Weather Icon

«Ζεσταίνει» τις μηχανές η ελληνική διπλωματία: Νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ αλλάζει τις ισορροπίες

«Ζεσταίνει» τις μηχανές η ελληνική διπλωματία: Νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ αλλάζει τις ισορροπίες

Οι ΗΠΑ και η υπογραφή για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας είναι ο επόμενος στόχος της ελληνικής διπλωματίας, μετά και την ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Παρίσι, με την Αθήνα να θέλει τη διατήρηση των ισορροπιών στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ».

Η υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας δεν ανταγωνίζεται τη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η ελληνογαλλική συνεργασία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα, ενώ όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές στο κείμενο γίνεται αναφορά στην επιδίωξη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο, η οποία θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές σχέσεις με άλλους συμμάχους της Ελλάδας, όπως οι ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές άλλωστε υπογραμμίζουν ότι ο Δένδιας – ο οποίος στη Νέα Υόρκη είχε συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ενώ τη Δευτέρα είδε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ – είχε ενημερώσει έγκαιρα την Ουάσιγκτον για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Η συμφωνία Αθήνας – Παρισιού σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο για αρκετό καιρό. Σημαντικές λεπτομέρειες συζητήθηκαν και «κλείδωσαν» στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο Δένδιας με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Χωρίς Σκύρο και Πετροχώρι

Η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα περιλαμβάνει Σκύρο και Πετροχώρι Ξάνθης, τα οποία ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές θα επανεξετασθούν μελλοντικά. Οι δύο περιοχές έμειναν εκτός όχι λόγω αντίρρησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά λόγω επιλογής του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Η επιμονή της αμερικανικής πλευράς σχετίζεται – όπως υποστηρίζεται – αποκλειστικά και μόνο με τεχνοκρατικά και δη οικονομικά κριτήρια, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να μην επιθυμεί σε αυτή τη φάση επιπλέον δαπάνες.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας παραμένει υπό διαπραγμάτευση, με την Αθήνα να επιδιώκει και την εξασφάλιση μιας πολιτικής δήλωσης εκ μέρους των ΗΠΑ, που θα στηρίζει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, έναντι και της τουρκικής παραβατικότητας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube