Weather Icon

Τουρκία: Οι Αλεβίτες στο στόχαστρο – Τους υπερασπίζεται το HDP

Τουρκία: Οι Αλεβίτες στο στόχαστρο – Τους υπερασπίζεται το HDP

Κιζιλμπάσιδες είναι Αλεβίτες της Ανατολίας

Το HDP μετάφερε στην τουρκική βουλή το θέμα των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον των Αλεβιτών

Ο βουλευτής του HDP, Kenanoğlu, ανέφερε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 39 επιθέσεις εναντίον Αλεβιτών, σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας

Ο βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) της Κωνσταντινούπολης, Αλί Κενανόγλου, έφερε για άλλη μια φορά  στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου τη ρητορική μίσους, τις απειλές και το σημάδεμα σπιτιών των Αλεβιτών, μετά το σημάδεμα του σπιτιού του Έγκιν Αρίτσι, ο οποίος εργαζόταν ως οικοδόμος στην περιοχή Μεντές της συνοικίας Γενισέχιρ της Μερσίνας, στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Κενανόγλου δήλωσε ότι στην κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει πως οι κοινοβουλευτικές του ερωτήσεις που υπέβαλε σχετικά με παρόμοια γεγονότα που έλαβαν χώρα μέχρι σήμερα έμειναν αναπάντητες και ότι ενθαρρύνθηκαν όσοι τρέφουν εχθρότητα προς τους Αλεβίτες ακριβώς επειδή τα εγκλήματα μίσους δεν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά από την κυβέρνηση και το κράτος.

“Παρουσιάστηκαν 39 κρούσματα”

Ο Κενάνογλου είπε:

«Τα περιστατικά όπως η ρητορική μίσους, οι απειλές και το σημάδεμα των σπιτιών που γίνεται κατά της κοινότητας των Αλεβιτών συνεχίζουν να αυξάνονται. Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτές οι υποθέσεις δεν επιβραδύνονται είναι ότι η δημόσια αρχή δεν ενεργεί αποτελεσματικά. Μέχρι σήμερα, συνολικά 39 περιστατικά έχουν συμβεί σε διαφορετικές ημερομηνίες και περιοχές από το 2012.

«Η τοποθέτηση ενός σταυρού (Χ) στα σπίτια των Αλεβιτών και η συγγραφή απειλητικών άρθρων συνιστά έγκλημα μίσους κατά της Αλεβιτικής κοινότητας. Είναι γνωστό ότι όσοι διαπράττουν αυτό το έγκλημα μίσους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, δεν εντοπίζονται οι δράστες τους και δεν παρέχονται επαρκείς πληροφορίες στο κοινό για αυτά τα θέματα. Αυτή η κατάσταση ενθαρρύνει εκείνους που είναι εχθρικοί προς τους Αλεβίτες και προκαλεί την εύκολη επανάληψη των επόμενων γεγονότων.

«Εάν δεν υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό μια ισχυρή θέληση, η κοινότητα των Αλεβιτών, η οποία δεν μπόρεσε να αποτινάξει τον πόνο και το θυμό των σφαγών των Αλεβιτών όπως στη Σεβάστεια, το Μαράς και το Τσορούμ, κινδυνεύει να ξαναζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

«Όσον αφορά τη σήμανση σπιτιών που ανήκουν σε Αλεβίτες, τα περισταζτικά που σημειώθηκαν ήταν τα εξής:

«Το 2012, στους νομούς Αντίγιαμαν, Σμύρνης, Αντέπ, Ερζινγκιάν, Αϊδινίου, Μπαλίκεσιρ, Μερσίνας, Κωνσταντινούπολης,

«Το 2013, στους νομούς Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Αντιγιαμάν, Μαλάτιας,

«Το 2014, στο νομό Κωνσταντινούπολης,

«Το 2015, στους νομούς Αντίγιαμαν, Σμύρνης, Νικομήδειας, Ελαζίγκ, Κωνσταντινούπολης  και Άγκυρας,

«Το 2016, στους νομούς Αντίγιαμαν και Άγκυρας,

«Το 2017, στους νομούς Αδάνων, Μαλάτιας, Κωνσταντινούπολης, Μαγνησίας,

«Το 2019, στους νομούς Άγκυρας και Σμύρνης,

«Το 2020, στους νομούς Μαλάτιας και Κωνσταντινούπολη;,

«Το 2021, στους νομούς Γιάλοβας και Μερσίνας

«Είναι γνωστό από τις δημόσιες ειδήσεις ότι σε διάφορες ημερομηνίες, απειλές όπως σήμανση και προσβολή γράφτηκαν σε δεκάδες σπίτια ή μέρη όπως σπίτια, πόρτες, τοίχους, δρόμους, οχήματα, διαμερίσματα, ενώσεις.

“Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία στο κοινό σχετικά με αυτές τις τριάντα οκτώ (38) περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στις ειδήσεις μέχρι στιγμής, και δεν παρέχεται καμία πληροφορία στο κοινό σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις. Οι σχετικές μας ερωτήσεις για τις επιθέσεις αυτές επίσης δεν απαντήθηκαν.

“Τέλος, στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, η έκφραση “τασκίσου και φύγε από δω Κούρδε Αλεβίτη” γράφτηκε στην πόρτα του Engin Arici, ο οποίος εργάζεται ως οικοδόμος στη γειτονιά Menteş της περιοχής Mersin/Yenişehir.

Οι ερωτήσεις που ζητά απαντήσεις ο Κενανόγλου είναι οι εξής:

*Στα προαναφερθέντα γεγονότα, τι είδους ενέργεια ελήφθη σχετικά με τις τριάντα οκτώ (38) περιπτώσεις στις οποίες οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στο κοινό και σε ποιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν οι δράστες;

* Τι είδους ενέργεια ελήφθη εναντίον όσων αναγνωρίστηκαν ως δράστες αυτών των τριάντα οκτώ υποθέσεων;

*Γιατί αυτές οι ερωτήσεις μένουν αναπάντητες; 

Πηγή: bianet.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube