Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Το θέμα των Γκρίζων Λύκων θα εντείνει κι άλλο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε στις

Ο θυμός του Μπαχτσελί προς τις ΗΠΑ, που έβαλαν τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων -Ülkü Ocakları- στο μικροσκόπιο, μπορεί να συνεχιστεί.

Γιαβούζ Μπαϊντάρ

Η έγκριση της πρότασης έρευνας που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με το αν οι Εστίες Γκρίζων Λύκων -Ülkü Ocakları- είναι “τρομοκρατική οργάνωση” και, αν αυτό διαπιστωθεί, να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει εξοργίσει τον αρχηγό του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσέλι. Μπορούμε να κατανοήσουμε σαφώς την οργή του, που απεικονίστηκε στις δηλώσεις που έκανε εναντίον των ΗΠΑ και του Μπάιντεν, στην ομιλία του την Τρίτη.

Το πιο σημαντικό, εάν η εξέλιξη αυτή στις ΗΠΑ πυροδοτήσει τα κλασικά αντανακλαστικά του Bahçeli που είναι γνωστά από το παρελθόν.

Ας δούμε όμως τι δήλωσε ο Μπαχτσελί:

«Είναι ένα τρομερό λάθος και μια δειλή εκτροπή να κατηγορείς για τρομοκρατία τη χώρα μας,  η οποία έχει καταστραφεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, και να καταφεύγεις σε εντελώς αβάσιμη συκοφαντία για τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων. Η έγκριση του νομοσχεδίου που σχετίζεται με την έρευνα για το «αν οι Εστείες των Γκρίζων Λύκων είναι τρομοκρατική οργάνωση», που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 από ελληνικής καταγωγής βουλευτή του Κόμματος των Δημοκρατικών, δεν είναι απλώς ένα σκάνδαλο και μια απράδεκτη απόφαση, αλλά μέρος των εχθρικών πολιτικών που ασκούνται εναντίον της Τουρκίας».

«Αυτοί που προσεγγίζουν τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları) από την οπτική γωνία που θα έπρεπε να προσεγγίζουν το PKK/YPG/PYD, είναι οι ίδιοι οι δράστες και φανατικά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Γιατί όσοι υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι τουλάχιστον το ίδιο υπεύθυνοι, καταραμένοι και καταφρονεμένοι με τους τρομοκράτες. Η προσπάθεια δυσφήμησης των Ülkü Ocakları ενώπιον της ανθρωπότητας είναι μια συνωμοσία που δημιουργήθηκε από τους συνεργάτες της τρομοκρατίας, ένα όπλο που στοχεύει στον τουρκο-ισλαμικό πολιτισμό. Η προσπάθεια αυτή, που έγινε και από το Κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, δεν θα εκφοβίσει και δεν θα γονατίσει ποτέ το Εθνικιστικό-Ιδεαλιστικό Κίνημα. Η Τουρκία δεν θα καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ».

«Η Τουρκία δεν είναι η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, δεν είναι αποικία, δεν θα είναι καν δυνατό να την δούμε ως δορυφορική χώρα που της έχουν υποκλέψει τη βούληση».

«Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικιστικό-Ιδεαλιστικό Κίνημα που είναι η χαλύβδινη γροθιά του τουρκικού έθνους, είναι ένα προπύργιο που δεν θα παραδοθεί, δεν θα σκύψει το κεφάλι και δεν θα υποταγεί. Δεν υπάρχει κανείς που να μην βλέπει που είναι οι υποστηρικτές της πραγματικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και το ίδιο θα λέγαμε ότι ισχύει και για τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ.»

«Η αλλεργία της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Τουρκία και τη Συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ είναι ανίατη. Η Τουρκία δεν είναι χωρίς επιλογές, δεν είναι αδύναμη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει σίγουρα να υποστεί τις σοβαρές συνέπειες της υποτίμησης και της περιφρόνησης της Τουρκίας όταν έρθει η ώρα. Το Εθνικιστικό-Ιδεολογικό Κίνημα, λαχταρώντας τη μέρα που θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ, θα συνεχίσει την ύπαρξΗη και τη δράση του, αλληλοσυνδεόμενο με το κράτος, το έθνος και την ιερότητά του, προκειμένου να ξεπεράσει τη σκληρή πολιορκία με έναν υπεράνθρωπο αγώνα και μια πιστή στάση στις αξίες του».

Μπορεί να ειπωθεί ότι το μέτωπο AKP-MHP, που το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών του, έχει στριμωχτεί ακόμα περισσότερο μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο φιάσκο. Τέτοιες ανεπιτυχείς επισκέψεις, αναπόφευκτα μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα που ξεπήδησαν για διάφορους λόγους, μικρούς και μεγάλους, μέσα στον de facto συνασπισμό της «Τουρκο-ισλαμικής σύνθεσης» που κυβερνά τη χώρα.

Η αλλεργία του Bahçeli στις Ηνωμένες Πολιτείες – και γενικότερα στον δυτικό κόσμο – δεν είναι άγνωστες. Αλλά υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που είναι γνωστό: η τυχοδιωκτική γραμμή του Ερντογάν στην άσκηση διπλωματίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., που βασίζεται στην λογική του μαστίγιου και του καρότου, κάτι που ισχύει και στην εσωτερική πολιτική, έχει έναν ακόμα αδύναμο κρίκο κι αυτός είναι η ισορροπία που έχει δημιουργήσει με τον Μπαχτσέλι. Τόσο πολύ, που ο Ερντογάν, ο οποίος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στο θέμα αυτό, πράττει ακριβώς το αντίστροφο.

Ο κύριος παράγοντας που έκανε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα» στην Τουρκία, ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του κρέμεται από το λεπτό νήμα της υποστήριξης του Μπαχτσέλι.

Πάντως, αυτή η απόφαση για τις Εστίες Γκρίζων Λύκων, καθώς και οι ανάλογες κινήσεις που γίνονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ε.Ε., ίσως αποδεχτεί καθοριστικής σημασίας στη συνέχιση της συνεργασίας ΑΚΡ-ΜΗΡ. Εάν η διαδικασία της «κήρυξης των Εστιών Γκρίζων Λύκων ως τρομοκρατικής οργάνωσης» πάρει δυναμική, αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στο μέτωπο του AKP -MHP. Σχετικά μέτρα μπορούν να προστεθούν στις κυρώσεις CAATSA που στοχεύουν στην πλευρά του ΑΚΡ.

Ο Μπαχτσελί ήταν πάντα κακοπροαίρετος και καχύποπτος για κάθε εξέλιξη, μικρή ή μεγάλη, που αφορούσε τις Εστίεε Γκρίζων Λύκων στο εξωτερικό. Και οι αντιδράσεις του ήταν πάντα υπερβολικές, θα λέγαμε ότι “για να απαλλαγεί από τους ψύλλους έκαιγε το πάπλωμα”. Κατά κάποιο τρόπο, ο Μπαχτσελί θεωρεί ότι όλος ο κόσμος είναι στη μια πλευρά και στην άλλη αυτός και το κίνημά του.

Να θυμηθούμε ότι ο ίδιος ο Μπαχτσέλι έσπασε τον συνασπισμό DSP-MHP-ANAP με μια αλλοπρόσαλλη δήλωση που έκανε στις 15 Ιουλίου 2002, σε μια εποχή που εμφανιζόταν η οικονομική κρίση στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, μόνο το AKP και το CHP μπόρεσαν να εισέλθουν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και το MHP του Bahçeli έμεινε εκτός και ήταν το θύμα αυτής της κίνησης “καμικάζι”.

Ο αείμνηστος Bülent Ecevit θα περιγράψει αργότερα εκείνες τις μέρες ως εξής:

«Κάναμε πολύ γενναία βήματα για την αντιμετώπιση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Έχουμε λάβει μέτρα για τη βελτίωση της δομής και των θεμελίων της οικονομίας. Ακριβώς όταν ήμασταν σε θέση να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών μας, ήλθαν στην ημερήσια διάταξη οι πρόωρες εκλογές. Πώς συνέβη αυτό; Ενώ ήταν εκτός Άγκυρας, ο πρόεδρος του MHP Devlet Bahçeli έκανε μια δήλωση: “Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου.” Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό, όλα τα κόμματα εταίροι του συνασπισμού είπαν “δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές”. Ήταν μια ξαφνική αλλαγή της στάσης του. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί. Υποτίθεται ότι ο κ. Devlet Bahçeli είχε την εντύπωση ότι έγιναν κάποιες διευθετήσεις εναντίον του κόμματός του και κατέληξε σε αυτήν την απόφαση. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς τον οδήγησε σ’ εκείνη την απόφαση. Δεν ξέρω για ποιον λόγο επέμεινε σε πρόωρες εκλογές … Δεν ξέρω τι τον οδήγησε σ’ αυτό και κανένας άλλος που δεν γνωρίζει… »

Αργότερα έγινε κατανοητό ότι ο Μπαχτσέλι είχε λάβει αυτή την απόφαση μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, όπου τον έπεισαν ότι «υπάρχει συνωμοσία» εναντίον του ιδίου και του κόμματός του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γράφτηκε αυτό το άρθρο. Αναρωτιέμαι πώς ο Μπαχτσελί, ο οποίος είναι εταίρος εξουσίας σε μια φάση που βιώνεται μια γιγαντιαία κρίση συστήματος στην Τουρκία, που δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του 2002, αντέδρασε με αυτόν τον σκληρό τρόπο στην απόφαση των ΗΠΑ για τους Γκρίζους Λύκους, κάνοντας την παραπάνω δήλωση εναντίον των ΗΠΑ, την ώρα που ο εταίρος του στην εξουσία, Ταγίπ Ερντογάν, ήταν σε αμερικανικό έδαφος.

Αυτά που είπε ο Μπαχτσελί εναντίον των ΗΠΑ αναμφίβολα πιέζουν ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν, ο οποίος είναι σχεδόν «ανίκανος» και στριμωγμένος μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Αναμφίβολα, ακόμη και αν θα πραγματοποιήσει μια επίδειξη της συνάντησης με τον Μπάιντεν στη σύνοδο των G-20 στη Ρώμη, μπορούμε να πούμε ότι το σπαθί του Μπαχτσέλι θα επικρέμεται και θα απειλεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό που μου ήρθε εμένα στο μυαλό, θα ήλθε και στο μυαλό πολλών άλλων. Αναρωτιέμαι αν ο Μπαχτσέλι θα αποσύρει την υποστήριξή του προς το ΑΚΡ χρησιμοποιώντας αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ ως δικαιολογία. Μην πείτε «Όχι, έχει την ανάγκη του ΑΚΡ». Το MHP είναι ένα πολιτικό φαινόμενο και έχει επιβιώσει μετά από πολλές δυσκολίες που βίωσε στο παρελθόν.

Επιπλέον, μετά τις 15 Ιουλίου, το MHP είναι πολύ ισχυρό και ασκεί αυτό την  εξουσία, ειδικά στη δικαιοσύνη και την αστυνομία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, όλες οι «βασικές» θέσεις στον μηχανισμό δικαιοσύνης τοποθετήθηκαν από στελέχη των Γκρίζων Λύκων, κάτι που ανησυχεί βαθιά τα μέλη του AKP, ειδικά αν επαληθευθεί το σενάριο με βάση το οποίο το ΑΚΡ θα χάσει τις εκλογές.

Εν ολίγοις, μια παρορμητική δήλωση που θα προέλθει από τον Bahçeli αυτές τις μέρες, κάτι που είναι μέσα στις πιθανότητες, δεν θα μας εκπλήξει.

Πηγή: ahvalnews.com

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ (ΑΕΠ) φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Πέμπτη.

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αυξηθούν αυτές οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια», είπε ο Τζορτζέτι, απευθυνόμενος στους νομοθέτες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας.

Πρακτικά, η επίτευξη του στόχου του 2% θα απαιτούσε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τα λογιστικά της κριτήρια για να τα ευθυγραμμίσει με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να καταγράψει ως στοιχεία αμυντικών δαπανών που προηγουμένως αποκλείονταν, είπε ο Τζορτζέτι.

Αυτά περιλαμβάνουν χρήματα που δαπανώνται για ορισμένες μη στρατιωτικές τεχνολογίες καθώς και συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους στρατιώτες.

Πίεση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και το 5% του ΑΕΠ, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα «αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που κανονικά ξεκινούν όταν το δημόσιο έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

Αλλά η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το περιθώριο προς το παρόν, είπε ο Τζορτζέτι.

Οι προβλέψεις την ιταλική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, που επίσης καταθέτει στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν εν μέρει μέσω επιπλέον δανεισμού και εν μέρει μέσω άλλων οικονομιών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων.

Στους τελευταίους οικονομικούς στόχους που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο, εν μέσω αβεβαιότητας για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Ιταλίας UPB προέβλεψε την Πέμπτη ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και να οδηγήσουν σε 68.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας εξαρτάται από δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία COVID-19, αλλά η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε για καθυστερήσεις και πιθανούς χαμένους στόχους στην επένδυση των μετρητών, τα οποία υποτίθεται ότι θα διατεθούν έως το 2026.

Η κυβέρνηση είχε δαπανήσει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, περίπου το 34% των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ για τον COVID-19 σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, 80 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η λογιστική ενός μέρους των δαπανών θα πρέπει να πάει πέρα ​​από το 2026», είπε ο Τζορτζέτι.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Μόσχα, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε αντίθετη γραμμή από τον Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις17 λεπτά πριν

Τουρκικός «πόλεμος» και Αθηναϊκό φοβικό σύνδρομο

Η ανακοίνωση για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελεί ουσιαστικά ομολογία αποτυχίας μιας πολιτικής δεκαετιών και δικαίωσης όσων για χρόνια τεκμηριώναμε την...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τα λάθη στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε

Αναλύσεις13 ώρες πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις14 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις15 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Δημοφιλή