Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 29 Σεπτεμβρίου 2021

Το θέμα των Γκρίζων Λύκων θα εντείνει κι άλλο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Το θέμα των Γκρίζων Λύκων θα εντείνει κι άλλο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο θυμός του Μπαχτσελί προς τις ΗΠΑ, που έβαλαν τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων -Ülkü Ocakları- στο μικροσκόπιο, μπορεί να συνεχιστεί.

Γιαβούζ Μπαϊντάρ

Η έγκριση της πρότασης έρευνας που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με το αν οι Εστίες Γκρίζων Λύκων -Ülkü Ocakları- είναι “τρομοκρατική οργάνωση” και, αν αυτό διαπιστωθεί, να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει εξοργίσει τον αρχηγό του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσέλι. Μπορούμε να κατανοήσουμε σαφώς την οργή του, που απεικονίστηκε στις δηλώσεις που έκανε εναντίον των ΗΠΑ και του Μπάιντεν, στην ομιλία του την Τρίτη.

Το πιο σημαντικό, εάν η εξέλιξη αυτή στις ΗΠΑ πυροδοτήσει τα κλασικά αντανακλαστικά του Bahçeli που είναι γνωστά από το παρελθόν.

Ας δούμε όμως τι δήλωσε ο Μπαχτσελί:

«Είναι ένα τρομερό λάθος και μια δειλή εκτροπή να κατηγορείς για τρομοκρατία τη χώρα μας,  η οποία έχει καταστραφεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, και να καταφεύγεις σε εντελώς αβάσιμη συκοφαντία για τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων. Η έγκριση του νομοσχεδίου που σχετίζεται με την έρευνα για το «αν οι Εστείες των Γκρίζων Λύκων είναι τρομοκρατική οργάνωση», που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 από ελληνικής καταγωγής βουλευτή του Κόμματος των Δημοκρατικών, δεν είναι απλώς ένα σκάνδαλο και μια απράδεκτη απόφαση, αλλά μέρος των εχθρικών πολιτικών που ασκούνται εναντίον της Τουρκίας».

«Αυτοί που προσεγγίζουν τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları) από την οπτική γωνία που θα έπρεπε να προσεγγίζουν το PKK/YPG/PYD, είναι οι ίδιοι οι δράστες και φανατικά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Γιατί όσοι υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι τουλάχιστον το ίδιο υπεύθυνοι, καταραμένοι και καταφρονεμένοι με τους τρομοκράτες. Η προσπάθεια δυσφήμησης των Ülkü Ocakları ενώπιον της ανθρωπότητας είναι μια συνωμοσία που δημιουργήθηκε από τους συνεργάτες της τρομοκρατίας, ένα όπλο που στοχεύει στον τουρκο-ισλαμικό πολιτισμό. Η προσπάθεια αυτή, που έγινε και από το Κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, δεν θα εκφοβίσει και δεν θα γονατίσει ποτέ το Εθνικιστικό-Ιδεαλιστικό Κίνημα. Η Τουρκία δεν θα καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ».

«Η Τουρκία δεν είναι η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, δεν είναι αποικία, δεν θα είναι καν δυνατό να την δούμε ως δορυφορική χώρα που της έχουν υποκλέψει τη βούληση».

«Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικιστικό-Ιδεαλιστικό Κίνημα που είναι η χαλύβδινη γροθιά του τουρκικού έθνους, είναι ένα προπύργιο που δεν θα παραδοθεί, δεν θα σκύψει το κεφάλι και δεν θα υποταγεί. Δεν υπάρχει κανείς που να μην βλέπει που είναι οι υποστηρικτές της πραγματικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και το ίδιο θα λέγαμε ότι ισχύει και για τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ.»

«Η αλλεργία της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Τουρκία και τη Συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ είναι ανίατη. Η Τουρκία δεν είναι χωρίς επιλογές, δεν είναι αδύναμη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει σίγουρα να υποστεί τις σοβαρές συνέπειες της υποτίμησης και της περιφρόνησης της Τουρκίας όταν έρθει η ώρα. Το Εθνικιστικό-Ιδεολογικό Κίνημα, λαχταρώντας τη μέρα που θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ, θα συνεχίσει την ύπαρξΗη και τη δράση του, αλληλοσυνδεόμενο με το κράτος, το έθνος και την ιερότητά του, προκειμένου να ξεπεράσει τη σκληρή πολιορκία με έναν υπεράνθρωπο αγώνα και μια πιστή στάση στις αξίες του».

Μπορεί να ειπωθεί ότι το μέτωπο AKP-MHP, που το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών του, έχει στριμωχτεί ακόμα περισσότερο μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο φιάσκο. Τέτοιες ανεπιτυχείς επισκέψεις, αναπόφευκτα μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα που ξεπήδησαν για διάφορους λόγους, μικρούς και μεγάλους, μέσα στον de facto συνασπισμό της «Τουρκο-ισλαμικής σύνθεσης» που κυβερνά τη χώρα.

Η αλλεργία του Bahçeli στις Ηνωμένες Πολιτείες – και γενικότερα στον δυτικό κόσμο – δεν είναι άγνωστες. Αλλά υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που είναι γνωστό: η τυχοδιωκτική γραμμή του Ερντογάν στην άσκηση διπλωματίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., που βασίζεται στην λογική του μαστίγιου και του καρότου, κάτι που ισχύει και στην εσωτερική πολιτική, έχει έναν ακόμα αδύναμο κρίκο κι αυτός είναι η ισορροπία που έχει δημιουργήσει με τον Μπαχτσέλι. Τόσο πολύ, που ο Ερντογάν, ο οποίος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στο θέμα αυτό, πράττει ακριβώς το αντίστροφο.

Ο κύριος παράγοντας που έκανε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα» στην Τουρκία, ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του κρέμεται από το λεπτό νήμα της υποστήριξης του Μπαχτσέλι.

Πάντως, αυτή η απόφαση για τις Εστίες Γκρίζων Λύκων, καθώς και οι ανάλογες κινήσεις που γίνονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ε.Ε., ίσως αποδεχτεί καθοριστικής σημασίας στη συνέχιση της συνεργασίας ΑΚΡ-ΜΗΡ. Εάν η διαδικασία της «κήρυξης των Εστιών Γκρίζων Λύκων ως τρομοκρατικής οργάνωσης» πάρει δυναμική, αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στο μέτωπο του AKP -MHP. Σχετικά μέτρα μπορούν να προστεθούν στις κυρώσεις CAATSA που στοχεύουν στην πλευρά του ΑΚΡ.

Ο Μπαχτσελί ήταν πάντα κακοπροαίρετος και καχύποπτος για κάθε εξέλιξη, μικρή ή μεγάλη, που αφορούσε τις Εστίεε Γκρίζων Λύκων στο εξωτερικό. Και οι αντιδράσεις του ήταν πάντα υπερβολικές, θα λέγαμε ότι “για να απαλλαγεί από τους ψύλλους έκαιγε το πάπλωμα”. Κατά κάποιο τρόπο, ο Μπαχτσελί θεωρεί ότι όλος ο κόσμος είναι στη μια πλευρά και στην άλλη αυτός και το κίνημά του.

Να θυμηθούμε ότι ο ίδιος ο Μπαχτσέλι έσπασε τον συνασπισμό DSP-MHP-ANAP με μια αλλοπρόσαλλη δήλωση που έκανε στις 15 Ιουλίου 2002, σε μια εποχή που εμφανιζόταν η οικονομική κρίση στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, μόνο το AKP και το CHP μπόρεσαν να εισέλθουν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και το MHP του Bahçeli έμεινε εκτός και ήταν το θύμα αυτής της κίνησης “καμικάζι”.

Ο αείμνηστος Bülent Ecevit θα περιγράψει αργότερα εκείνες τις μέρες ως εξής:

«Κάναμε πολύ γενναία βήματα για την αντιμετώπιση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Έχουμε λάβει μέτρα για τη βελτίωση της δομής και των θεμελίων της οικονομίας. Ακριβώς όταν ήμασταν σε θέση να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών μας, ήλθαν στην ημερήσια διάταξη οι πρόωρες εκλογές. Πώς συνέβη αυτό; Ενώ ήταν εκτός Άγκυρας, ο πρόεδρος του MHP Devlet Bahçeli έκανε μια δήλωση: “Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου.” Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό, όλα τα κόμματα εταίροι του συνασπισμού είπαν “δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές”. Ήταν μια ξαφνική αλλαγή της στάσης του. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί. Υποτίθεται ότι ο κ. Devlet Bahçeli είχε την εντύπωση ότι έγιναν κάποιες διευθετήσεις εναντίον του κόμματός του και κατέληξε σε αυτήν την απόφαση. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς τον οδήγησε σ’ εκείνη την απόφαση. Δεν ξέρω για ποιον λόγο επέμεινε σε πρόωρες εκλογές … Δεν ξέρω τι τον οδήγησε σ’ αυτό και κανένας άλλος που δεν γνωρίζει… »

Αργότερα έγινε κατανοητό ότι ο Μπαχτσέλι είχε λάβει αυτή την απόφαση μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, όπου τον έπεισαν ότι «υπάρχει συνωμοσία» εναντίον του ιδίου και του κόμματός του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γράφτηκε αυτό το άρθρο. Αναρωτιέμαι πώς ο Μπαχτσελί, ο οποίος είναι εταίρος εξουσίας σε μια φάση που βιώνεται μια γιγαντιαία κρίση συστήματος στην Τουρκία, που δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του 2002, αντέδρασε με αυτόν τον σκληρό τρόπο στην απόφαση των ΗΠΑ για τους Γκρίζους Λύκους, κάνοντας την παραπάνω δήλωση εναντίον των ΗΠΑ, την ώρα που ο εταίρος του στην εξουσία, Ταγίπ Ερντογάν, ήταν σε αμερικανικό έδαφος.

Αυτά που είπε ο Μπαχτσελί εναντίον των ΗΠΑ αναμφίβολα πιέζουν ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν, ο οποίος είναι σχεδόν «ανίκανος» και στριμωγμένος μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Αναμφίβολα, ακόμη και αν θα πραγματοποιήσει μια επίδειξη της συνάντησης με τον Μπάιντεν στη σύνοδο των G-20 στη Ρώμη, μπορούμε να πούμε ότι το σπαθί του Μπαχτσέλι θα επικρέμεται και θα απειλεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό που μου ήρθε εμένα στο μυαλό, θα ήλθε και στο μυαλό πολλών άλλων. Αναρωτιέμαι αν ο Μπαχτσέλι θα αποσύρει την υποστήριξή του προς το ΑΚΡ χρησιμοποιώντας αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ ως δικαιολογία. Μην πείτε «Όχι, έχει την ανάγκη του ΑΚΡ». Το MHP είναι ένα πολιτικό φαινόμενο και έχει επιβιώσει μετά από πολλές δυσκολίες που βίωσε στο παρελθόν.

Επιπλέον, μετά τις 15 Ιουλίου, το MHP είναι πολύ ισχυρό και ασκεί αυτό την  εξουσία, ειδικά στη δικαιοσύνη και την αστυνομία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, όλες οι «βασικές» θέσεις στον μηχανισμό δικαιοσύνης τοποθετήθηκαν από στελέχη των Γκρίζων Λύκων, κάτι που ανησυχεί βαθιά τα μέλη του AKP, ειδικά αν επαληθευθεί το σενάριο με βάση το οποίο το ΑΚΡ θα χάσει τις εκλογές.

Εν ολίγοις, μια παρορμητική δήλωση που θα προέλθει από τον Bahçeli αυτές τις μέρες, κάτι που είναι μέσα στις πιθανότητες, δεν θα μας εκπλήξει.

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube