REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία μετά το φιάσκο στον ΟΗΕ

Η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία μετά το φιάσκο στον ΟΗΕ

Ο Ερντογάν στρέφεται στον Πούτιν μετά την “πόρτα” που έφαγε από τον Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πρόσφατες συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ήταν απογοητευτικές, γεγονός που αναγκάζει την Τουρκία να αναζητήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.

Μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να διευθετήσουν τις διαφορές τους στη συνάντηση που είχαν στα πλαίσια της επίσκεψής του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει αυτήν την κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ στο παρελθόν. Ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, οφείλουμε να έχουμε θετική στάση ο ένας απέναντι στον άλλο. Όχι εχθρική», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στη Συρία, οι οποίοι συνέβαλαν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει τους συμμάχους των ΗΠΑ ως μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν έχει καμία διαφορά από τους μαχητές του ISIS.

«Αντί να πολεμήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις, οι ΗΠΑ τους παρέχουν στήριξη. Τους παρέχει σημαντική ποσότητα όπλων, εργαλείων και οχημάτων», είπε.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους μαχητές στη βορειοανατολική Συρία ως προέκταση του εχθρού της επί δεκαετίες, του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει εξαπολύσει εδώ και 37 χρόνια ανταρσία εναντίον της Τουρκίας.

Το PKK αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξέγερσή του κατά του τουρκικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου, όπου οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και ιδιαίτερα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ρωσία είναι ο κύριος σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ομάδες που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τη Μόσχα «πολύ περισσότερο» όταν συναντήσει τον Πούτιν.

«Το συριακό καθεστώς αποτελεί απειλή στο νότιο τμήμα της Τουρκίας. Περιμένω από τον Πούτιν και τη Ρωσία μια διαφορετική προσέγγιση », είπε.«Πρέπει να πολεμήσουμε μαζί στο νότο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να πω ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι υγιείς αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. Επιπλέον, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στα 19 του χρόνια στην εξουσία «συνεργάστηκε καλά» με τους προέδρους των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν μπορώ να πω ότι είχαμε μια καλή αρχή με τον κ. Μπάιντεν».

Εν κατακλείδι, η τουρκική ηγεσία δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι δηλώσεις για προσέγγιση της Ρωσίας δείχνουν να είναι μια απειλή/απέλπιδα προσπάθεια της Άγκυρας να αποκομίσει αυτά που θέλει από τη Δύση, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να έχει καμία απαίτηση από τη Ρωσία, ένα κράτος που έχει παγιδεύσει την Τουρκία σε μία σχέση όπου η τελευταία είναι αναγκασμένη να ικανοποιεί κάθε απαίτηση της Μόσχας σε οποιοδήποτε κοινό γεωπολιτικό σύστημα εμπλέκονται τα δύο κράτη.

Η μεγάλη ειρωνεία είναι οι ίδιες οι κατηγορίες του Ερντογάν, εναντίον της Ουάσιγκτον, περί παροχής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις, τη στιγμή που τα οφέλη της Τουρκίας από τη συνεργασία της με το Ισλαμικό Κράτος είναι πλέον ευρέως γνωστά.

Πηγή: Ahval

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube