μεγάλο μέρος της δεξαμενής ισχύος της Μεσογείου θα δέχεται την προβολή ισχύος της Γαλλίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και έτσι φτάνουμε στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι από 1/1/2022 η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει, ότι πάρα πολλά οικονομικά ζητήματα και της άμυνας της Ευρώπης έπρεπε η Γαλλία να τα αναλάβει. Αυτό γίνεται με συναίνεση των ΗΠΑ. Γιατί αντιλαμβάνονται, ότι δεν μπορούν να αναλάβουν όλα τα βάρη ασφαλείας στο διεθνές περιβάλλον. Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν, κάτι που σημαίνει, ότι ο Μπάιντεν υλοποιεί το δόγμα… Τράμπ.

Η Ελλάδα άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε στην απόκτηση των γαλλικών οπτικών συστημάτων. Υπάρχουν σημεία που δικαιολογημένα οδηγούν καίρια ερωτήματα, όπως τί είναι επικράτεια και τί τρίτο κράτος.

Ανάγκη απόκτησης γαλλικών βάσεων. Το κείμενο της συμφωνίας με τη Γαλλία είναι ιστορικό! Δίνει το δικαίωμα στη Γαλλία να ενδιαφερθεί για την επέκταση των συμφερόντων της στην Κύπρο. Γιατί; Επειδή η Ελλάς είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Δηλαδή… μεταβατική ιδιότητα. Η Ελλάς με τη Γαλλία επισύναψαν συμφωνία. Η Ελλάς είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Συνεπώς μέρος της ισχύος αυτής της συμφωνίας μεταφέρεται και στην Κύπρο. Για να μη μείνει θεωρητικό αυτό το υπόδειγμα, πρέπει η Ελλάς σε συνεργασία με την Κύπρο, να προτείνουν στη Γαλλία μόνιμες αεροναυπηγικές βάσεις. Έχω υποδείξει τα σημεία με τη βοήθεια του συνεργάτη και υποψήφιου διδάκτορα, Θεόδωρου Νικολοβγένη.

Η πιο σημαντική περιοχή, η οποία καταλήξαμε, ότι μπορεί να υλοποιηθεί μία τέτοια μόνιμη αεροναυπηγική παρουσία, είναι η περιοχή της Λάρνακας. Το παλαίο αεροδρόμιο στην περιοχή, το λιμάνι, μία περιοχή μέσα στο λιμάνι που μπορεί να λειτουργήσει σαν logistics center και μία περιοχή ενός εγκαταλελειμένου στρατοπέδου, που μπορεί να καλύψει τις ανάλογες απαιτήσεις, από μία γαλλική task force, η οποία θα εδρεύει μονίμως στην Κύπρο.

Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά απ’ οποισδήποτε κακόβουλες προθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες εκδηλώνονται μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερα.

Άρα τί πετυχαίνουμε; Με το τεχνολογικό κομμάτι που είναι οι Belharra και τα Rafale, μία προέκταση και μία προσφορά μονίμων αεροναυτικών βάσεων στην Κύπρο, στη Γαλλία. Επαναφυπνίζουμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Βγάζουμε από τα συρτάρια το πρόγραμμα, το ζωντανεύουμε και το λειτουργούμε. Αυτό το δόγμα μπορεί να υποστηρίξει ένα δόγμα απελευθέρωσης για ολόκληρη την Κύπρο.

Τί εννοώ δόγμα απελευθέρωσης; Εννοώ, ότι με αυτόν τον τρόπο να πιεστεί η Τουρκία με όλα τα μέσα και πρωτίστως τα διπλωματικά ούτως ώστε να απομακρυνθούν τα στρατεύματα κατοχής που βρίσκονται στη νήσο παρανόμως και έχουμε συνηθίσει την παρουσία τους. Έχουμε μυθραδοτοποιηθεί και ξεχάσαμε, ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Η συνθήκη της Λοζάνης δεν αναφέρεται σε αποστρατικοποίηση των νήσων. Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται στην υπόθεση. Αν λάβουμε υπόψιν τον αποβατικό στόλο στη Σμύρνη, έχουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βγάζουν άχνα!

Υπάρχει υποχρέωση των Ελλήνων απέναντι στο έδαφός τους! Αυτό θα το κάνουν πρώτα οι Έλληνες. Και όποιος επιθυμεί, ας συνδράμει.

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει για το δίκαιο της θάλασσας στο δικαστήριο του Αμβούργου και όχι στη Χάγη. Επειδή δικάζει αποκλειστικά θαλάσσια ζητήματα. Η Χάγη δικάζει τα πάντα.

Ανάγκη ίδρυσης συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Ο Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή «Αυτή είναι η λύση» με τον Βαγγέλη Φανίδη, στο Alrt tv στις 12 Οκτωβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

O Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών.

Είναι Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Εταίρος της Royal Society of Arts/London-UK και μέλος του Συλλόγου Mελών (Alumni) IVP του USA Dept of State.

Έχει δημοσιεύσει είκοσι μονογραφίες (μεταξύ αυτών «Γεωπολιτική Θεωρία και Πράξη», «Θεωρία Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτική στο Νεοθετικιστικό πλαίσιο», «Γεωπολιτική των Υδάτων στη Μέση Ανατολή», «Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής Κρίσεως», «Αραβικές Εξεγέρσεις») και πλήθος μελετών και επιστημονικών άρθρων.

Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας» και του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής-Τουρκίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, είναι διευθυντής της επώνυμης Έδρας Γεωπολιτικής «ΗΡΟΔΟΤΟΣ» του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Έχει διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και υπήρξε εισηγητής, συνεργάτης και μέλος ευρωπαϊκών ινστιτούτων. Διδάσκει στις μεταπτυχιακές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube