Weather Icon

Ξεχειλίζει η οργή της Γαλλίας για τη συμμαχία AUKUS: Ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Ξεχειλίζει η οργή της Γαλλίας για τη συμμαχία AUKUS: Ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Αυστραλία
H Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία για “διαβουλεύσεις” έπειτα από την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS.
H Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία για «διαβουλεύσεις» σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αντίποινα για τη συμφωνία AUKUS μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, αυτή η απόφαση ανάκλησης των πρέσβεων είναι «δικαιολογημένη από την εξαιρετική σοβαρότητα» των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Το γαλλικό ΥΠΕΞ αναφέρεται στην αιφνιδιαστική εγκατάλειψη της Αυστραλίας από τη συμφωνία της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια και στη νέα συμφωνία της Καμπέρας με τις ΗΠΑ για αγορά πυρηνικών υποβρυχίων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρων».
Τέλος, τονίζεται ότι οι συνέπειες των γεγονότων αυτών επηρεάζουν την «ίδια την αντίληψη που έχουμε για τις συμμαχίες μας, τις συνεργασίες μας και τη σημασία της περιοχής του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού για την Ευρώπη».

Γαλλία: Εκνευρισμός με ΑUKUS – Το μήνυμα προς Αυστραλία

Το Παρίσι εξέφρασε εξαρχής την έντονη δυσαρέσκειά του για την τριμερή συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Πέρα από το γεγονός ότι η συμμαχία αυτή προβλέπει την πώληση πυρηνικών υποβρυχίων από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία, «αιχμή του δόρατος» για τη Γαλλία αποτελεί η ανακοίνωση της Καμπέρας – λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της AUKUS – ότι αποχωρεί από συμφωνία που είχε συνάψει με το Παρίσι από το 2016 για την κατασκευή και αγορά 12 συμβατικών υποβρυχίων της εν μέρει κρατικής Naval Group.
Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπονέ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε πλέον τους Αυστραλούς εταίρους μας», με αφορμή τις συζητήσεις Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εμπορική συμφωνία.

Υποβρύχιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021Ρώσος εκπρόσωπος στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για AUKUS: Ερωτήματα για την αύξηση των πυρηνικών

.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube