Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Συρία , Τουρκία 14 Σεπτεμβρίου 2021

Το λόγο έχουν τα όπλα σε Συρία και Ιράκ

Το λόγο έχουν τα όπλα σε Συρία και Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ Καζέμι συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεΐσι στην πρωτεύουσα Τεχεράνη

Τουρκία και Ιράν αναζητούν ρόλο σε Συρία και Ιράκ

Ενώ συζητείται η τύχη και η παραμονή των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, οι αγώνες άσκησης επιρροής και εξουσίας στην περιοχή γίνονται σκληρότεροι. Ενώ η κατάσταση έχει ως εξής, το Ιράν στόχευε με επίθεση στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ,, ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τμήματα των οποίων δέχθηκαν επίθεση από τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ, αύξησαν τις κινήσεις της εναντίον των δυνάμεων HPG και YPG πέρα ​​από τα σύνορα.

Μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η «διπλωματική» ατμόσφαιρα στην περιοχή, με τις επισκέψεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Ιράκ και τη Συρία, μετατράπηκε πρόσφατα σε εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των μερών που εμπλέκονται στην περιοχή.

Ενώ ο Ιράν βομβαρδίζει την περιοχή της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν (IKRG) επικαλούμενο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και ενώ έχει βάλει στο στόχαστρο τμήματα του αμερικανικού στρατιωτικού συνασπισμού στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ με επιθέσεις με «άγνωστα» drone, η ένταση στη γραμμή Τεχεράνης-Ερμπίλ επιδεινώθηκε, ενώ η κυβέρνηση της Βαγδάτης ανανεώνει τη σχέση της με το Ιράν.

Επίσκεψη στον νέο “αρχηγό”

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ Καζέμι συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεΐσι στην πρωτεύουσα Τεχεράνη την προηγούμενη ημέρα. Πριν από τη συνάντηση Kazımi-Reisi, πραγματοποιήθηκε επίσης μια συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών αργότερα.

Κατά τη συνάντηση ελήφθησαν αποφάσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου μεταξύ των δύο χωρών και τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου και στις δύο πλευρές του Şattülarap.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου δηλώθηκε ότι η έμφαση στην “δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών” ήρθε στο προσκήνιο, ενώ συζητήθηκαν επίσης τα θέματα στρατηγικής και οικονομικής συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση του Καζίμι με Ιρανούς αξιωματούχους, ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα της «απομάκρυνσης οργανώσεων που διεξάγουν ένοπλο αγώνα κατά της Τεχεράνης από το βόρειο Ιράκ».

Ο Ali Shamhani, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Kazimi, δήλωσε ότι η κινητικότητα των ενόπλων οργανώσεων στην περιοχή της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν (KRG) κατά του Ιράν έχει αυξηθεί και αυτό είναι ανησυχητικό για τα σύνορα και των δύο χωρών. Ήλθαν στο προσκήνιο αιτήματα του Ιράν του τύπου “Αυτές οι οργανώσεις πρέπει να αφοπλιστούν ταχύτατα και να απομακρυνθούν από το Ιράκ”.

Ο στόχος της Τεχεράνης είναι η οργάνωση που έχει έδρα την Ερμπίλ

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν πραγματοποίησε επιθέσεις με πυρά πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επικαλούμενο τις δραστηριότητες του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρανικού Κουρδιστάν (IKDP) στην περιοχή Σιντεκάν του Ερμπίλ, μέρος της KRG.

Μετά από αυτές τις επιθέσεις, πραγματοποίήθηκε μια επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στόχους του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εδρέυουν στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ. Πάντως ο δράστης αυτής της επίθεσης δεν αποκαλύφθηκε από τις αρχές.

Η διοίκηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ερμπίλ στις 29 Αυγούστου, δήλωσε ότι καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και το γαλλικό προξενείο στο Ερμπίλ δήλωσε: «Αυτή η νέα επίθεση είναι μια νέα απαράδεκτη επίθεση στην κυριαρχία του Ιράκ και τη σταθερότητα στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν».

Επιχειρήσεις που δεν έχουν τέλος

Ενώ σημειώνεται διεθνής διπλωματική κινητικότητα στην Αυτρόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν και ακολουθούν αεροπορικές επιθέσεις, τις τελευταίες ημέρες έρχονται φέρετρα στρατιωτών από αυτήν την περιοχή στην Τουρκία.

Ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους εναντίον στόχων του PKK στις περιοχές Metina, Avaşin και Zap στην επαρχία Duhok, κοντά στα τουρκικά σύνορα, την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτές τις επιχειρήσεις στις 12 Σεπτεμβρίου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια αξιόλογη επιχείρηση στην περιοχή Μετίνα και ανακοινώθηκε ότι η ΜΙΤ είχε στοχοποιήσει τους ανώτερους διοικητές του HPG που συνδέεται με το ΡΚΚ σε αυτήν την περιοχή, όπου η KRG είχε αναπτύξει τις δυνάμεις της πεσμεργκά.

Σύμφωνα με τοAnadolu Agency (AA), αξιωματούχος, υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του HPG, Mehmet Emin Ekinci, σκοτώθηκε σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Rudaw με έδρα στο Ερμπίλ επισήμανε επίσης τη στόχευση αυτού του προσώπου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκπρόσωποι της κουρδικής αυτής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία διεξάγουν έντονη διπλωματική κίνηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενδοκουρδικές συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης μεταξύ μελών του HPG και πεσμεργκά στην περιοχή Μετίνα και ανακοινώθηκε ότι πέντε πεσμεργκά έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων τον Ιούνιο.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανακοινώνουν το δράστη της ενατνίον τους επίθεσης

Στη βόρεια Συρία, η στρατιωτική δραστηριότητα αυξήθηκε μετά την επίθεση στο Ιντλίμπ, στην οποία στοχοποιήθηκαν μονάδες του τουρδικού στρατού και σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) ενώ εξέδωσε ανακοίνωση για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται εναντίον περιοχών που είναι υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην ίδια ανακοίνωση δεν συμπεριέλαβε το όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον της φάλαγγας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιντλίμπ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση “Seriyet Ansar Ebu Bekir es Sıddık”, η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2018 και σχετίζεται με το ISIS ή την Αλ Κάιντα, της οποίας όμως οι σχέσεις με ξένους παράγοντες ερευνώνται. Πάντως η επιχείρηση αυτή πραγματοποίησε 10 επιχειρήσεις εναντίον των ΤΕΔ τον τελευταίο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, η διεξαγωγή των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) συνεχίζεται. Σύμφωνα με την είδηση ​​που υπέγραψε ο Namık Durukan, που δημοσιεύτηκε στη Milliyet χθες, μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ilham Ahmet, Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συριακής Συνέλευσης (DSM), που συνδέεται με το SDF, προσκλήθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον είναι και το όνομα του Γενικού Διοικητή των SDF, Mazlum Abdi. Στο ίδιο άρθρο αναφέρθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ προετοιμάζεται να ξεκινήσει ολοκληρωμένες πολιτικές συνομιλίες με τις πολιτικές ομάδες της περιοχής για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πηγή: birgun.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube