Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 4 Σεπτεμβρίου 2021

Το στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και η δεύτερη παραγγελία S-400 από τη Ρωσία

Το στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και η δεύτερη παραγγελία S-400 από τη Ρωσία

Η Τουρκία, οι S-400 και ο στόχος να καταστεί περιφερειακή δύναμη

 Η Θέση του “Φ”   

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε τα σχέδια της χώρας του να αγοράσει επιπλέον αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία. Αυτή η δήλωση προφανώς και θα εμβαθύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι η Ουάσινγκτον θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να κρατήσει την Άγκυρα στο δυτικό μαντρί. Την ίδια ώρα, όμως, είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν βοηθά τους Αμερικανούς στις όποιες προσπάθειες γίνονται για επαναπροσέγγιση. Θα έχει ασφαλώς ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια και πρωτίστως την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη νέα δήλωση προθέσεων που έχει κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος.  

ΟΙ Αμερικανοί δηλώνουν ότι αντιδρούν στις τουρκικές ενέργειες αναφορικά με την αγορά εξοπλισμού από τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η   υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας στο Κογκρέσο, είπε πως «συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε στην αγορά και ανάπτυξη της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Και καταστήσαμε σαφές ότι τυχόν νέες σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία θα συνεπάγονταν πρόσθετες κυρώσεις (βάσει του αμερικανικού νόμου) CAATSA». Και πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις και η κοινή παραγωγή του μαχητικού βομβαρδιστικού F-35 με την Τουρκία παραμένουν σε αναστολή.

ΓΙΑΤΙ προχωρά η Άγκυρα στη νέα αυτή αγορά, αγνοώντας τις αντιδράσεις, που σημειώνονται από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ; Ο  Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντενισέντσεφ, σε δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα VZGLYAD, έδωσε μια εξήγηση, μια ερμηνεία σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες.

«Πρώτον, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει την πολυδιάστατη φύση της Τουρκίας και να επικεντρωθεί σε περισσότερους από έναν εταίρους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, η Τουρκία έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να εργαστεί πάνω σε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες», είπε ο Ντενισέντσεφ.

ΕΙΝΑΙ σαφές, λοιπόν, πως ο Ερντογάν προχωρά αγνοώντας προειδοποιήσεις και αντιδράσεις. Άλλωστε από τις πρώτες αγορές, αλλά και ευρύτερα από τη συμπεριφορά του δεν πληρώνει κόστος. Δεν τον «αγγίζουν» οι όποιες αντιδράσεις καθώς περιορίζονται στο επίπεδο της ρητορικής.

Ενδεχομένως ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης να ενθαρρύνεται και από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «πατούν» σταθερά στο διεθνές πεδίο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο στο Αφγανιστάν.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι σαφές πως ο σχεδιασμός της Άγκυρας είναι η αυτονόμηση της Τουρκίας καθώς θεωρούν πως μόνο έτσι μπορεί η χώρα να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Ο στόχος του Ερντογάν είναι να καταστήσει τη χώρα του μια μεγάλη δύναμη, με επιρροή.

Αυτό μπορεί να γίνει, όπως εκτιμάται στην Άγκυρα, μέσα από μια βαθμηδόν απεξάρτησή της από υπερδυνάμεις και Οργανισμούς.

Για την Τουρκία, λοιπόν, οι σχεδιασμοί αυτοί εντάσσονται προδήλως σε ένα στρατηγικό πλαίσιο επέκτασής της, τόσο εδαφικά όσο και σε ό,τι αφορά στο επίπεδο της ενίσχυσης της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους, εκτός από εμάς, την Κυπριακή Δημοκρατία, και οι χώρες της περιοχής, αλλά και μεγαλύτερες δυνάμεις. Κυρίως εκείνες που θέλουν να είναι διαδραματίσουν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube