Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ 15 Οκτωβρίου 2021

Αυτή είναι η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Δέσμευση για αμοιβαία προστασία

Αυτή είναι η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Δέσμευση για αμοιβαία προστασία

Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δικαιοδοσιών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρο την Ανατολική Μεσόγειο”.

Τα παραπάνω τονίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επιστολή που του έστειλε και η οποία συνοδεύει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός:

“Η πρόσφατα ενημερωμένη MDCA εμφανίζει προφανώς την απόλυτη αποφασιστικότητα μας για αμοιβαία διασφάλιση και προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής”.

Γράφει: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως σταθερό σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ. Επικροτούμε τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας. Οιι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας”.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό: “Η αναθεώρηση των MDCA επιβεβαιώνει τη δέσμευση για επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης για τη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών με σκοπό τη συμβολή στην ασφάλεια και των δύο χωρών καθώς και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Στην επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μπλίνκεν χαρακτηρίζει τη χώρα μας «περιφερειακό ηγέτη» και «πυλώνα σταθερότητας», μια αναφορά που υποδηλώνει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και να ενεργήσει ως παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, η επιστολή επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει, «έχουν φτάνουν σε νέα ύψη».

Όλο το κείμενο της επιστολής ακολουθεί:

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως σταθερό σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ, ένα δεσμό με την Ελλάδα που ενισχύθηκε από τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των εθνών μας και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας.

Επικροτούμε τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε με αφορμή τα 200 χρόνια της φετινής Ελλάδας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φτάνουν σε νέα ύψηλά επίπεδα.

Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες μας στην ενίσχυση της συνεργασίας μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί.

Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσινγκτον για τον τρίτο γύρο.

Μέσα από την τελευταία αναθεώρηση της διμερούς αμοιβαίας αμυντικής μας συνεργασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας και την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής μας αμυντικής εταιρικής σχέσης για τη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών σχέσεων με σκοπό τη συμβολή στην ασφάλεια και των δύο χωρών, καθώς και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν ή να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή τα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση υποστήριξη για τον διευρυμένο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στην Ελλάδα σημαντική χρηματοδότηση βοήθειας για την ασφάλεια, αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις σε υποδομές για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων εκσυγχρονισμού της άμυνας.

Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία στους προαναφερθέντες τομείς μέσω διαφόρων προγραμμάτων συνεργασίας για την ασφάλεια, όπως τα προγράμματα Foreign Foreign Sales and Excess Defense Articles, το πρόγραμμα International Military Education and Training και το Υπουργείο Άμυνας, καθώς και από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία της ελληνικής Δημοκρατίας για μια τέτοια βοήθεια με τους πιο ευνοϊκούς δυνατούς όρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τον στόχο της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός κόμβος συντήρησης, logistics και εκπαίδευσης.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ενισχύσουν περαιτέρω τη διμερή αμυντική συμφωνία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που καταδεικνύει περαιτέρω τους ολοένα και στενότερους και διευρυνόμενους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών μας. Η πρόσφατα ενημερωμένη συμφωνία αντανακλά την κοινή μας αφοσίωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική πρόοδο.

Επεκτείνει τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς εμφανίζει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα αμοιβαία να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την υπεροχή και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.

Θα κάνει και τις δύο χώρες μας ασφαλέστερες και θα υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής, τα Βαλκάνια, καθώς και η Ευρώπη στο σύνολό της, μέσω της συμβολής της στις δυνατότητες και τη συνεργασία στον πυρήνα της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά μέσω διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πιστεύουμε επίσης ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Άντονι Μπλίνκεν

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube